Παρατείνεται η εφαρμογή του μηνύματος έγκαιρης προειδοποίησης από το 112, χρονικός ορίζοντας το 2025

Μετά τον ανεμοστρόβιλο που σάρωσε την Γερμασόγεια, αφήνοντας πίσω του ζημιές και τραυματία, στο προσκήνιο επανήλθε για άλλη μια φορά το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο εδώ και χρόνια παραμένει στα... αζήτητα. Ωστόσο, τα ζητήματα που προέκυψαν για την εφαρμογή του, φαίνεται να αντιμετωπίστηκαν, με τους αρμόδιους να διαμηνύουν πως τίθεται σε εφαρμογή μέσα του 2025 και πλέον οι πολίτες θα ενημερώνονται με μήνυμα, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, ή πυρκαγιών ή για οποιοδήποτε άλλο έκτακτο περιστατικό, για το οποίο θα πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας.

Παρά το γεγονός ότι το πλάνο ήταν να τεθεί σε εφαρμογή το «early warning» αρχές του 2024, λόγω ενστάσεων που είχαν υποβληθεί κατά την διαδικασία προσφορών από υποψήφιους ανάδοχους του έργου, υπήρξαν «επιπλοκές», που είχαν ως αποτέλεσμα την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, κάτι που συνεπάγεται με καθυστέρηση. Ως εκ τούτου, αφού ξεμπλοκαρίστηκε η διαδικασία, εκτιμάται πως το μήνυμα έγκαιρης προειδοποίησης θα είναι στη διάθεση του κοινού, περί τα μέσα του 2024.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης, ανέφερε πως, «είχαμε μια αρνητική εξέλιξη, με δυο ενστάσεις, οι οποίες θα έπρεπε να εξεταστούν από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και στην παρούσα φάση προχωρούμε στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Οι διαδικασίες των προσφορών, είναι για όλο το δημόσιο οι ίδιες και οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες που προνοούνται για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης κανονικά, όπως τις υπόλοιπες προσφορές. Ο χρονικός ορίζοντας για την εφαρμογή του συστήματος είναι το 2025, καθώς σίγουρα για το 2024 δεν προλαβαίνουμε να το θέσουμε σε ισχύ».

Όπως επεσήμανε άλλωστε ο κ. Λιασίδης, το σύστημα θα είναι βοηθητικό, «καθώς είναι ένα επιπρόσθετο εργαλείο το οποίο θα είναι στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών για την προστασία του πληθυσμού, για οδηγίες, για αποφυγή περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ίσως για εκκενώσεις περιοχών και γενικά οπουδήποτε χρειαστεί».

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης, κατά πόσο μήνυμα θα μπορούσαν να λάβουν ειδοποίηση για τον ανεμοστρόβιλο οι κάτοικοι της Γερμασόγειας και αν θα ήταν βοηθητικό για να λάβουν μέτρα προστασίας, ανέφερε πως το 112 θα ενημερώνει για κινδύνους που γνωρίζει, αφού στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ εξίσου σημαντική, ήταν και η ώρα που σημειώθηκαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Είναι σχετικό το κατά πόσο θα ήταν βοηθητικό το 112 στην περίπτωση του ανεμοστρόβιλου της Λεμεσού, καθώς το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης μπορεί να λειτουργήσει σε κίνδυνους που γνωρίζεις εκ των προτέρων και δίνεται η προειδοποίηση. Την ώρα που έγινε όμως ο ανεμοστρόβιλος, ο οποίος ήταν τα ξημερώματα, αντιλαμβάνεστε ότι ο κόσμος βρισκόταν στα σπίτια του. Άρα, το μήνυμα της έγκαιρης προειδοποίησης ακόμη και να αποστελλόταν στους κάτοικους, οι περισσότεροι ίσως να μην το έβλεπαν γιατί θα κοιμόντουσαν», ανέφερε ο κ. Λιασίδης.

Σε περίπτωση προειδοποίησης πάντως, υπάρχουν σειρά ενεργειών που μπορούν να πράξουν οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι μιας περιοχής. Για παράδειγμα, όπως υπέδειξε ο κ. Λιασίδης, «η κίνηση της γυναίκας στη Λεμεσό όπου υπήρχε ανεμοστρόβιλος, που πήρε αμέσως το παιδί της στον εσωτερικό διάδρομο του σπιτιού της, ήταν η πιο σωστή απόφασή της, καθώς απομακρύνθηκε από τα παράθυρα. Γι’ αυτό τον λόγο ο καθένας μας, οφείλει να γνωρίζει είτε σε περίπτωση σεισμού, είτε πυρκαγιάς, προς τα πού θα κατευθυνθεί ακόμη και αν βρίσκεται μέσα στο σπίτι του για να προστατευθεί».

Σε περιπτώσεις αναμεστρόβιλου για παράδειγμα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, «είναι καλό να βρισκόμαστε μακριά από παράθυρα, τζαμαρίες και ανοικτούς χώρους. Εάν είμαστε σε ύπαιθρο, μπορούμε να βρούμε ένα σημείο για να χωθούμε ή μια σπηλιά για να προστατευθούμε. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική όμως και πρέπει να γνωρίζουμε τι πρέπει να πράξουμε σε κάθε περίπτωση, όπως ανεμοστρόβιλου, σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας».

Την ίδια ώρα, η Πολιτική Άμυνα, με αφορμή τις κίτρινες προειδοποιήσεις που εκδίδει η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, παραθέτει συγκεκριμένες οδηγίες στους πολίτες για να αποφύγουν τις τραγικές συνέπειες.

  • Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας ή τον χώρο εργασίας σας δεν είναι φραγμένα.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στο υποστατικό σας λειτουργούν κανονικά.
  • Αν διαθέτετε υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, προχωρήστε στην ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και εγκαταστήστε αυτόματη αντλία νερού. Απομακρύνετε από το υπόγειό σας πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβό εξοπλισμό.
  • Αν κατοικείτε σε οικόπεδο με αυλή, αφήστε -όπου είναι δυνατόν- ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη.
  • Στερεώστε αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες, κ.ά.).
  • Επιδιορθώστε τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης.
  • Ετοιμάστε σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στο υποστατικό σας, αν βρίσκεται σε περιοχή που διατρέχει κίνδυνο να πλημμυρίσει.
  • Σε περίπτωση που ενημερωθείτε για την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας
Αν είστε μέσα σε κτήριο:

  • Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:

  • Μη διασχίσετε πλημμυρισμένο δρόμο πεζοί ή με αυτοκίνητο / ποδήλατο / μοτοσυκλέτα.
  • Σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση, αν βρεθείτε σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει.
  • Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
  • Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
  • Μην πλησιάζετε σε περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Μετά την πλημμύρα

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:
Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι:

  • η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών,
    εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση, και τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.
  • Μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
  • Μην χρησιμοποιείτε χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο.

Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης:

  • Να θυμάστε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.
  • Βεβαιωθείτε από τις αρμόδιες αρχές ότι η περιοχή σας είναι ασφαλής και μπορείτε να επιστρέψετε για τις εργασίες αποκατάστασης.
  • Κλείστε τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
  • Φορέστε κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία, ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.

Μέτρα αυτοπροστασίας από ανεμοστρόβιλους

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

  • Απομακρύνετε από την αυλή του σπιτιού αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν από τον ανεμοστρόβιλο και στερεώστε καλά αυτά που δεν είναι στερεωμένα.
  • Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα, αφήνοντας όμως ανοικτά τα εσωτερικά γυάλινα παραθυρόφυλλα, για γρήγορη εξίσωση της εσωτερικής και εξωτερικής ατμοσφαιρικής πίεσης.
  • Απομακρυνθείτε από αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν και από γυαλιά που πιθανόν να σπάσουν.

Αν βρίσκεστε στο ύπαιθρο:

  • Παρακολουθήστε, αν είναι δυνατόν, τη διαδρομή του ανεμοστρόβιλου και απομακρυνθείτε το ταχύτερο δυνατόν από τα σημεία που θα περάσει, παραμένοντας μακριά από αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν και να σας κτυπήσουν.
  • Αν δεν μπορέσετε να απομακρυνθείτε έγκαιρα από τη διαδρομή του ανεμοστρόβιλου, ξαπλώστε μπρούμυτα σε κάποιο κοίλωμα, προστατεύοντας το κεφάλι με τα χέριά σας, για να μην κινδυνεύετε να κτυπηθείτε από αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν ή δέντρα που πιθανόν να ξεριζωθούν.

Δειτε Επισης

Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο