Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές των καυσίμων, ελαφρώς μειωμένοι οι λογαριασμοί ρεύματος

Σημαντική σταθεροποίηση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες αφήνουν ικανοποιημένους τόσο τους καταναλωτές, όσο και τους πρατηριούχους, με τις εκτιμήσεις να είναι πέρα για πέρα θετικές, καθώς δεν αναμένονται αυξήσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, στα θετικά καταγράφεται και η ελαφριά μείωση που πρόκειται να παρατηρηθεί στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή στα καύσιμα σήμερα, βρίσκεται για την αμόλυβδη 95 στα 1.34 σεντ, για την αμόλυβδη 98 στα 1.42 σεντ, ενώ για το πετρέλαιο κίνησης στα 1.46 σεντ. Τιμές, οι οποίες σταθεροποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σε συνδυασμό με την αφαίρεση του φόρου κατανάλωσης από το κράτος, οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι οι τιμές είναι αρκετά καλές και ευελπιστούν όπως παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Σάββας Προκοπίου, εξήγησε ότι από την πλευρά τους παρατηρούν το πώς κινείται η παγκόσμια αγορά και κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες. «Από εκεί και πέρα, σχετικά με τις ακριβείς τιμές, εναπόκειται στις εταιρείες εισαγωγής και το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας. Η τιμή στην παρούσα φάση στην παγκόσμια αγορά, κινείται στα ίδια επίπεδα, αν και σε κάποια στιγμή υπήρξε μια απότομη αύξηση, ωστόσο, στην παρούσα φάση επανήλθε στα επίπεδα που ήταν το τελευταίο δίμηνο. Προς το παρών δεν αναμένουμε αυξήσεις και ευελπιστούμε σε μια μακροχρόνια σταθεροποίηση για να μπορεί και ο ίδιος ο κόσμος να κάνει σωστά τους υπολογισμούς του».

Επιφυλακτικοί είναι οι καταναλωτές πάντως τις τελευταίες ημέρες με τον εφοδιασμό καυσίμων, με τους πρατηριούχους να εκτιμούν ότι είναι λόγω των εορτών που υπάρχει αυτή η μείωση στις ανεφοδιάσεις. «Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι κλειστά και τα σχολεία, υπάρχει μια μικρή μείωση στον εφοδιασμό καυσίμων, κάτι που συμβαίνει φυσικά κάθε χρόνο. Αναμένουμε να περάσουν οι μέρες των γιορτών και ο κόσμος πρόκειται να συνεχίσει να κινείται κανονικά, όπως και πριν τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο κ. Προκοπίου.

Σε πραγματικό βραχνά έχουν μετατραπεί την ίδια ώρα για τους πρατηριούχους και όχι μόνο, οι χιλιάδες διελεύσεις Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα, ώστε να εφοδιάσουν τα οχήματα τους με καύσιμα, λόγω του γεγονότος ότι είναι σε πιο χαμηλή τιμή. Ο κ. Προκοπίου, εξέφρασε τον προβληματισμό του, λέγοντας ότι, «λάβαμε κάποιες υποσχέσεις ότι θα λαμβάνονταν κάποια μέτρα, αλλά ακόμη αναμένουμε. Ελπίζουμε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα, γιατί όπως είπαμε αρκετές φορές, πλέον δεν αφορά τον τομέα μας, αλλά ολόκληρη την Κύπρο. Ένα εύλογο ερώτημα που εγείρεται, τα τελευταία 19 χρόνια που εφαρμόζεται ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, είναι ως προς το τι αφομοίωσαν οι τουρκοκύπριοι για να μπορούμε να λέμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση; Τίποτα δεν αφομοίωσαν και ο σκοπός που δημιουργήθηκε ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, ήταν για να έρθουμε πιο κοντά σε βιοτικό επίπεδο. Άρα όταν υπάρχει αυτό το χάος των τιμών, τότε ή που θα πρέπει να εφαρμοστεί συγκεκριμένη πολιτική στα οδοφράγματα ή να τοποθετηθούν περιορισμοί στις ώρες διέλευσης των πολιτών. Υπάρχουν τρόποι, όμως δεν γίνονται οι σωστοί έλεγχοι στα οδοφράγματα, δυστυχώς».

Στο μεταξύ, μια ανάσα πριν το οριστικό κλείσιμό τους βρίσκονται αρκετά πρατήρια που είναι πλησίον της Πράσινης Γραμμής, καθώς αντικρύζουν τους πολίτες να προτιμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα για καύσιμα, παρά σε αυτούς. «Από αυτές τις διελεύσεις, επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πρατήρια που βρίσκονται κοντά στην Πράσινη Γραμμή και οδηγούνται προς λουκέτο. Κάναμε τις κινητοποιήσεις μας το περασμένο καλοκαίρι και ακόμη δυστυχώς, βρισκόμαστε στο περίμενε για μέτρα».

Μειωμένοι οι λογαριασμοί ρεύματος

Την ίδια ώρα, μειωμένοι κατά 2% πρόκειται να είναι οι λογαριασμοί ρεύματος των καταναλωτών για τον μήνα Ιανουάριο, με τις τιμές του ηλεκτρισμού, να παραμένουν επίσης σε σταθερά επίπεδα, μιας και δεν παρατηρείται αύξηση στις τιμές των καυσίμων στην παγκόσμια αγορά.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, «σήμερα η κιλοβατώρα είναι στα τριάντα σεντς και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βρίσκεται σε ισχύ η χορηγία του Υπουργείου Οικονομικών μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και ελπίζουμε να παραταθεί, διότι είναι μια σημαντική βοήθεια προς τους καταναλωτές. Παράλληλα, λόγω του γεγονότος ότι οι τιμές των καυσίμων είχαν μια πτωτική πορεία τους τελευταίους μήνες, αφού οποιαδήποτε μείωση υπάρχει στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, επηρεάζει θετικά και το τιμολόγιο μας».

Σημειώνεται ότι οι λογαριασμοί Ιανουαρίου σε σύγκριση με τους αντίστοιχους λογαριασμούς της περσινής χρονιάς είναι στα ίδια επίπεδα, χωρίς να παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση.

Όσον αφορά τους διακανονισμούς της ΑΗΚ, σε καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε αρκετές δεκάδες πολίτες. «Υπάρχουν πελάτες που είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και ξοφλάνε κανονικά τους λογαριασμούς, ωστόσο, υπάρχει και μερίδα πολιτών που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και προχωρούμε σε διακανονισμούς με ευκολίες πληρωμής. Σε αυτούς που προχωράμε όμως με διακανονισμούς, οφείλουν να τηρούν τις συμφωνίες τους, διότι υπάρχουν αρκετοί που δυστυχώς, δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα και ζητούν άλλα σχέδια διευκόλυνσης», ανέφερε η κα. Παπαδοπούλου.

Δειτε Επισης

Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»