Ζητήθηκε γνωμάτευση για τους τρεις Βοηθούς Αρχηγούς που έπεσε η προαγωγή τους, έφεση για τον τέταρτο

Το... αντίδοτο στις παρενέργειες στην λειτουργία της Αστυνομίας που έφερε η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που αγγίζει τους τρεις Βοηθούς Αρχηγούς, Χριστόφορο Μαυρομμάτη, Γιαννάκη Γεωργίου και Μάριο Χριστοφίδη, οι προαγωγές των οποίων έπεσαν, ενώ προηγήθηκε άλλη μια απόφαση που επηρεάζει τον τέταρτο Βοηθό, Θέμιστο Αρναούτη, ψάχνει ο Αρχηγός της Δύναμης και η υπουργός Δικαιοσύνης. Ένα αντίδοτο που πρέπει να βρεθεί άμεσα, αφού αυτή τη στιγμή, με βάση τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, η ηγεσία της Αστυνομίας παραμένει χωρίς Βοηθούς Αρχηγούς και απαρτίζεται μόνο από τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό, που είναι πολιτικοί διορισμοί. Κάτι που συνεπάγεται με επιπλοκές στη λειτουργία της Αστυνομίας, τόσο σε ότι αφορά επιχειρησιακά θέματα και αποφάσεις, όσο και ζητήματα που αφορούν πειθαρχικές διαδικασίες και προαγωγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρενέργειες στην Αστυνομία από την ακύρωση των προαγωγών τριών Βοηθών Αρχηγών

Η απόφαση που αφορά τον Θέμιστο Αρναούτη, αυτή προηγήθηκε χρονικά της απόφασης που επηρεάζει τους άλλους τρεις Βοηθούς Αρχηγούς, με την υπουργό Δικαιοσύνης, να ανακοινώνει πως επρόκειτο για λανθασμένη απόφαση του Δικαστηρίου, εξού και σε συνεννόηση με την Νομική Υπηρεσία, ασκήθηκε έφεση. Πρόκειται για απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την προσφυγή 11 αξιωματικών, με το Δικαστήριο να ακυρώνει τις προαγωγές του Γιώργου Γεωργίου, Φίλιππου Παπαηλία, Σπύρου Σπύρου, Ιωάννη Μαυρόχαννα και Θεμιστού Αρναούτη.

«Δεν έχουμε ούτε και ένα Βοηθό. Όμως να πω πως η πρώτη περίπτωση του Βοηθού Αρχηγού που προηγήθηκε των άλλων τριών σε προσφυγές, εκεί έχουμε κάνει έφεση ως Υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω της Νομικής Υπηρεσίας, διότι θεωρούμε πως η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν λανθασμένη και περιμένουμε την απόφαση», ανέφερε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση η Άννα Προκοπίου.

Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά την δικαστική απόφαση που ακολούθησε για τους υπόλοιπους Βοηθούς, φαίνεται να ακολουθείται διαφορετική στρατηγική. Και αυτό διότι, η υπουργός Δικαιοσύνης, δεν προτίθεται να ασκήσει έφεση, όπως στην πιο πάνω περίπτωση, αλλά αποτάθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί γνωμάτευση, στη βάση της οποίας θα διοριστεί Επιτροπή για επαναξιολόγηση των προαγωγών.

«Έχουμε καταλήξει μαζί με τον Αρχηγό Αστυνομίας, έχει καταλήξει ο Αρχηγός Αστυνομίας και μας έχει έχει στείλει μια εισήγηση για το πώς θα προχωρήσει, πώς θα προχωρήσουμε από κοινού προς τη Νομική Υπηρεσία και εκεί πιστεύω πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να δημιουργηθεί Επιτροπή για να επαναξετάσουμε, να επαναξιολογήσουμε τις προαγωγές. Και να πούμε πως δεν υπάρχουν Βοηθοί Αρχηγοί για να επαναξιολογήσουν τις προαγωγές οι οποίες έπεσαν», είπε η κ. Προκοπίου.

Δεδομένου πως οι Βοηθοί Αρχηγοί επανεξετάζουν τις υπόλοιπες προαγωγές, οι διαδικασίες έχουν μπλοκαριστεί μέχρι την επίλυση του ζητήματος, ενώ σε ότι αφορά τους τρεις επηρεαζόμενους, η Επιτροπή, που θα τους επαναξιολογήσει, όπως μας επεξηγήθηκε, θα πρέπει να απαρτίζεται από ανώτερους τους. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή οι ανώτεροι τους στην Αστυνομία, είναι ο Υπαρχηγός και ο ίδιος ο Αρχηγός του Σώματος. Πάντως, από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε πως «θα ζητήσουμε την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, έχουμε κάποια εισήγηση εμείς, αλλά πρέπει να μας απαντήσουν οι νομικοί μας σύμβουλοι εάν αυτό που εισηγούμαστε βγάζει νομικά νόημα και να προχωρήσουμε τάχιστα να επανεξετάσουμε τις προαγωγές».

Με βάση και την ιστορία, θα πρέπει να θεωρείται απομακρυσμένο ως και απίθανο σενάριο η Επιτροπή να μην επαναπροάγει τους τρεις Βοηθούς, αφού η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε στις πλείστες των περιπτώσεων, εξού και το σήριαλ που δημιουργείται γύρω από το θέμα των προαγωγών. Και αυτό διότι, ενώ ακυρώνονται προαγωγές, χωρίς να εφεσιβάλλονται - πλην μερικών περιπτώσεων - στη συνέχεια «επιστρέφονται», με αποτέλεσμα η διαδικασία να επαναλαμβάνεται, αφού ακολουθούνται νέες προσφυγές. Παρόμοιο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί και τον Δεκέμβριο του 2022, όπου έπεσαν 16 προαγωγές, οι οποίες επηρέασαν την πυραμίδα της Αστυνομίας, καθώς ανάμεσα σε αυτούς υπήρχαν στελέχη της Δύναμης. Ωστόσο τότε, λίγες μέρες πριν παραδώσει σκυτάλη η τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, «επέστρεψε» τις προαγωγές.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Αρχηγός της Δύναμης, στα πλαίσια της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για την Αστυνομία, όπου μεταξύ άλλων προέβη σε υποδείξεις για το θέμα των προαγωγών και την μη άμεση εφαρμογή των αποφάσεων των Δικαστηρίων, με αποτέλεσμα αξιωματικοί να λαμβάνουν μισθό υψηλότερης κλίμακας, ανέφερε πως δεν προκύπτει θέμα με τα δημόσια οικονομικά, καθώς «όταν επαναληφθεί η διαδικασία προαγωγών, προάγονται τα ίδια άτομα».

Συνεπώς, αυτή τη στιγμή Αρχηγός και υπουργός Δικαιοσύνης αναμένουν την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε εξεταστεί και να επιλυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την απόφαση του Δικαστηρίου, με την Άννα Προκοπίου να αναφέρει πως, «δεν δέχομαι πως είμαστε σε αδιέξοδο, διότι ο νόμος πάντα προσφέρει λύσεις και εμείς θα κινηθούμε πάντοτε με γνώμονα τον νόμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέφτουν προαγωγές, δεν €φαρμόζονται οι αποφάσεις, επαναπροάγονται οι ίδιοι-Παραδοχή Αρχηγού και συστάσεις

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 37χρονος για κλοπή καλωδίων και εργαλείων αξίας 140 χιλιάδων ευρώ
Πήγαν να ληστέψουν πολυκατάστημα, δεν τα κατάφεραν και επιχείρησαν να φύγουν από την Κύπρο
Αντίδραση Αθήνας για το «Μακεδονία» της Σιλιάνοφσκα-«Παραβιάζεται κατάφωρα η Συμφωνία των Πρεσπών»
Εντοπίστηκε ποσότητα ναρκωτικών σε βοηθητική οικία στη Λεμεσό-Συνελήφθη 25χρονος
Προανήγγειλε διυπουργική σύσκεψη για Εθνική Στρατηγική για ορεινές κοινότητες ο Ιωάννου
Έντονη βροχόπτωση στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας
Τα ρίχνει στη μητέρα ο πατέρας στη Βραυρώνα-«Δεν ήξερα ότι στη σακούλα υπήρχε νεκρό βρέφος»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να ξεκαθαρίσω ότι λύση δύο κρατών, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς
Ν. Παπαδόπουλος: Κάποιοι έχουν προδιαγράψει την ήττα μας, ψήφος στο ΔΗΚΟ δεν είναι χαμένη ψήφος
Δεν θα δεχθεί εμπλοκή Εισαγγελέα, Βοηθού και Αστυνομίας στις έρευνες η οικογένεια Θανάση-Πώς τοποθετείται η δικηγόρος της