Λύση μόνο με «χωριστό κράτος» δέχεται ο Τατάρ-Επιμένει και στην τουρκκή παρουσία

To «χωριστό κράτος» πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε οποιαδήποτε συμφωνία για λύση δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας χθες σε συνάντησή του στα κατεχόμενα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος μεταδίδει σήμερα ότι στη συνάντηση ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι προσπαθεί να εξηγήσει στην "αντιπολίτευση" πως επειδή εντός της ΕΕ υπάρχει η ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων και προσώπων, σε μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και το θέμα των μηδέν εγγυήσεων, ζητήματα που ούτως ή άλλως έχουν έρθει στην ατζέντα.  

«Άλλωστε, όταν κοιτάξουμε τα πρακτικά των συναντήσεων, από εκεί πηγάζει το ουσιαστικό πρόβλημα. Το ζήτημα μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις. Στις συνομιλίες που έγιναν για λύση το 2017 στο Κραν Μοντάνα, το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανατράπηκε επειδή η υπόθεση ήρθε στο σημείο μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις», είπε.   

Εκφράζοντας την άποψη ότι το στοιχείο που προστατεύεται πάντα στις συμφωνίες σε σχέση με την Κύπρο είναι η ελληνοτουρκική ισορροπία, ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτό το στοιχείο υπάρχει τόσο στη Συνθήκη της Λοζάνης όσο και στις συμφωνίες του 1960 για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζοντας ότι με τις συμφωνίες για ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας δόθηκε το δικαίωμα της εγγυήτριας δύναμης στην Τουρκία, χαρακτήρισε «αυθαίρετες» τις δηλώσεις ότι η Τουρκία θα παραιτηθεί του εγγυητικού της δικαιώματος και πρόσθεσε ότι την απόφαση εγκατάλειψης της ιδιότητας του εγγυητή θα μπορούσε να τη λάβει μόνο το τουρκικό έθνος, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Επανέλαβε ότι δεν θα εγκαταλείψουν την «κυριαρχία και το κράτος» τους και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η διαθήκη που τους άφησε ο ιδρυτής της «τδβκ» Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος τους είπε να μην εγκαταλείψουν το «κράτος και την κυριαρχία» τους. Έχουν, σημείωσε, την πλήρη στήριξη της Τουρκίας σε αυτό και θα συνεχίσουν να βαδίζουν με αποφασιστικότητα αυτό τον δρόμο.

Ο κ. Σεντόπ ανέφερε ότι κατά τη θητεία του πάντα κατέβαλλε προσπάθειες για προώθηση των σχέσεων Τουρκίας - ψευδοκράτους και αύξηση της παρουσίας της «τδβκ» διεθνώς. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, είπε, το ψευδοκράτος έγινε παρατηρητής στον οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Θα συνεχίσει, πρόσθεσε, να καταβάλλει προσπάθειες για "το μέλλον των Τούρκων της Κύπρου».

Εξάλλου, σε συνάντησή του με τον «πρόεδρο της βουλής», Ζορλού Τορέ, ο Μουσταφά Σεντόπ ανέφερε ότι, αν και κατά καιρούς υπάρχουν κάποιες διαφορές απόψεων, στο Κυπριακό υπάρχει ευρεία συναίνεση ως προς την εθνική στάση και αυτό οφείλεται στην ιστορική ευθύνη και δεν είναι μια υπόθεση που εξαρτάται από άτομα.

Στη συνέχεια Τορέ και Σεντόπ επισκέφθηκαν το εργοτάξιο για την ανέγερση του συμπλέγματος κτηρίων της «προεδρίας» και της «βουλής» με τζαμί, όπου ενημερώθηκαν για τη διαδικασία από την κατασκευαστική εταιρεία και έγινε παρουσίαση του έργου. Σε δηλώσεις του εκεί ο κ. Σεντόπ είπε ότι «η θέση για λύση δύο κρατών είναι ένα σημαντικό βήμα που σημαίνει την εγκαθίδρυση ενός τουρκικού κράτους στη βόρεια Κύπρο».

ΔΔΟ με πολιτική ισότητα ζητά ο Ερχιουμάν

Διαφορετική προσέγγιση διατύπωσε η αντιπολίτευσή του. Το κοινό έδαφος για τη λύση του Κυπριακού «είναι ξεκάθαρο στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν υπάρχει καμία συζήτηση. Πρόκειται για τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι μιλώντας  σε τηλεοπτική εκπομπή του TV 2020,  ο κ. Ερχιουρμάν δήλωσε ότι ο ίδιος είναι ένας από αυτούς που θέλουν λύση. «Είμαι ένας από αυτούς που λένε ότι μια διακοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα είναι η μόνη δυνατή λύση. Ενώ τα λέω αυτά, ξέρω τι κάνουν οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί. Ξέρω τι προσπαθούν συνεχώς να αποτρέψουν». 

