Αξιολογεί τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης και προβαίνει σε ανακοινώσεις τέλος Φεβρουαρίου η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη δεν θα αφήσει χωρίς προστασία και αρωγή τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας και τα μεσαία στρώματα, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, σημειώνοντας ότι αξιολογούνται τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης και θα γίνουν ανακοινώσεις πριν την λήξη τους, στο τέλος Φεβρουαρίου.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Κεραυνός κλήθηκε να σχολιάσει τις ανησυχίες των πολιτών από τις αυξήσεις των τιμών και το ενδεχόμενο αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος, λέγοντας πως «είναι γεγονός ότι είμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω των απειλών, των γεωπολιτικών εξελίξεων κλπ».

«Η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη δεν θα αφήσει χωρίς προστασία και αρωγή τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας και τα μεσαία στρώματα. Αυτό το επιβεβαιώνω και ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουμε και αξιολογούμε τα υφιστάμενα μέτρα και την κατάλληλη στιγμή θα δούμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιδότηση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, ώστε να μην προχωρήσει σε αυξήσεις, ο Υπουργός Οικονομικών υπέδειξε πως «και αυτό το θέμα είναι μέσα στα μέτρα τα οποία μελετούμε και αξιολογούμε».

Την ίδια ώρα σημείωσε πως, ενώ οι διεθνείς τιμές πετρελαίου έχουν μια καθοδική τάση, αυτήν την περίοδο, «σταθμίζουμε και το γεγονός ότι, όπως είναι οι υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, δημιουργούνται κάποιες στρεβλώσεις που, παρά το ότι μειώνονται οι πρώτες ύλες, έχουμε μια άνοδο των τιμών και αυτό δεν μας διαφεύγει».

«Ο κόσμος θα ακούσει (τα μέτρα) την ώρα που θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι», είπε ο κ.Κεραυνός, υπενθυμίζοντας πως τέλος του μήνα λήγουν τα υφιστάμενα μέτρα, «οπόταν έχουμε μπροστά μας κάποιες μέρες για να ολοκληρώσουμε την μελέτη και να ανακοινώσουμε».

Κ. Εκπρόσωπος: Να μη μετακυλίεται στους καταναλωτές επιπρόσθετο κόστος ηλεκτρισμού

Η άποψη της Κυβέρνησης είναι πως θα πρέπει στο βαθμό που το επιτρέπουν οι διαδικασίες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) να μην μετακυλίεται στους καταναλωτές σε αυτή την περίοδο επιπρόσθετο κόστος στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ερωτηθείς στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τη σημερινή συνεδρία του ΔΣ της ΑΗΚ για το θέμα του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως «ως Κυβέρνηση αναγνωρίζουμε τις συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων που αυτές φαίνονται και στην ενεργειακή ακρίβεια που καλείται ο Κύπριος καταναλωτής, τα κυπριακά νοικοκυριά κάθε δίμηνο να καταβάλλουν».

«Και είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που στα μέτρα που η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει, αλλά και στα μέτρα που αξιολογούνται, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας είναι στους βασικούς άξονες», πρόσθεσε.

Συνέστησε αναμονή ενόψει της συνεδρίας του ΔΣ της ΑΗΚ. «Έχουν υπάρξει τοποθετήσεις από τον Πρόεδρο της Αρχής ως προς την πρόθεση της Αρχής, αλλά να αναμένουμε την ολοκλήρωση της συνεδρίας και τις όποιες ανακοινώσεις», ανέφερε.

«Αυτό που ως Κυβέρνηση έχουμε μεταφέρει, αυτό που είναι η δική μας άποψη είναι ότι θα πρέπει, στον βαθμό που το επιτρέπουν οι διαδικασίες της Αρχής, να μην μετακυλίεται στους καταναλωτές σε αυτή την περίοδο επιπρόσθετο κόστος στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Αποφασίζει η ΑΗΚ για την αύξηση του 6%

Στο μεταξύ η ΑΗΚ αναμένεται να εξετάσει τα οικονομικά της ΑΗΚ και θα λάβει «μια υπεύθυνη απόφαση», σύμφωνα με τον πρόεδρο της, Γιώργο Πέτρου, σε σχέση με την αύξηση 6% το 2024 στα τελικά τιμολόγια.

Κατά τη συνεδρία του ΔΣ θα γίνει μια παρουσίαση από την οικονομική διεύθυνση σε σχέση με την αύξηση του 6% στα τιμολόγια. «Θα δούμε την Παρασκευή τα οικονομικά μας και θα λάβουμε μια υπεύθυνη απόφαση», χωρίς να επηρεάζεται το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Αρχής, τόνισε ο κ. Πέτρου.

Πάντως, η ΑΗΚ έχει ήδη θέσει ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ) για έγκριση αίτημα αύξηση 6% το 2024. Ωστόσο, η ΡΑΕΚ δεν έχει εξετάσει ακόμη το αίτημα της ΑΗΚ, αναμένοντας την τελική θέση της Αρχής επί του ζητήματος, η οποία θα ληφθεί στη σημερινή συνεδρία του ΔΣ.

Όσον αφορά τον Σταθμό της Δεκέλειας, η ΑΗΚ έχει ήδη υποβάλει σχετικές αιτήσεις προς τη ΡΑΕΚ για την εγκατάσταση 2 Μονάδων ανοιχτού κύκλου, συνολικής δυναμικότητας περίπου 80MW (2 x 40MW), όπως επίσης και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας (ισχύος 40MW/160MW).

Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Δεκέλειας δεν αναβαθμίστηκε καθώς ο σχεδιασμός του ηλεκτρικού συστήματος, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, βασιζόταν σε σχεδόν αποκλειστική παραγωγή από τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Βασιλικού (single point generation), λαμβάνοντας υπόψη και την αναμενόμενη ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με χώρες της περιοχής, αλλά και την έλευση του φυσικού αερίου το οποίο θα ήταν διαθέσιμο σε πρώτη φάση στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού. 

Ωστόσο, προς το τέλος του 2022 διαφάνηκε από αρμόδια ad hoc επιτροπή, στην οποία έλαβαν μέρος εκτός από την ΑΗΚ και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ότι η αποκλειστική παραγωγή μόνο από τον σταθμό του Βασιλικού δεν είναι εφαρμόσιμη λόγω τεχνικών θεμάτων που αναδείχθηκαν (περιορισμός από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου - ΔΣΜΚ 860MW) και ότι ο σταθμός της Δεκέλειας θα πρέπει να παραμείνει ως δεύτερο σημείο ηλεκτροπαραγωγής. Οι οδηγίες από τον ΔΣΜΚ ήταν η συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού Δεκέλειας για λόγους ανεπάρκειας του συστήματος.

Μετά την μελέτη της ad hoc επιτροπής υποβλήθηκε αίτημα από την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επέκταση της λειτουργίας του σταθμού Δεκέλειας μέχρι το τέλος του 2028.

Σημειώνεται ότι η ΑΗΚ είχε παρέκκλιση λειτουργίας της Δεκέλειας για 18.000 ώρες, η οποία έληξε τον Ιανουάριο 2022.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα