Βγαίνει μπροστά ο Ιωάννου για ΤΑ-«Προσπαθήσαμε να κάνουμε αλλαγές, δεν είχαμε στήριξη από τα κόμματα»

Στην πραγματική τους διάσταση θέτει τα δεδομένα σε σχέση με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, απαντώντας από τη μια στις αντιδράσεις των κομμάτων, υποδεικνύοντας παράλληλα πως αν και η Μεταρρύθμιση δεν είναι ιδεατή, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για την εφαρμογή της.

Την ίδια ώρα στέλνει μήνυμα στα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια των Επαρχιακών Οργανισμών, για να ανεβάσουν ρυθμούς και να εργαστούν, ούτως ώστε να είναι όλα έτοιμα για την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης από την 1η Ιουλίου.

Ο κ. Ιωάννου, υπενθυμίζει πως εδώ και καιρό είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι συνενώσεις δεν έγιναν στη βάση οικονομικών και πληθυσμιακών δεδομένων, καθώς επίσης και το γεγονός, πως όταν επιχείρησε να επιφέρει βελτιώσεις στον Νόμο, δεν βρήκε ανταπόκριση από τη Βουλή.

Παράλληλα απαριθμεί μερικά από τα προβλήματα που εντοπίζονται, ενώ στέλνει το μήνυμα στους πολίτες πως, δεν θα μπορέσουν όλοι να απολαύσουν στον ίδιο βαθμό τα οφέλη της μεταρρύθμισης, ενώ επαναλαμβάνει πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εργαστεί από κοινού με τη Βουλή για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια και να κερδηθεί το στοίχημα της Μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρυφτούλι ευθυνών από κόμματα και Βουλή για ΤΑ-Γνώριζαν για τους κινδύνους, εμφανίζονται όμως έκπληκτοι

Διαβάστε αυτούσια την γραπτή δήλωση του ΥΠΕΣ

Σε σχέση με τη δημόσια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλω να σημειώσω ότι από την αρχή είχαν εντοπιστεί τα προβλήματα, στα οποία είχα αναφερθεί, τόσο κατά την παρουσία μου ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις μου. Συγκεκριμένα, είχα από καιρό καταθέσει τους προβληματισμούς μου για τον αριθμό των Δήμων, αλλά και το γεγονός οι συνενώσεις δεν έγιναν στη βάση οικονομικών και πληθυσμιακών δεδομένων, με αποτέλεσμα σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις να μην υπάρχει η κρίσιμη μάζα που θα επιτρέψει σε συγκεκριμένους Δήμους να είναι εξίσου βιώσιμοι με τους άλλους.

Την ίδια στιγμή είχαμε διαπιστώσει τα προβλήματα που δημιουργούνται, όπως για παράδειγμα η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού Αντιδημάρχων, το ύψος της αντιμισθίας τους, αλλά και η δυσλειτουργία που δημιούργησε η απόφαση για απευθείας εκλογή του Προέδρου των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) από τον λαό. Σε εύθετο χρόνο μάλιστα δοκιμάσαμε να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα σε σχέση με τα πιο πάνω και συγκεκριμένα είχαμε ετοιμάσει πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας, χωρίς όμως να υπάρξει ανάλογη υποστήριξη από πλευράς των κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποποιούνται τις ευθύνες τους για τις παραδοξότητες στην ΤΑ-Τις ερμηνεύουν ως «συμβιβασμούς» ΔΗΣΥ κι ΑΚΕΛ

Θέλουμε να είμαστε έντιμοι με τον κόσμο και ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι δεν θα μπορέσουν όλοι οι πολίτες να απολαύσουν στον ίδιο βαθμό τα οφέλη της μεταρρύθμισης. Όπως τεκμηριώνεται και από τις δηλώσεις των πρώην Υπουργών, το τελικό αποτέλεσμα, αν και είναι σαφώς καλύτερο από το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν είναι το ιδεατό. Εντούτοις, σαν εκτελεστική εξουσία, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία και είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθεια για επιτυχή εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Την ίδια στιγμή, θέλω να υπογραμμίσω ότι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης είναι στα χέρια των ίδιων των Τοπικών Αρχών και για αυτό θα πρέπει τα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια (ΠΣΣ) να θέσουν το θέμα στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους. Μας ανησυχεί το γεγονός, για παράδειγμα, ότι τέσσερις μόλις μήνες πριν τη μεταρρύθμιση, μόνο το ΠΣΣ Λευκωσίας έχει εξεύρει κτήριο για στέγαση του ΕΟΑ της Επαρχίας. Καλώ λοιπόν όλους τους αρμόδιους να εγκύψουν στο θέμα και να εστιάσουν την προσοχή τους στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν την 1η Ιουλίου, με στόχο να διασφαλίσουμε τη λειτουργία ισχυρών Οργανισμών, που θα εξυπηρετούν πιο αποδοτικά τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τοπικά συμφέροντα, οι βαριές ευθύνες των κομμάτων και ο κίνδυνος για μη βιώσιμους δήμους

Από την πλευρά μας ως Υπουργείο Εσωτερικών, έχουμε υποστηρικτικό ρόλο και βρισκόμαστε δίπλα στους Δήμους για να παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια και να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους, είτε αυτές αφορούν την ολοκλήρωση του Συστήματος «ΕΥΑΓΟΡΑΣ» είτε την ετοιμασία οργανογραμμάτων, προσχεδίων προϋπολογισμών, κοκ. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο μεγάλο κεφάλαιο της μεταφοράς της αδειοδότησης στους ΕΟΑ και, με στόχο να είναι όσο το δυνατό ομαλότερη η μετάβαση, έχουμε προχωρήσει σε μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, καθώς επίσης και στην πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των Οργανισμών.

Καταληκτικά, θέλω να επαναλάβω την προσήλωση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εργαστούμε από κοινού με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τους Δήμους, για να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια και να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος της κοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Μετά τον Πετρίδη επιτίθεται και ο Νουρής στον Νικόλα-«Είναι για να διερωτάσαι ποιος παραπλάνησε ποιον»

Δειτε Επισης

Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Γκουτέρες-Φιντάν
Διαφωνίες στη Βουλή για την πρόταση Kυβέρνησης για πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
Τα δύο σενάρια στο τραπέζι για ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ και οι αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο
Στο Άμπου Ντάμπι για σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Υπουργός Ενέργειας
Ανανεώθηκε η εγγυητική της Kition Ocean Holdings-Στα €10 εκατομμύρια το ύψος
Εξήγγειλε κι επίσημα για Περιφερειάρχης ο Κ. Κωνσταντίνου-«Για μια Πάφο προσβάσιμη σε όλους και χωρίς προσωπικές ατζέντες»
Εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του για την Κοινότητα Έμπας, ο Περικλής Περικλέους
Ενημερώνει την Κομισιόν η Κύπρος για τη μη εξέταση αιτήσεων από Σύρους-«Εκκρεμούν δέκα χιλιάδες αιτήσεις»
Άνοιξε πυρ κατά Σιζόπουλου για καταδικασθέντα ο Βαρνάβα-«Έβαλαν υποψήφιο παιδεραστή, έπρεπε να παραιτηθούν»