Εδώ και δυόμισι χρόνια, ανέφερε, ως ΡΤΚ προειδοποιούν ότι το θέμα των ακίνητων περιουσιών θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και είπε ότι ο τομέας αυτός έχει αποκτήσει τρομερή δυναμική μετά την πανδημία.

Για την άφιξη της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Τουφάν Ερχιουρμάν σημείωσε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες και η κ. Ολγκίν είναι πολύ έμπειροι.

«Η Ολγκίν θα μπορούσε να ετοιμάσει μια έκθεση σε έξι λεπτά ενώ κάθεται στο σπίτι της και να παρουσιάσει μια έκθεση στον Γκουτέρες. Της δόθηκε μια περίοδος έξι μηνών εδώ. Αποδέχθηκε αυτό το καθήκον με την εμπειρία της. Λέει ότι θα φέρει αυτό το έργο σε ένα σημείο. Δεν είναι φάρσα όπως νομίζουμε», ανέφερε.

Ο κ. Έρχιουρμάν επεσήμανε ότι το κοινό έδαφος διαπραγμάτευσης θα πρέπει να τίθεται στη βάση χρονοδιαγράμματος και να είναι προσανατολισμένο στο αποτέλεσμα, και πρόσθεσε ότι η πολιτική ισότητα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

«Θα πρέπει επίσης να είναι γνωστό ότι αν αποτύχει και πάλι λόγω της ελληνοκυπριακής πλευράς, αυτό το στάτους κβο δεν θα συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο. Είναι με το κοινό πεδίο διαπραγμάτευσης όπου αυτά είναι στο τραπέζι που μπορεί να ξεκινήσει», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΡΤΚ είπε ακόμη πως το Κυπριακό είναι και ένα διεθνές πρόβλημα. «Ενώ μιλάμε για τα εσωτερικό ζητήματα, είναι απαραίτητο να παρακολουθούμε και τους εξωτερικούς παράγοντες», κατέληξε.

Θέλουν νέα σημεία διέλευσης

Στο μεταξύ, έτοιμη για την διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων είναι η τ/κ πλευρά, ανέφερε ο «πρωθυπουργός» στα κατεχόμενα, Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα βελτιωτικά έργα στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμα μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, ο κ. Ουστέλ είπε ότι έχουν κάνει κάποιες μελέτες για το θέμα με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τις οποίες έχουν διαβιβάσει στη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Αυτό το θέμα δεν είναι μόνο στη δική μας δικαιοδοσία. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε σημεία διέλευσης οπουδήποτε και όποτε θέλουμε. Υποδείξαμε συγκεκριμένες τοποθεσίες και συγκεκριμένα σημεία διέλευσης που πρέπει να ανοίξουν και ενημερώσαμε τον νότο, αλλά δυστυχώς δεν έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απάντηση.  Όταν μας απαντήσουν, εμείς είμαστε υπέρ της αύξησης του αριθμού των σημείων διέλευσης», επεσήμανε.

Ο κ. Ουστέλ συνοδευόταν στην επίσκεψη στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου από μέλη της πλατφόρμας οικονομικών οργανώσεων, σε συνεργασία με την οποία γίνονται τα έργα εκεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για τη συνάντηση με Ερντογάν ο Πρόεδρος-Μετέφερε την ανάγκη για Τριμερή
Ανακοίνωσε τους υποψήφιους που στηρίζει στις κοινότητες Κερύνειας ο ΔΗΣΥ
Με παρατράγουδα η πρεμιέρα της εξεταστικής περιόδου-Φωνές για γραπτό υπερβολικής δυσκολίας
Πώς απαντά το Υπ. Μεταφορών για την εικόνα ντροπής σε στάση λεωφορείου-«Τραγική και απαράδεκτη»
Σε εξέλιξη οι καταθέσεις των μοναχών Ησαΐα και Τιμόθεου ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής
Παρέμβαση Αβέρωφ για Κυπριακό-«Η ηγεσία της χώρας περιορίζεται στον ρόλο του παρατηρητή και σχολιαστή»
Βρετανίδα ταξίδεψε στη N. Ζηλανδία για να υποβληθεί σε ευθανασία-«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε έναν γαλήνιο θάνατο»
Εντός Μαΐου τα πρώτα αποτέλεσμα της μελέτης για Great Sea Interconnector
Τραβά ξανά κόκκινη γραμμή η δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση-Ανακριτές από Υπουργικό, «όχι» σε εμπλοκή Εισαγγελίας και Αστυνομίας
Συνεχείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Φεύγουν μαζικά με όποιο μέσο βρουν οι κάτοικοι στη Ράφα