Αυτοί είναι οι ερευνητές της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»-Το προφίλ τους και οι όροι εντολής

Διορίστηκαν και σηκώνουν μανίκια, οι τέσσερις ερευνητές που διορίστηκαν από την Αρχή κατά της Διαφθοράς, οι οποίοι αναμένεται να διερευνήσουν τα όσα καταγράφει στο βιβλίο του, Κράτος Μαφία, ο συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως είχε αναφέρει ο REPORTER, η επικεφαλής των ερευνών, Gabrielle Louise McIntyre, έρχεται στην Κύπρο από την Αυστραλία, ενώ η υπόλοιπη ομάδα απαρτίζεται από τρεις Κύπριους νομικούς, τους οποίους ανακοίνωσε επίσημα η Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Την ίδια ώρα η Αρχή στην ανακοίνωση της, αναφέρεται στους όρους εντολής της έρευνας η οποία, πάντως, αναμένεται να είναι μακρά σε διάρκεια, με εκτιμώμενο χρόνο τους έξι μήνες, αφού στη βάση των όσων καταγράφονται στο βιβλίο, το οποίο μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να διερευνηθούν όλα όσα ισχυρίζεται ο συγγραφέας, σε σχέση με τα θέματα της διαφθοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μακρά η λίστα μαρτύρων για το Κράτος Μαφία-Πρώην κρατικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί ενώπιον των «4»

Η ανακοίνωση της Αρχής

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς (΄΄η Αρχή΄΄) είχε αποφασίσει τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας για τους ισχυρισμούς που εμπεριέχονται στο πιο πάνω βιβλίο και οι οποίοι αφορούν σε ενδεχόμενες πράξεις διαφθοράς.

Προς το σκοπόν αυτόν, η Αρχή έχει διορίσει τα πιο κάτω 4 πρόσωπα ως Λειτουργούς Επιθεώρησης με Όρους Εντολής όπως διεξαγάγουν την Έρευνα και των οποίων τα Βιογραφικά επισυνάπτονται με την παρούσα Ανακοίνωση:

  1. GABRIELLE McINTYRE, Νομικός.
  2. ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ, Δικηγόρος.
  3. ΟΡΕΣΤΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, Δικηγόρος.
  4. ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, Δικηγόρος.

Της Έρευνας θα ηγείται η Gabrielle Mclntyre. H Gabrielle Mclntyre, κατάγεται από την Αυστραλία, ενώ τώρα διαμένει στην Αγγλία. Θεωρείται εμπειρογνώμονας στο διεθνές ποινικό δίκαιο και δικονομία, στο διεθνές δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στο διοικητικό δίκαιο.

Αφίχθη στην Κύπρο για πρώτη φορά τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, 2024, κατόπιν πρόσκλησης της Αρχής όπου και παρέμεινε μέχρι την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, 2024. Δεν έχει οποιουσδήποτε δεσμούς με την Κύπρο. Κατά το εν λόγω διάστημα επήλθε συμφωνία των 2 πλευρών και παρέλαβε τους Όρους Εντολής για την Έρευνα.

  1. Ο Χαρίλαος Χρυσάνθου, είναι Δικηγόρος εγγεγραμμένος από το 2000, και διατηρεί δικό του Δικηγορικό Γραφείο. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο χειρισμό ποινικών και πολιτικών υποθέσεων.
  2. Ο Ορέστης Νικήτας είναι Δικηγόρος, εγγεγραμμένος από το 2003, ενώ διατηρεί δικό του Δικηγορικό Γραφείο. Από το Νοέμβριο, 2020 μέχρι, σήμερα είναι Πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Έχει ευρεία πείρα σε θέματα ποινικού και αστικού δικαίου.
  3. Ο Ανδρέας Ευθυμίου, είναι εγγεγραμμένος Δικηγόρος και διατηρεί δικό του Δικηγορικό Γραφείο στη Λάρνακα. Παρείχε τις νομικές του υπηρεσίες ως επικεφαλής Νομικός Συνεργάτης/Ερευνητής στην Ερευνητική Επιτροπή για την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος (Επιτροπή Αρέστη), όσο και στην Ερευνητική Επιτροπή των Κατ΄ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών (Επιτροπή Νικολάτου). Είναι μέλος της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Άπαντες οι πιο πάνω Λειτουργοί Επιθεώρησης έλαβαν τους Όρους Εντολής από την Αρχή, ενώ δεσμεύτηκαν ότι δεν έχουν οποιουδήποτε είδους σύγκρουση συμφέροντος αναφορικά με τα γεγονότα που θα διερευνήσουν.

