Συσκέψεις, δηλώσεις και blame game κομμάτων για τις ευθύνες και την τύχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τίποτα καινούργιο δεν προσέδωσε στη συζήτηση των τελευταίων ημερών για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη είναι η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, αφού προηγήθηκε η σύσκεψη του Προεδρικού την περασμένη Τρίτη, στην οποία δεν παρέστη η πρόεδρος της Βουλής.

Εξάλλου, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, αφού από την Πινδάρου διέρρευσε πως η κίνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη να συγκαλέσει την έκτακτη σύσκεψη της Τρίτης, μόλις το απόγευμα της Δευτέρας, την ώρα που ήταν ήδη προγραμματισμένη η σύσκεψη της Πέμπτης στη Βουλή, στην παρουσία και πάλι του υπουργού Εσωτερικών και των αρχηγών των κομμάτων, προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Αννίτας Δημητρίου, η οποία επικαλούμενη άλλες υποχρεώσεις, εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή του κόμματος και μέλος της επιτροπής Εσωτερικών, Νίκο Σύκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι εγωισμοί, οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τι επιβάλλεται να γίνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πάντως, τόσο ο σύσκεψη της Τρίτης όσο και η σύσκεψη της Πέμπτης, δεν έβγαλαν ειδήσεις για την ουσία του ζητήματος που είναι η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το συμπέρασμα που προκύπτει, είναι πως το βάρος πέφτει στα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια που ανέλαβαν να συγχρονίσουν τον βηματισμό των δήμων και των υπόλοιπων αρχών, έτσι ώστε την 1η Ιουλίου, να είναι έτοιμοι και οι νέοι δήμοι και οι νεοσυσταθέντες Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης.

Τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και η Βουλή, στέλνουν το μήνυμα πως ο δικός τους ρόλος περιορίζεται στην εποπτεία της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ την ίδια ώρα κρούουν το καμπανάκι για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε διάφορα επίπεδα. Άρα το μόνο που επιτεύχθηκε μέσα από αυτές τις δύο συσκέψεις, ήταν να πέσουν οι τόνοι που ανέβηκαν επικίνδυνα τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ των κομμάτων, που επιδόθηκαν σε ένα blame game για τα αρνητικά σημεία του Νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Αρνητικά, που περιλαμβάνουν τον μεγάλο αριθμό δήμων, των υπερβολικό αριθμό των αντιδημάρχων, τις οικονομίες κλίμακας που θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σημαντικές, τις εξουσίες των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, την αιρετότητα των προέδρων τους και άλλα πολλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει μπροστά ο Ιωάννου για ΤΑ-«Προσπαθήσαμε να κάνουμε αλλαγές, δεν είχαμε στήριξη από τα κόμματα»

Πράγματα δηλαδή, που και πριν τις συσκέψεις αυτής της εβδομάδας, τόσο η εκτελεστική εξουσία όσο και η νομοθετική, γνώριζαν. Άρα διερωτάται κανείς, πέρα από το ότι υπήρξε μια ενημέρωση και μια προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι, τι άλλο επιτεύχθηκε; Και ποιος ήταν ο λόγος που χρειάστηκε να καταγραφεί ως θέμα συζήτησης η παρουσία ή όχι της Αννίτας Δημητρίου στη σύσκεψη του Προεδρικού;

Αναμφίβολα τα κόμματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, υπέπεσαν σε τεράστια σφάλματα, σε ότι αφορά τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κανείς πλέον δεν αμφιβάλλει, ότι πολλές τροπολογίες που κατατέθηκαν πριν τη ψήφιση, ή που επήλθαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή Εσωτερικών, όταν βρίσκονταν προς επεξεργασία τα τρία Νομοσχέδια, επιχείρησαν να επιφέρουν αλλαγές, που θα ικανοποιήσουν κομματικά ή άλλα τοπικιστικής υφής συμφέροντα, που ήθελαν να εξυπηρετήσουν.

Σήμερα τα ίδια τα κόμματα, εμφανίζονται ως κριτές των πάντων και δείχνουν την εκτελεστική εξουσία, ως τη μόνη υπεύθυνη για το τι θα ακολουθήσει. Είθισται άλλωστε, για όλα να φταίει η Κυβέρνηση που εφαρμόζει μια Νομοθεσία. Στην προκειμένη ωστόσο, επειδή οι συνεδρίες της επιτροπής Εσωτερικών ήταν ανοιχτές, αρκετοί θυμούνται πως από τους 14 δήμους που πρότειναν οι ειδικοί, φτάσαμε στις 20 με τις ευλογίες, μάλιστα του τότε υπουργού.

Κανείς δεν διαφωνεί πως μέχρι τις εκλογές δεν μπορούν να γίνουν πολλά, ειδικά από τη Βουλή. Πέραν από τη βοήθεια και την παρακίνηση που θα πρέπει τα κόμματα να παρέχουν στους υποψηφίους τους, που κατέχουν θέσεις με ρόλο στην προετοιμασία της Μεταρρύθμισης, που δεν είναι και λίγοι, δεν μπορούν να αλλάξουν και πολλά. Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση, δείχνει έτοιμη να πιέσει εκεί και όπου πρέπει για να ανεβάσουν ρυθμούς τα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια και οι δήμοι, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις, σε σχέση με τις δυσκολίες στο Σύστημα «Ευαγόρας».

Από την εφαρμογή ωστόσο της Μεταρρύθμισης και μετά, κι αν κι εφόσον εντοπιστούν προβλήματα και δυσκολίες στην εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, είτε τεθούν θέματα βιωσιμότητας κάποιων δήμων, η Βουλή θα πρέπει αφού κάνει την αυτοκριτική της, να κοιτάξει έστω και στο και πέντε, να προχωρήσει σε εκείνες τις αλλαγές, που θα βοηθήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εκσυγχρονιστεί και να αφήσει οριστικά πίσω της, την εικόνα παρακμής που παρουσιάζει σήμερα.

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο