Με γνωμάτευση Εισαγγελέα επαναξιολογούνται οι προαγωγές των τριών Βοηθών Αρχηγών που ακυρώθηκαν

Στα χέρια του Αρχηγού Αστυνομίας βρίσκεται η γνωμάτευση που ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα, σε σχέση με τη διαδικασία που προτίθεται να ακολουθήσει, αναφορικά με τις προαγωγές των τριών Βοηθών Αρχηγών Αστυνομίας, Χριστόφορου Μαυρομμάτη, Γιαννάκη Γεωργίου και Μάριου Χριστοφίδη, οι οποίες ακυρώθηκαν από το Διοικητικό Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητήθηκε γνωμάτευση για τους τρεις Βοηθούς Αρχηγούς που έπεσε η προαγωγή τους, έφεση για τον τέταρτο

Όπως είχε γνωστοποιηθεί, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία, προκειμένου να εξασφαλίσει γνωμάτευση, στη βάση της οποίας θα διοριστεί Επιτροπή για επαναξιολόγηση των προαγωγών των τριών Βοηθών, οι οποίοι μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, δεν μπορούν να υπογράφουν και να εκτελούν χρέη Βοηθών Αρχηγών.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η Νομική Υπηρεσία άναψε το πράσινο φως και στη βάση της γνωμάτευσης που διαβιβάστηκε στον Αρχηγό Αστυνομίας, διορίστηκε Επιτροπή με προεδρεύων τον Υπαρχηγό της Δύναμης, ο οποίος αυτή τη στιγμή, είναι ο μοναδικός που κατέχει υψηλότερη θέση, που να μπορεί, με βάση τους κανονισμούς, να επαναξιολογήσει τις προαγωγές των Βοηθών που ακυρώθηκαν. Διαδικασία, η οποία όπως πληροφορούμαστε έχει αρχίσει, ενώ με την ολοκλήρωση της, οι εισηγήσεις θα διαβιβαστούν στον Αρχηγό, ο οποίος με τη σειρά του θα αποταθεί για έγκριση στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη.

Υπενθυμίζεται, ότι η απόφαση, που ήταν αποτέλεσμα προσφυγής δύο παραπονούμενων, ακυρώνει τις προαγωγές έξι μελών της Αστυνομίας, που προήχθησαν το 2017, στο βαθμό του Ανώτερου Αστυνόμου.

Εξετάζοντας τους λόγους έφεσης, σε ό, ότι αφορά τα προσόντα των υποψηφίων, το Δικαστήριο στην απόφαση του, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «με δεδομένο ότι μόνο τα σχετικά με τα Αστυνομικά Καθήκοντα ακαδημαϊκά προσόντα θα λαμβάνονταν υπόψιν, πιθανολογείται εν προκειμένω πλάνη και/ή δεν παρέχεται η απαραίτητη αιτιολογία», ενώ αναφορικά με την αξιολόγηση από πλευράς του τότε Αρχηγού, που αναβάθμισε υποψήφιο σε «πάρα πολύ καλού» σε προσόντα, υπέδειξε πως δεν υπήρξε αιτιολόγηση της απόφασης.

«Έχω μελετήσει την σύσταση και αξιολόγηση του Αρχηγού σε σχέση με το Ε/Μ Ν. Ν. και κρίνω πως ο λόγος ακυρώσεως περί του αναιτιολόγητου της αναβάθμισης του Ε/Μ, Ν. σε «Πάρα πολύ καλού» σε προσόντα είναι απόφαση αναιτιολόγητη και/ή παρέλειψε ο Αρχηγός να αιτιολογήσει τους λόγους για τους οποίους διαφωνούσε με την αξιολόγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και που τον οδήγησαν να προβεί σε αναμόρφωση της αξιολόγησής του στο στοιχείο αυτό. Δεν καταγράφηκε στην αξιολόγηση του Αρχηγού τι ήταν αυτό που η Επιτροπή Αξιολόγησης παρέλειψε να λάβει υπόψη, το οποίο ο ίδιος αξιολογούσε ως κρίσιμο ώστε να τον αναβαθμίσει σε «Πάρα πολύ καλό». {...} Η τελική απόφαση του Υπουργού να επιλέξει για προαγωγή το Ε/Μ Ν. Ν. ως καταλληλότερο των Αιτητών, λόγω της επιτυχίας του λόγου αυτού ακυρώσεως για το Ε/Μ Ν. Ν. συμπαρασύρεται σε ακύρωση, αφού αφορά στο προκαταρκτικό στάδιο της διαδικασίας και την προπαρασκευαστική απόφαση του Αρχηγού».

Σε ότι αφορά την αιτιολογία της τελικής απόφασης του τότε υπουργού, το Δικαστήριο μεταξύ άλλων ανέφερε πως η αιτιολογία της απόφασης του «κρίνεται πως πάσχει ως αντιφατική και ως πεπλανημένη», ενώ υπέδειξε πως «επέλεξε κατά την κρίση του τους καταλληλότερους υποψηφίους, άλλους λόγω της υπεροχής τους σε Προσόντα ως «Εξαίρετοι», (αλλά όχι όλους όσοι υπερείχαν στο στοιχείο αυτό) και άλλους για την «Πάρα Πολύ Καλή» αξιολόγησή τους σε Προσόντα, (αλλά και πάλιν όχι όλους, αλλά μόνο κάποιους από αυτούς), παρακάμπτοντας κάποιους που υπερείχαν σε Αρχαιότητα των άλλων και μη υπολειπόμενων στην αξιολόγησή τους σε Προσόντα (ως «Πάρα Πολύ Καλοί»).»

Σε ότι αφορά τον τέταρτο Βοηθό, η προαγωγή του οποίου επίσης ακυρώθηκε και η απόφαση προηγήθηκε χρονικά αυτής που αφορά τους υπόλοιπους Βοηθούς, υπενθυμίζεται πως η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, είχε γνωστοποιήσει πως ασκήθηκε έφεση, αφού κρίθηκε πως επρόκειτο για λανθασμένη απόφαση του Δικαστηρίου. Πρόκειται για απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την προσφυγή 11 αξιωματικών, με το Δικαστήριο να ακυρώνει τις προαγωγές του Γιώργου Γεωργίου, Φίλιππου Παπαηλία, Σπύρου Σπύρου, Ιωάννη Μαυρόχαννα και Θεμιστού Αρναούτη.

H ακυρωτική απόφαση, πέραν του ότι ανάγκασε τους Βοηθούς Αρχηγούς να βγάλουν τη στολή, προκάλεσε επιπλοκές στη λειτουργικότητα της Αστυνομίας, σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου των πειθαρχικών διαδικασιών και τις διαδικασίες προαγωγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέφτουν προαγωγές, δεν €φαρμόζονται οι αποφάσεις, επαναπροάγονται οι ίδιοι-Παραδοχή Αρχηγού και συστάσεις

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που τεράστια πινακίδα καταρρέει στην Ινδία-Τουλάχιστον οκτώ νεκροί
Εικόνα ντροπής από στάση λεωφορείου στην Πάφο-Γιαγιά ξαπλωμένη στο έδαφος
Το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν-«Διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο είναι ο διάλογος»
Σε διαθεσιμότητα καθηγητής μετά από καταγγελία ότι φίλησε μαθήτρια στο στόμα
Τρεις μέρες μετά την απόφαση για Θανάση και σιγή ιχθύος από τους εμπλεκόμενους θεσμούς-Το μπαλάκι στον ΠτΔ
ΔΗΣΥ για δολοφονία Θανάση-«Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης, όσους παρακώλυσαν την απόδοση της για 19 χρόνια»
Μητσοτάκης για Ερντογάν-«Δίπλα στις διαφωνίες μας, να γράφουμε και μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας»
Ζωντανό γεννήθηκε το βρέφος που πέταξε ο πατέρας στα σκουπίδια στη Βραυρώνα
Στις 34 οι περιπτώσεις γονικής αποξένωσης στην Κύπρο-Ενίσχυση υπηρεσιών με άλλους τέσσερις λειτουργούς
Γιάννης Αρμεύτης: Με πυξίδα το ήθος και τη χρηστή διοίκηση