Οι Όροι Εντολής περιλαμβάνουν όλους τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης διαφθοράς οι οποίοι περιλαμβάνονται στο βιβλίο Κράτος Μαφία, οι οποίοι εμπίπτουν εντός του πεδίου των αρμοδιοτήτων της Αρχής όπως αυτοί καταγράφονται από την κείμενη νομοθεσία.

Ήδη η ομάδα των Λειτουργών Επιθεώρησης άρχισε να εργάζεται οργανώνοντας την πορεία της Έρευνας, ενώ η κ. Mclntyre θα είναι ξανά στην Κύπρο στις 3 Μαρτίου, 2024.

Επί του παρόντος, η Αρχή δεν θα προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις επί της συγκεκριμένης Έρευνας.

Τα βιογραφικά των τριών Κυπρίων νομικών

Ορέστης Σ. Νικήτας

Ο Ορέστης Νικήτας γεννήθηκε στη Λευκωσία. Το 1996 αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Σπούδασε νομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κάτοχος πτυχίου LLB από το Πανεπιστήμιο του Leicester (University of Leicester) και μεταπτυχιακού LLM από το Πανεπιστήμιο του Bristol (University of Bristol). Από τον Οκτώβριο του 2003 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου και από το 2008 μέχρι το 2023 ήταν συνέταιρος στην Πικής & Νικήτας Δ.Ε.Π.Ε. Από τον Οκτώβριο του 2023 είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Ορέστης Νικήτας Δ.Ε.Π.Ε. Έχει ευρεία πείρα σε θέματα ποινικού και αστικού δικαίου. Διετέλεσε μέλος της Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ για την περίοδο 2013- 2015 και είναι μέλος της Δικαστικής Επιτροπής της ΕΠΟΠΛ από το 2007 μέχρι σήμερα. Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου από το 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020. Από το 2014 μέχρι σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου («ΠΔΣ»). Από το 2016 μέχρι σήμερα εκπροσωπεί τον ΠΔΣ στην Επιτροπή Ποινικών Θεμάτων του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (Criminal Law Committee of the Council of Bars and Law Societies of Europe). Τον 2020 εκλέχθηκε Εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Τον Οκτώβριο του 2023 επανεκλέγεται στη θέση του Εκπροσώπου του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και έκτοτε είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα είναι Πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του ΠΔΣ. Στις 19 Ιουλίου 2023 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στο πρώτο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τον διορισμό Διοικητικών Συμβουλίων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου Εισαγωγή.

Χαρίλαος Μ. Χρυσάνθου Δικηγόρος

Ο Χαρίλαος αποφοίτησε το 1999 από την νομική σχολή του University of East Anglia, λαμβάνοντας πτυχίο νομικής (Bachelor of Laws). Το 2000 εγγράφηκε στο μητρώο δικηγόρων της Κύπρου και έκτοτε είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας. Από το 2000 μέχρι το 2019 εργάστηκε σε διάφορα δικηγορικά γραφεία, ενώ μεταξύ 2002 και 2005 εργάστηκε στην Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, ως δικηγόρος της Δημοκρατίας όπου χειριζόταν κυρίως ποινικές υποθέσεις ενώπιον TOU Κακουργιοδικείου Λάρνακας. Από τον Ιούνιο του 2019, ίδρυσε και εργάζεται στην δικηγορική εταιρεία Χαρίλαος Μ. Χρυσάνθου Δ.Ε.Π.Ε. της οποίας είναι μέτοχος και διευθυντής. Στο γραφείο εργάζεται ακόμη μια δικηγόρος. Το δικηγορικό γραφείο παρέχει νομικές υπηρεσίες σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Παρέχονται υπηρεσίες σε πελάτες (εξωδικαστικές και δικαστικές), που αφορούν ποινικές (υπεράσπιση και κατηγορούσα αρχή) και αστικές υποθέσεις, περιλαμβανομένων συμβάσεων, αστικών αδικημάτων, εμπορικό δίκαιο, τραπεζικό δίκαιο, ασφαλιστικό δίκαιο, εργατικό δίκαιο, ενοικιοστάσιο και οικογενειακό δίκαιο. Ασκεί καθήκοντα κατηγόρου σε πειθαρχικές διαδικασίες του Τεχνικού Επιστημονικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και ερευνώντας λειτουργός σε διαδικασίες της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Από τον Μάιο 2022 κατέχει πιστοποιητικό κατάρτισης διαμεσολαβητή.

