Από το ένταλμα εξπρές για Parody λογαριασμό, στην... δυστοκία για Ατταλίδου και την ομερτά

Πάνε περίπου τρεις εβδομάδες από την ημέρα που η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου κατήγγειλε δημόσια ρητορική μίσους και απειλές από ψεύτικο λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πιο συγκεκριμένα στον ιστότοπο «Χ», στην οποία ανάρτηση έγραφε «πρέπει να σε βιάσουν», ωστόσο ακόμα το σκηνικό γύρω από την υπόθεση παραμένει πλήρως θολό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Έδωσε κατάθεση η Ατταλίδου για την αισχρή ανάρτηση-Έρευνες από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα

Μετά την δημόσια καταγγελία της, η κ. Ατταλίδου ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα και την Αστυνομία διερεύνηση του περιστατικού, με τον Γιώργο Σαββίδη να ενημερώνει μέσω ανάρτησής του, ότι επικοινώνησε με τον Στέλιο Παπαθεοδώρου για άμεση διερεύνηση του περιστατικού. Την επόμενη μέρα, μέλη της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνάντησαν την κ. Ατταλίδου, η οποία έδωσε κατάθεση και άρχισε επίσημα η διερεύνηση.

Η Αστυνομία, ουσιαστικά αναζητούσε ή αναζητά ακόμα το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από το προφίλ «Amfitrinity», το οποίο έγραψε στην κ. Ατταλίδου, «νομίζω ότι πρέπει να σε βιάσουν κάνα δυο μουσουλμάνοι να συνέλθεις… Τι; Ζεις σε προστατευμένη περιοχή και δεν φτάνουν μέχρι εκεί; Σε λίγο καιρό δεν θα ξέρετε που να κρυφτείτε και σε ποια τρύπα να μπείτε».

Λίγες μέρες αργότερα, αρμόδια πηγή κληθείσα από τον REPORTER να τοποθετηθεί κατά πόσον εντοπίστηκε το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τον λογαριασμό ή εάν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, απάντησε ότι ο φάκελος στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία με αναφορές για τον προβληματισμό που επικρατεί γύρω από τέτοιες υποθέσεις, που είναι συχνές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να εξευρεθούν τρόποι επίλυσής τους. Παράλληλα, η ίδια πηγή δεν θέλησε να τοποθετηθεί καθόλου ως προς το κατά πόσον εντοπίστηκε ή όχι το εν λόγω πρόσωπο, επικαλούμενο υπό διερεύνηση υπόθεση για την οποία δεν μπορούν να δοθούν περαιτέρω στοιχεία.

Άλλη αρμόδια πηγή, της οποίας ζητήθηκε πληροφόρηση για την υπόθεση, είπε στον REPORTER ότι η πλατφόρμα «Χ», δύσκολα δίνει στοιχεία για λογαριασμούς της και ως εκ τούτου είναι δύσκολη η ταυτοποίηση του εν λόγω προσώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Νέες απειλές κατά Ατταλίδου διερευνά η Αστυνομία-«Πρέπει να σε βιάσουν κάνα δυο μουσουλμάνοι»

Τρεις εβδομάδες αργότερα, ζητήθηκε εκ νέου από την Αστυνομία τοποθέτηση για το περιστατικό και η απάντηση που έλαβε ήταν η ίδια, ότι δηλαδή ο φάκελος βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, χωρίς οποιαδήποτε άλλα επιπρόσθετα στοιχεία.

Είναι κατανοητό ότι οι Αρχές προσπαθούν σε κάποιες περιπτώσεις να διαφυλάξουν την πορεία μιας υπόθεσης και προτιμούν να προχωρούν με ενέργειες πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε να μην «χαλάσει» μια έρευνα. Παρόλα αυτά το κατά πόσον εντοπίστηκε ή όχι το πρόσωπο που διαχειρίζεται το ψεύτικο προφίλ ή εάν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του, δεν είναι ένα κρατικό μυστικό που θα δημιουργήσει προβλήματα σε μια υπόθεση. Εκτός και αν το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν είναι ο άγνωστος Χ - ο 22χρονος από τη Λευκωσία, ο 55χρονος από τη Λάρνακα κτλ - και ενδεχομένως να ακολουθείται διαφορετική στρατηγική; Ερώτημα...

