Συμπληρώνει το παζλ των εμπλεκόμενων η Ολγκίν-Τα σενάρια για τις θέσεις της Άγκυρας

Με μεγάλο ενδιαφέρον, αναμένονται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οι σημερινές επαφές της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στην Άγκυρα, αφού θα καταδείξουν σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις της άλλης πλευράς και τα όρια μέσα στα οποία θα μπορέσει η Κολομβιανή διπλωμάτης, να κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Το ότι οι επαφές της στην Άγκυρα, θα καταδείξουν και τον βαθμό δυσκολίας της αποστολής που ανέλαβε, το γνωρίζει και η ίδια η κα. Ολγκίν, αφού είναι ένα από τα θέματα που συζήτησε στις επαφές που είχε στη Λευκωσία το επόμενο διάστημα. Ωστόσο όσο καλά προετοιμασμένη κι αν είναι για τις συγκεκριμένες συναντήσεις, δεν μπορεί να είναι σίγουρη για το τι θα ακούσει, δεδομένων των πολλών διαφορετικών θέσεων, που κατά καιρούς εκφράζονται, είτε από την Τουρκία, είτε από τον κατοχικό ηγέτη.

Πάντως, κανείς δεν αμφισβητεί, πως μετά από μια περίοδο όπου το Κυπριακό, βρισκόταν στα αζήτητα και που μια σειρά από ενέργειες της Τουρκίας, απειλούσαν το status quo και δημιουργούσαν τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης, η αλλαγή ρητορικής από τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, η επαναπροσέγγιση με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαπίστωση της ανάγκης που έχει η Τουρκία για στήριξη από τις Βρυξέλλες, αντέστρεψαν το αρνητικό κλίμα.

Αυτή η αντιστροφή του κλίματος, σε συνδυασμό με το πέρας των εκλογικών διαδικασιών σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, έφερε τον διορισμό της κας. Ολγκίν, η οποία δείχνει ότι ξέρει τι έχει αναλάβει. Ωστόσο ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν μπορείς να εκφέρεις σίγουρη άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι, εάν δεν έχεις ενώπιόν σου όλα τα χαρτιά. Και σήμερα στην Άγκυρα η κα. Ολγκίν, θα λάβει και τα τελευταία χαρτιά της τράπουλας. Θα έχει δηλαδή την πλήρη εικόνα των θέσεων, όλων των εμπλεκομένων και θα διαπιστώσει, πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η αποστολή της, που δεν είναι άλλη, από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Με βάση τα όσα θα ακούσει η κα. Ολγκίν, θα διαπιστωθεί και κάτι άλλο. Αν δηλαδή, αυτό που διακινείται τους τελευταίους μήνες, υπό τον τύπο υποψίας, ότι δηλαδή, ο Ταγίπ Ερντογάν τράβηξε το αυτί και έθεσε όρια στις εμπρηστικές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, είναι μια νέα πραγματικότητα. Αν όντως ο Ταγίπ Ερντογάν, διαχωρίζει τη θέση της Τουρκίας, από την θέση του ψευδοκράτους, έτσι όπως παρουσιάζεται από τον Ερσίν Τατάρ, τότε θα μιλάμε για μια σημαντική εξέλιξη, που θα αποτελέσει καταλύτη, για τα επόμενα βήματα. Είναι κάτι, άλλωστε, που δεν είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν, στα πρώτα χρόνια επί της δικής του ηγεσίας, επέδειξε ανάλογη στάση και κατά του ιστορικού ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ήταν κατά του Σχεδίου Ανάν, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του.

Εξάλλου, είναι καταγεγραμμένες οι φωνές στα κατεχόμενα, για την νοθεία των παράνομων εκλογών του 2020, όταν ο Ερσίν Τατάρ, επικράτησε οριακά του Μουσταφά Ακιντζί. Ξεκάθαρα, είχε καταγγελθεί από την πλευρά του Ακιντζί η παρέμβαση της Άγκυρας, που αλλοίωσε το πραγματικό αποτέλεσμα των εκλογών. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, για το ποια θα είναι η στάση του Τούρκου Προέδρου, απέναντι στην κα. Ολγκίν.

Το ταξίδι στο Λονδίνο

Πάντως, μετά από τα τελευταία γεγονότα με τη δυσφορία που προέκυψε στη Λευκωσία, από τις θέσεις που εξέφρασε ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχείρησε να ασκήσει πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για να υποκύψει στις εκτός πλαισίου απαιτήσεις του Ερσίν Τατάρ, για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και το επόμενο ταξίδι της Μαρία Άνχελα Ολγκίν στο Λονδίνο.

Έχει γίνει γνωστό πως η απεσταλμένη του ΓΓ, θα κάνει άλλες δύο στάσεις μετά την Άγκυρα, μια στις Βρυξέλλες και μια στο Λονδίνο. Στις Βρυξέλλες, αναμένεται ότι θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι θα εκφράσουν την ετοιμότητα της ΕΕ, να εμπλακεί σε μια νέα διαδικασία, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Από εκεί και πέρα, έχει ενδιαφέρον να διαφανεί, αν το Foreign Office ασπάζεται τις θέσεις που εξέφρασε ο Σιντίκ και προς τούτο θα εκφράσει ανάλογες θέσεις ενώπιον της κας. Κουεγιάρ. Το Λονδίνο που διαχρονικά επιχειρεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να εμπλακεί στο Κυπριακό, ουσιαστικά επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργούν οι εκτός πλαισίου θέσεις του Τατάρ, υποχρεώνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, να κάνει μονομερή βήματα που θα ικανοποιήσουν την άλλη πλευρά.

Μονομερή βήματα όμως, που έχουν σαφή πολιτικό προσανατολισμό και ενέχουν τον κίνδυνο σε μια νέα αποτυχία, τα τετελεσμένα που αυτά θα έχουν δημιουργήσει, να ανοίγουν τον δρόμο για την τελική λύση των δύο κρατών, που αποτελούν το όνειρο με το οποίο κοιμάται και ξυπνάει, ο κατοχικός ηγέτης και οι ακραίες φωνές εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Δειτε Επισης

Ευχαριστίες από την Καναδή ΥΠΕΞ για την ηγετική θέση της Κύπρου στο σχέδιο «Αμάλθεια»
Αννίτα: Ο Νίκος Τορναρίτης γνωρίζει τις προοπτικές και τη δυναμική της Λευκωσίας και ξέρει τα προβλήματα
Το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν-«Διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο είναι ο διάλογος»
Βλέπει τον Γεραπετρίτη στην Αθήνα η Ολγκίν
ΔΗΣΥ για δολοφονία Θανάση-«Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης, όσους παρακώλυσαν την απόδοση της για 19 χρόνια»
Μητσοτάκης για Ερντογάν-«Δίπλα στις διαφωνίες μας, να γράφουμε και μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας»
Ευχές για επιτυχία της Ολγκίν εξέφρασε σε συνάντηση ο Ακιντζί
Αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για απόρριψη τριμερούς συνάντησης από Τατάρ
Γιάννης Αρμεύτης: Με πυξίδα το ήθος και τη χρηστή διοίκηση
Θλίψη Τατάρ για παρέμβαση Ακιντζί-«Αγωνιζόμαστε για να γίνει αντιληπτή ως κυρίαρχο κράτος η ''τδβκ''