Ανδρέα Α. Ευθυμίου

Ο κύριος Ανδρέας Α. Ευθυμίου με καταγωγή από τη Λάπηθο και την Αμμόχωστο είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εγγεγραμμένος Δικηγόρος στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο καθώς και διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής. Διατηρεί Δικηγορικό Γραφείο στη Λάρνακα και έχει χειριστεί υποθέσεις Διοικητικού, Αστικού και Ποινικού Δικαίου ενώ είναι και μέλος της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς το Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Ο κύριος Ευθυμίου παρείχε τις νομικές του υπηρεσίες στην Ερευνητική Επιτροπή των κατ' Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών καθώς και στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, με την ιδιότητα του επικεφαλής Νομικού Συνεργάτη/Ερευνητή. Έχει παρακολουθήσει σωρεία νομικών συνεδρίων/σεμιναρίων στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ ομιλεί την ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.

Τα κεφάλαια του βιβλίου

Σημειώνεται πως στο επίμαχο βιβλίο, γίνονται αναφορές σε μια σειρά από κεφάλαια που απασχόλησαν κατά καιρούς την κοινή γνώμη και άλλα που είναι λιγότερο γνωστά. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην υπόθεση του Ρώσου Ολιγάρχη, Ντιμίτρι Ριμπολόβελφ και την εμπλοκή της Κύπρου στα ζητήματα που προέκυψαν με την πρώην σύζυγο του, η γνωστή υπόθεση της Focus με τη χρηματοδότηση κομμάτων και την εμπλοκή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και την «επιχείρηση φαγώματος» του πρώην Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη.

Επιπλέον στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές για υποθέσεις Ρώσων ολιγαρχών που κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος, τα οποία, σύμφωνα με τον συγγραφέα, συνδέονται με το πρώην δικηγορικό γραφείο του τέως Προέδρου, τις πιο γνωστές υποθέσεις με τα διαβατήρια προς την οικογένεια του Σαουδάραβα, που έλαβαν κυπριακά διαβατήρια ο ίδιος και η οικογένεια του, ενώ υπάρχουν εκτενείς αναφορές, στους συνεργάτες του Προέδρου καθ΄ όλη τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του και τον ρόλο τους στο Κυπριακό.

Ακόμη, γίνεται εκτενής αναφορά στο θέμα των υποκλοπών, καθώς επίσης και στην υπόθεση των καταγγελιών του Μακάριου Δρουσιώτη για παρακολούθηση του και του χειρισμού της υπόθεσης από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα. Εξάλλου για αυτή την υπόθεση και τα όσα καταγγέλλει ο Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του, κατατέθηκε αγωγή εναντίον του από τέσσερις αστυνομικού της Μονάδας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, η οποία εκκρεμεί ενώπιον των Δικαστηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίκεινται αποκαλύψεις εγγράφων και στοιχείων στα πλαίσια της αγωγής τεσσάρων αστυνομικών κατά Δρουσιώτη

Παρέλαση κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών

Το γεγονός, πάντως, ότι στο βιβλίο γίνονται αναφορές σε εκατοντάδες άτομα, τα οποία συνθέτουν το παζλ των καταγγελιών του Δρουσιώτη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο από τα γραφεία της Αρχής κατά της Διαφθοράς, να παρελάσει τριψήφιος αριθμός μαρτύρων, αφού η λίστα με τα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν, χωρίς να σημαίνει πως ελέγχονται για οτιδήποτε, είναι μακρά.

Και αυτό διότι, αρκετά από τα ονόματα που εμπλέκει ο συγγραφέας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και η μαρτυρία τους ενδεχομένως να είναι βοηθητική, αναμένεται να κληθούν να δώσουν κατάθεση. Δηλαδή, από την μια, θα κληθούν πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύδουν τα όσα καταγράφει ο Μακάριος Δρουσιώτης και από την άλλη, ενδεχομένως να κληθούν άτομα, ο ρόλος των οποίων δεν ήταν πρωταγωνιστικός, ωστόσο η μαρτυρία τους πιθανόν να ρίξει φως σε γκρίζα σημεία.

Δεδομένου και των όσων καταγράφονται στο βιβλίο, θεωρείται βέβαιο, πως ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, θα βρεθούν πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, όπως για παράδειγμα ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, αφού γίνεται λόγος για προσπάθεια φαγώματος του από τον Νίκο Αναστασιάδη, καθώς επίσης πολιτικά πρόσωπα και συνεργάτες του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως σε κάθε ανακριτική διαδικασία, πρώτος αναμένεται να καταθέσει ο Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος θα κληθεί να προσκομίσει στοιχεία που αφορούν τα όσα υποστηρίζει, ειδικότερα μάλιστα σε ότι αφορά το κεφάλαιο με την παρακολούθηση του, όπως ισχυρίζεται, προβαίνοντας μάλιστα σε σχετική καταγγελία ενώπιον του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το 2020. Είναι για αυτό το λόγο, που θα εξεταστούν και οι χειρισμοί της Αστυνομίας και των τεσσάρων μελών του συγκεκριμένου Τμήματος, τα οποία ενδεχομένως να κληθούν και ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, χωρίς να αποκλείεται να κληθεί και η ηγεσία της Δύναμης, στην οποία γίνεται αναφορά από τον συγγραφέα.

Επιπρόσθετα, ανάμεσα στα πρόσωπα που ενδεχομένως να κληθούν να προσκομίσουν την προσωπική τους μαρτυρία, ενδεχομένως να βρίσκονται δικηγόροι ή άτομα από την Νομική Υπηρεσία, χωρίς να αποκλείεται από την άλλη να κληθεί ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη και μέσα στο βιβλίο γίνονται αρκετές αναφορές στο πρόσωπο του και την εμπλοκή του σε διάφορα ζητήματα. Ως εκ τούτου, χωρίς να σημαίνει πως ελέγχεται ο Πρόεδρος, ενδεχομένως να κληθεί να δώσει μαρτυρία, εάν κριθεί από τους ερευνητές, πως αυτή είναι απαραίτητη και βοηθητική στις έρευνες.

Τελευταίος, εκτιμάται πως θα καταθέσει ο Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να απαντήσει τόσο στα όσα του καταλογίζονται στο βιβλίο αλλά και σε πτυχές που ενδεχομένως να προκύψουν κατά τη διάρκεια της διερεύνησης, χωρίς βέβαια να σημαίνει πως ο κύκλος των ερευνών ολοκληρώνεται με τη δική του μαρτυρία. Και αυτό διότι, μπορεί μετά την κατάθεση του, να κριθεί πως χρειάζονται επιπρόσθετες ή συμπληρωματικές καταθέσεις.

Σημειώνεται, πως είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς όσοι λάβουν κλήσεις, απαντώντας στις ερωτήσεις που θα τους υποβληθούν, εκτός και αν ελέγχονται που έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν το δικαίωμα της σιωπής. Είναι για αυτό το λόγο, που ήδη η Αρχή, εισηγήθηκε την ποινική δίωξη προσώπου, που αρνήθηκε να συνεργαστεί και να προσκομίσει στοιχεία σε σχέση με προηγούμενη έρευνα.

Δειτε Επισης

Ένα πρόστιμο κάθε δύο λεπτά για ολόκληρο το 2024 από τις κάμερες-Απλήρωτο το 85% όσων επιδόθηκαν
Προωθεί εφέσεις για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας ο Εισαγγελέας-Τι προνοεί Νομοσχέδιο που κατέθεσε
Υπάρχει ελπίδα με το «Ελπίς»-Μπήκε σε πιλοτική λειτουργία και ξεκίνησαν οι δοκιμές
Αιματηρό επεισόδιο με δυο τραυματίες στο παλαιό λιμάνι στη Λεμεσό
Κύπριος αστυνομικός πυροβόλησε καταλάθος 60χρονο στο μάτι-Είχαν πάει για κυνήγι στην Ελλάδα
Συνελήφθη 35χρονος που καταζητείτο για κλοπή στην επαρχία Αμμοχώστου
Καταζητείται ο 21χρονος Ιωάννης για ληστεία στη Λεμεσό (pic)
Εντόπισαν είκοσι κιλά κάνναβης στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Συνελήφθη 46χρονος
Μπαράζ ελέγχων στα κατεχόμενα μετά από συνεχόμενα θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία
Στο κελί 30χρονος για την κτηνωδία σε σκύλο στην Πάφο-Σε άσχημη κατάσταση το ζώο