Επίσης, με δεδομένο ότι παρήλθαν τρεις εβδομάδες από την πρώτη περίπτωση που ζητήθηκαν πληροφορίες από την Αστυνομία και δόθηκε η συγκεκριμένη απάντηση, είναι προφανές πως τότε δεν είχε εντοπιστεί ο δράστης, ούτε είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του, καθότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα είχε συλληφθεί μέχρι σήμερα και θα είχε καταγγελθεί. Ως εκ τούτου, η Αστυνομία παρότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί με ένα απλό «όχι, δεν εντοπίστηκε ακόμα» και να κλείσει το παράθυρο για άλλες ερωτήσεις, επέλεξε το δρόμο της μυστικοπάθειας, για άγνωστο λόγο.

Ωστόσο, δεδομένης της δυστοκίας που παρατηρείται και σε αυτή την περίπτωση, δημιουργούνται ερωτήματα σε σχέση με την καταγγελία της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, αναφορικά με parody λογαριασμό. Ενώ σήμερα παρουσιάζονται αυτά τα προβλήματα, με την Αστυνομία μάλιστα να αναφέρεται στις δυσκολίες που προκύπτουν, οι οποίες δεν αμφισβητούνται, αλλά δημιουργούν ένα βασικό ερώτημα. Πώς γίνεται για το parody λογαριασμό, να εντοπίστηκαν στοιχεία, να εκδόθηκε μάλιστα και ένταλμα - ανεξαρτήτως εάν εν τέλει ακυρώθηκε - να πραγματοποιείται έρευνα σε οικία συγκεκριμένης γυναίκας, και σήμερα να προκύπτουν δυσκολίες που δεν είχαν εντοπιστεί τότε;

Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι εκκρεμεί νομοσχέδιο για ρητορική μίσους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ πριν από λίγες ημέρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κοινοποίησε ότι αναμένεται να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους στην Ε.Ε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια, Maite Pagazaurtundúa, τον τελευταίο καιρό, τα ΜΚΔ έχουν νομιμοποιήσει κάποιες ρητορικές μίσους, με συνέπεια να διαπράττονται σοβαρά εγκλήματα. Σημείωσε ότι επί του παρόντος, οι νόμοι των κρατών μελών αντιμετωπίζουν τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους με διαφορετικούς τρόπους, ενώ οι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ έχουν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής στη φυλή, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές και την εθνική ή εθνοτική καταγωγή. Τώρα προτείνεται να προστεθούν τα πεδία του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της αναπηρίας.

*Μπλε Κατάσκοπος

Δειτε Επισης

Από τους μεζέδες στα λαχματζούν στον Δήμο Λευκωσίας
Η ομερτά για την απόφαση για Κατσουνωτό, τα συμπεράσματα και το δημόσιο συμφέρον
Εγκαινίασε την προεκλογική της ως «Che Elenara» η Θεοχάρους
Η εξάντληση της αυστηρότητας σε ένα 82χρονο παππού που δεν ήταν «γνωστός στις Αρχές»
Μετά τη μαραθώνια συνεδρία της περασμένης εβδομάδας, δεν συνέρχεται την Τσικνοπέμπτη η Ολομέλεια
Χάθηκαν στην συνεννόηση... Έδωσαν στη δημοσιότητα καταζητούμενο που τελικά είχε συλληφθεί
Κάτι πήγε πολύ λάθος το Σάββατο-Κατέστησε τον Βύρα ανίκητο η ηγεσία του ΔΗΣΥ
Στα... μαχαίρια Φαίδωνας και Κωστάκης-Έκοψαν με τον Δίπλαρο τη βασιλόπιττα
Η αστυνόμευση των Κεντρικών, η χαμένη ουσία στη βαβούρα και η υποκρισία
Μα πού χάθηκε ο Σύνδεσμος Αστυνομίας;