Μπορεί η Ολγκίν να αναστήσει το Κυπριακό;-Τα αισιόδοξα συμπεράσματα και η απαισιόδοξη πραγματικότητα
07:01 - 11 Φεβρουαρίου 2024
Χωρίς να προστίθεται οτιδήποτε νεότερο σε όσα γνωρίζαμε, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Μαρίας Άνγχελα Κουεγιάρ, στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Χακάν Φιντάν. Αφενός η ξεκάθαρη απόφαση της τουρκικής διπλωματίας, να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και να μην δώσει ιδιαίτερη δημοσιότητα στο γεγονός και αφετέρου η πάγια τακτική των Ηνωμένων Εθνών και των διπλωματών τους, να μην είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς, εν μέσω μιας προσπάθειας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για διαρροή πληροφοριών, για τα όσα συζήτησαν οι δύο πλευρές, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Αν θα έπρεπε να εξαχθούν συμπεράσματα για τα όσα λίγα έγιναν γνωστά για την παρουσία της κας. Ολγκίν στην Άγκυρα, δύο είναι τα σημεία που αξίζουν σχολιασμού. Το πρώτο είναι πως τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, που ήθελαν τον Ταγίπ Ερντογάν να συναντάται με την Κολομβιανή διπλωμάτη. Είναι ξεκάθαρο πως παρασκηνιακά, η κα. Ολγκίν επεδίωξε να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά τη συνάντηση της στην Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε δεύτερες σκέψεις και πείστηκε να δει την κα. Ολγκίν, ωστόσο στο τέλος άλλαξε γνώμη.
Αυτή η απόφαση του κ. Ερντογάν, δεν μπορεί να τύχει μιας ξεκάθαρης ερμηνείας. Από τη μια ενδεχομένως να καταδεικνύει πως δεν είναι έτοιμος να παρουσιάσει μια κρυστάλλινη θέση, που θα μπορεί να υποστηρίξει μελλοντικά και επιδιώκει να κερδίσει χρόνο. Από την άλλη, ίσως να γνωρίζει πως εάν παρουσιαστεί ενώπιον της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ και αραδιάσει το ίδιο ποίημα του Ερσίν Τατάρ για κυριαρχική ισότητα, ανάγκη για αλλαγή της βάσης λύσης κτλ, ενδεχομένως να του δημιουργήσει μελλοντικά, πρόβλημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λύση μόνο με «χωριστό κράτος» δέχεται ο Τατάρ-Επιμένει και στην τουρκκή παρουσία
Το δεύτερο δεδομένο που προκύπτει από την παρουσία της κας. Ολγκίν είναι η συνάντηση που είχε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών με τον «υπεξ» του ψευδοκράτους. Με δεδομένες τις θέσεις που εκφράζει ο κατοχικός ηγέτης και το πάθος με το οποίος τις στηρίζει ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, η συνάντηση του με τον Χακάν Φιντάν, πριν τη συνάντηση με την κα. Ολγκίν, καταδεικνύει την ανησυχία του Ερσίν Τατάρ, για τις θέσεις που θα εξέφραζε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, από τη μια ή από την άλλη η συνάντηση, έγινε για να υπάρξει κοινή γραμμή ενώπιον της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση και όλα εδράζονται σε υποψίες, καθιστά παράτολμη την οποιαδήποτε εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Σημειώνεται πως η επιπλέον πληροφορία, που κυκλοφόρησε στην Τουρκία, σε σχέση με την επίσκεψη της κας. Ολγκίν στην Άγκυρα, μεταφέρθηκε και στον τουρκοκυπριακό Τύπο, ήταν οι δηλώσεις του στενότερου συνεργάτη του Τατάρ, Ερτουγρούλογλου στα τουρκικά μέσα. Ουσιαστικά, με εντελώς άκομψο τρόπο και εκτός κάθε πλαισίου που προβλέπει η διπλωματική αργκό, υποστήριξε ότι η κ. Ολγκίν δεν γνωρίζει το κυπριακό ζήτημα και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε καμία προσδοκία από αυτήν. Ούτε και είναι δυνατόν. Ούτως ή άλλως δεν γνωρίζει το Κυπριακό και μακάρι να καταφέρει να διαπιστώσει ποιο είναι αυτό το ζήτημα μέσα από τις επαφές που θα κάνει στο διάστημα των 6 μηνών. Ωστόσο, εάν εισέλθει στη σφαίρα επιρροής των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εκφράσει μια προσέγγιση που δεν συνάδει με τα δεδομένα στο νησί, αυτό θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της».
Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες ημέρες, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα έχει επαφές με τη Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, έτσι ώστε να καταγράψει και τις δικές τους θέσεις, ως εμπλεκόμενο μέρος στο Κυπριακό. Αφενός, είναι ξεκάθαρο πως η θέση του ΗΒ θα είναι υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν, για εξεύρεση λύσης στα πλαίσια που καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αφετέρου έχει ενδιαφέρον, αν οι Βρετανοί διπλωματικοί κύκλοι, θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο με τον Βρετανό ύπατο αρμοστή, Ιρφάν Φιντίκ και θα υποστηρίξουν πως δικαιολογημένα οι Τουρκοκύπριοι, ζητούν την παραχώρηση πολιτικών κινήτρων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Πάντως, παραμένει άγνωστο, αν η κα. Ολγκίν θα μεταβεί τελικά και στις Βρυξέλλες, για να έχει επαφές με τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών θεσμών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συμπληρώνει το παζλ των εμπλεκόμενων η Ολγκίν-Τα σενάρια για τις θέσεις της Άγκυρας
Με την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών της, η κα. Ολγκίν αναμένεται να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, για να ετοιμάσει τις πρώτες αναφορές της για τα όσα άκουσε στο πρώτο της ταξίδι. Η γενική εικόνα που έδωσε, τουλάχιστον με την παρουσία της στην Κύπρο, ήταν μιας διπλωμάτη, που θα παλέψει για να πετύχει τον στόχο που της τέθηκε και που γνωρίζει καλά το αντικείμενο. Είναι αλήθεια, πως η παρουσία της στην Κύπρο, υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική, ενώ ως τέτοια χαρακτηρίστηκε, ακόμα και με κύκλους που διαχρονικά, βλέπουν την εμπλοκή τρίτων στο Κυπριακό, με καχυποψία.
Η επιστροφή της κας. Ολγκίν στην Κύπρο, αναμένεται εντός Μαρτίου, όπου πλέον πιο προετοιμασμένη, θα έχει να πει η ίδια πράγματα προς τους δύο ηγέτες και δεν αποκλείεται να περάσει στο επόμενο βήμα, ζητώντας τους μια κοινή συνάντηση. Η δεύτερη της επίσκεψη κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού θα διαφανεί μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει, για να φέρει πιο κοντά τις δύο πλευρές και πόσο θα πιέσει την ε/κ πλευρά, να αποδεχθεί μέρος των απαράδεκτων προϋποθέσεων που θέτει ο Ερσίν Τατάρ. Και αντίστοιχα, καλείται να πείσει ή καλύτερα να καταφέρει, τον κατοχικό ηγέτη, να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις που εκφράζει και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εγχείρημα, ιδιαίτερα δύσκολο και σύνθετο, που πάντως η ίδια δεν έδειξε να φοβάται. Μένει να αποδείξει, ότι διαθέτει τα μέσα και τους τρόπους για να αναστήσει κυριολεκτικά, μια νεκρή διαδικασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για διάβημα ο Ύπατος Αρμοστής του ΗΒ