Ανέβηκαν ξανά οι τιμές των καυσίμων, πιθανές και νέες αυξήσεις τις επόμενες εβδομάδες

Την ανιούσα πήραν από το πρωί της Δευτέρας οι τιμές των καυσίμων, οι οποίες όπως όλα δείχνουν τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουν να έχουν αυξητική τάση, διακόπτοντας μια περίοδο περίπου δύο μηνών, όπου διατηρήθηκαν σε σταθερά ύψη, ξαλαφρώνοντας για λίγο τις τσέπες των καταναλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές των καυσίμων, ελαφρώς μειωμένοι οι λογαριασμοί ρεύματος

Μπορεί οι επιδρομές των Χούθι σε πλοία, στον κόλπο Αντέν της Υεμένης να μην στάθηκαν αρκετές για να αυξήσουν τις τιμές των καυσίμων το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η άνοδος της κινεζικής οικονομίας, για την οποία προβλεπόταν ότι θα υπάρχει ύφεση το 2024, έδωσε το έναυσμα για να πάρουν οι τιμές την ανιούσα, έστω και σε μικρό, προς το παρόν, βαθμό.

Όπως φαίνεται, από το πρωί της Δευτέρας κάποια πρατήρια ανέβασαν τις τιμές τους, σε πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες και με τα υπόλοιπα πρατήρια, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

Συγκεκριμένα, η άνοδος που αναμένεται σε όλα τα καύσιμα θα είναι της τάξης των δύο με τριών σεντ ανά λίτρο, ωστόσο είναι άγνωστο πιο θα είναι το ταβάνι των αυξήσεων, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες εβδομάδες. Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο κ. Δρουσιώτης, είχε προβλέψει ότι θα υπήρχαν αυξήσεις περίπου 1,5 με 2 σεντ το λίτρο και αυτές αναμένεται να συνεχίσουν το επόμενο διάστημα.

«Ο λόγος που αυξήθηκαν οι τιμές, είναι διότι ανέβηκε η διεθνής τιμή του πετρελαίου», σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης, ο οποίος εξήγησε παράλληλα πως, «η αύξηση οφείλεται στο γεγονός πως η οικονομία της Κίνας, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής καυσίμων παγκοσμίως, δεν θα είναι σε ύφεση όπως προβλεπόταν».

Παρόλα αυτά, τόνισε πως οι τιμές των καυσίμων είναι «από τα μεγαλύτερα καρτέλ παγκοσμίως και ακόμα και μία πληροφορία ότι κάτι θα συμβεί, μπορεί να αλλάξει τις τιμές. Oι αυξήσεις τιμών των καυσίμων είναι σαν το χρηματιστήριο που πέφτουν και ανεβαίνουν αναλόγως των πληροφοριών που υπάρχουν ή των γεγονότων που συμβαίνουν και επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Αξιολογεί τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης και προβαίνει σε ανακοινώσεις τέλος Φεβρουαρίου η Κυβέρνηση

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Καταναλωτών

Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί και για το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων, αφού στις 3 Μαρτίου ολοκληρώνεται η περίοδος που δόθηκε φοροελάφρυνση από την Κυβέρνηση στα καύσιμα και ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις κατά πόσον θα δοθεί επέκταση της ή όχι, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, οι σημερινές τιμές, συγκριτικά με τις τιμές που ίσχυαν στις 2 Νοεμβρίου, μία μέρα δηλαδή πριν την επιδότηση της Κυβέρνησης, είναι 19 σεντ χαμηλότερες στην αμόλυβδη 95 οκτανίων και 23 σεντ χαμηλότερη στο πετρέλαιο κίνησης. Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι φθηνότερη κατά 18 σεντ το λίτρο.

«Από τα πιο πάνω στοιχεία φαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε αισθητή μείωση στις λιανικές τιμές των καυσίμων. Όμως, να μη μας διαφεύγει ότι σε σύγκριση με τις λιανικές τιμές πριν την κατάργηση της επιδότησης στις 30 Ιουνίου 2023, το πετρέλαιο κίνησης είναι κατά 8 σεντ ακριβότερο και το πετρέλαιο θέρμανσης 9 σεντ ακριβότερο».

Ο κ. Δρουσιώτης κάλεσε για ακόμα μια φορά την αρμόδια υπηρεσία για την παρακολούθηση των τιμών των καυσίμων, με διαφάνεια, να αιτιολογήσει γιατί οι τιμές των καυσίμων πριν από τους φόρους, κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2023, παρουσίασαν τόσο μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η δήλωση της Αρμόδιας Υπηρεσίας ότι παρακολουθεί στενά τις τιμές και είναι σε λογικά επίπεδα, δεν μας ικανοποιεί», επισήμανε ο κ. Δρουσιώτης.

Τη δεδομένη στιγμή, η χαμηλότερη τιμή στην βενζίνη 95 οκτανίων που μπορεί να εντοπισει ο πολίτης σε κάποια πρατήρια είναι 1,29 και η ακριβότερη 1,43, με τη μέση τιμή να ανέρχεται σε 1,36. Σε ότι αφορά στην αμόλυβδη 98 οκτανίων η φθηνότερη είναι στο 1,33 και η ακριβότερη στο 1,59, με τη μέση τιμή να κυμαίνεται στο 1,42. Όπως φαίνεται η απόκλιση σε αυτή την περίπτωση είναι τεράστια και αγγίζει τα 26 σεντ από την φθινότερη στην ακριβότερη, ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί κάποια πρατήρια έχουν ανεβάσει τις τιμές τους και κάποια άλλα θα τις ανεβάσουν τις επόμενες ημέρες, όταν θα αγοράσουν καύσιμα.

Σε ότι αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, τα φθηνότερα πρατήρια το διαθέτουν στο 1,41 και τα ακριβότερα στο 1,58, με τη μέση τιμή να κυμαίνεται στο 1,49, ενώ το φθινότερο πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά είναι 99 σεντ και το ακριβότερο 1,26 με τη μέση τιμή να ανέρχεται στο 1,06 σεντ το λίτρο.

Δειτε Επισης

Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Δρ. Οδυσσέως: Η επανάσταση των Ψηφιακών Διδύμων, η σημασία τους και η φιλοξενία του 1ου Διεθνούς Συμποσίου στην Κύπρο
Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