Πάει Υπουργικό το κονδύλι για τις αποζημιώσεις στους πλειγέντες του ανεμοστρόβιλου-Κοστολογήθηκαν οι ζημιές

Αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή και η κοστολόγηση των ζημιών που άφησε πίσω της η θεομηνία που έπληξε δεκάδες περιουσίες στη Λεμεσό τα ξημερώματα της προηγούμενης Τέταρτης, θα αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων, αφού πρώτα το Υπουργικό Συμβούλιο ανάψει το πράσινο φως στον απαιτούμενο κονδύλι, το οποίο αγγίζει τα δύο εκατομμύρια.

Η διαδικασία της καταγραφής βρίσκεται στο τελικό στάδιο και μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των κατοικιών και διαμερισμάτων που υπέστησαν ζημιές ανέρχεται σε 200, ενώ ζημιές καταγράφηκαν σε 16 επαγγελματικά υποστατικά, 25 οχήματα, καθώς και στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στη Γερμασόγεια. Το κόστος των ζημιών, σύμφωνα το Υπουργείο Εσωτερικών, αναμένεται να ξεπεράσει το ενάμιση εκατομμύριο και να αγγίξει τα δυο εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί από τα κριτήρια που έχουν τεθεί, με το βασικότερο να είναι η νομιμότητα των υποστατικών αλλά και των οχημάτων. Για παράδειγμα, εάν ένα όχημα που υπέστη ζημιά και είναι δηλωμένο ως ακινητοποιημένο, τότε δεν θα καταβληθεί αποζημίωση από το κράτος. Σημαντικό επίσης, είναι το γεγονός πως αποζημίωση θα λάβουν όλοι οι πληγέντες, ανεξάρτητα από το είδους της ασφάλειας που διαθέτουν, αφού όμως προσκομίσουν τα συμβόλαια που δεσμεύονται με ασφαλιστικές εταιρείες.

Ως προς τον χρονικό ορίζοντα που αναμένεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, Λοΐζος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε πως «από τη στιγμή που θα εγκριθεί η πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο, που ενδεχομένως να γίνει αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη, θεωρητικά, δεν πρόκειται να πάρουν αρκετό χρόνο οι αποζημιώσεις. Αφού γίνει η κοστολόγηση, στη συνέχεια θα κληθούν οι επηρεαζόμενοι να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να λάβουν τις αποζημιώσεις. Υπάρχουν πολίτες οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη να επιδιορθώνουν και θα μπορούν στη συνέχεια να προσκομίσουν τις αποδείξεις τους για να λάβουν τα ανάλογα ποσά».

Όσον αφορά τη διαδικασία που θα κληθεί ο κάθε επηρεαζόμενος πολίτης να ακολουθήσει, είναι αρχικά η καταγραφή των στοιχείων του μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί, ενώ ακολούθως, θα εξεταστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών το ποσό της αποζημίωσης που θα πρέπει να καταβληθεί, το οποίο αφού εγκριθεί θα δοθεί στον δικαιούχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις περιουσίες που πλήγηκαν, υπάρχουν ορισμένες που φαίνεται να είναι ιδιοκτησίας ξένων, που δεν βρίσκονται στην Κύπρο και ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί για τις ζημιές που άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου, «πιθανό να προκύψουν αιτήματα στις επόμενες μέρες, όταν θα αντιληφθούν οι ιδιοκτήτες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κατοικία τους και τις ζημιές που υπέστησαν».

Ταυτόχρονα, οι ενδελεχείς έλεγχοι που πραγματοποίησαν επί τόπου οι αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών, ήταν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα στα οποία θα επιχειρήσουν ορισμένοι να ξεγελάσουν το κράτος για ζημιές που ίσως να μην υπέστησαν λόγω του ανεμοστρόβιλου.

Όπως εξήγησε άλλωστε ο Διευθυντής Γραφείου του Υπουργείου Εσωτερικών, «γνωρίζουμε ποιες είναι οι ζημιές στο κάθε σπίτι, όπου χρειάζονται επιδιορθώσεις, γιατί είχαμε περιπτώσεις οικογενειών που δεν μπορούσαν να παραμείνουν μέσα στο σπίτι τους να κατοικήσουν. Οπόταν έγινε η καταγραφή, με προτεραιότητα αυτά τα σπίτια. Έτσι, δεν μπορεί κάποιος να μας φέρει ζημιά για πόρτα που γνωρίζουμε ότι δεν έσπασε. Εκείνο που έχει προτεραιότητα όμως και πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι ο πολίτης που πρέπει να εξυπηρετηθεί και να βοηθηθεί από τις ζημιές που έπαθε λόγω του ανεμοστρόβιλου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο