Πέφτουν προαγωγές, δεν €φαρμόζονται οι αποφάσεις, επαναπροάγονται οι ίδιοι-Παραδοχή Αρχηγού και συστάσεις

«Η καθυστέρηση που προέκυψε, δεν επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά, εφόσον όταν επαναληφθεί η διαδικασία προαγωγών, προάγονται τα ίδια άτομα και ταυτόχρονα, ελαχιστοποιείται το διοικητικό κόστος από τους υπολογισμούς επαναφοράς και μετέπειτα αναδρομικής καταβολής αναδρομικών απολαβών».

Η πιο πάνω απάντηση προέρχεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας στον Γενικό Ελεγκτή, στα πλαίσια του ελέγχου που διενεργούσε για το Σώμα Ασφαλείας και με αφορμή καταγγελία που έφθασε ενώπιον του για διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε σχέση με προαγωγές που πέφτουν από το Δικαστήριο, ωστόσο οι «χαμένοι» της υπόθεσης, συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά μισθό υψηλότερης κλίμακας, δηλαδή με βάση τη θέση που κατείχαν πριν ακυρωθεί η προαγωγή τους με δικαστική απόφαση.

Στο ιστορικό καταγράφονται ουκ ολίγες αποφάσεις που έπεσαν από το Δικαστήριο για διάφορους λόγους, είτε γιατί δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες, είτε γιατί δεν πληρούνταν τα κριτήρια, είτε ακόμα και άνιση μεταχείριση των υποψηφιοτήτων. Ωστόσο, αυτό που καταγγέλλεται από τα ίδια τα μέλη της Δύναμης, είναι ότι ενώ υπάρχει ακυρωτική απόφαση, αυτή δεν εφαρμόζεται άμεσα, με αποτέλεσμα κάποιος να λαμβάνει υψηλότερο μισθό, ενώ στη συνέχεια διαπιστώνεται πως στις πλείστες των περιπτώσεων, επαναπροάγονται τα πρόσωπα που η προαγωγή τους έπεσε από το Δικαστήριο.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η καταγγελία που τέθηκε ενώπιον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που προερχόταν από μέλος της Αστυνομίας, με τον δικηγόρο του, Δημήτρη Απαισιώτη, να παραπέμπει σε σωρεία αποφάσεων, καθώς και σε συγκεκριμένα παραδείγματα αξιωματικών.

Πέραν του ότι τα πιο πάνω επιβεβαιώθηκαν από τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η επιβεβαίωση ήρθε και από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο οποίος λίγο πολύ, από τη μια παραδέχθηκε πως δεν εφαρμόζονται άμεσα οι αποφάσεις των Δικαστηρίων, και από την άλλη, ότι και αν λέει αυτή η απόφαση, κατά την επανάληψη της διαδικασίας, «προάγονται τα ίδια άτομα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κάτι που δημιουργεί ερωτήματα και επιβεβαιώνει όσους υποδεικνύουν πως το ζήτημα με τις προαγωγές και τις δικαστικές αποφάσεις, είναι κύκλος που γυρίζει και τα γεγονότα επαναλαμβάνονται. Δηλαδή, προσφυγή ενός προσώπου που νιώθει πως αδικήθηκε, δικαιώνεται, πέφτουν οι προαγωγές, επαναπροάγονται τα ίδια άτομα και φτου ξανά από την αρχή. Είναι εξάλλου για αυτό το λόγο, που οι περισσότεροι συμφωνούν πως θα πρέπει να διορθωθούν οι προβληματικές διαδικασίες, με βασικότερο στόχο την ισονομία στις ευκαιρίες για όλα τα μέλη.

Έπεσαν η προαγωγή τους, λάμβαναν κανονικά υψηλότερο μισθό

Από την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε πως σε ότι αφορά τις προαγωγές των τότε Αναπληρωτών Αστυνόμων Β’ και Ανώτερων Υπαστυνόμων, που προάχθηκαν στη θέση του Αστυνόμου Β’, από 12.10.2017, ακυρώθηκαν από το Διοικητικό Δικαστήριο στις 31.1.2022. Η ακύρωση των προαγωγών δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία διάταξη στις 2.1.2023, δηλαδή με καθυστέρηση 11 μηνών.

Όπως προκύπτει, από τον έλεγχο που έγινε περί τα μέσα Ιανουαρίου 2023, δηλαδή περίπου ένα χρόνο μετά που ακυρώθηκαν προαγωγές, διαπιστώθηκε πως:

α. ο τότε Αναπληρωτής Αστυνόμος Β’ λάμβανε συνταξιοδοτικά ωφελήματα υψηλότερου βαθμού από ότι θα έπρεπε, για έντεκα μήνες. (κλίμακας Α12(ΙΙ)) αντί του Αναπληρωτή Αστυνόμου Β’ (Ανώτερου Υπαστυνόμου κλίμακας (Α10(Ι))

β. ο τότε Ανώτερος Υπαστυνόμος, λάμβανε υψηλότερες απολαβές στον βαθμό του Αστυνόμου Α’ (κλίμακα Α13(ΙΙΙ) αντί του Ανώτερου Υπαστυνόμου κλίμακας Α10(Ι)), καθώς και να κατέχει υπεύθυνη θέση, να διευθύνει και να υπογράφει επίσημα έγγραφα με τον βαθμό που απώλεσε ως να μην έχει ακυρωθεί η προαγωγή. Το εν λόγο μέλος, στη συνέχεια επαναπροήχθη στο βαθμό του Αστυνόμου Α’, με αναδρομική ισχύ από το 2019.

Επιπρόσθετα, η Ελεγκτική Υπηρεσία, υπέδειξε στην έκθεση της, πως «η καθυστέρηση που μεσολάβησε μεταξύ της ημερομηνίας ακύρωσης και της δημοσίευσης στην εβδομαδιαία διαταγή των προαγωγών, είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση στην αναζήτηση θεραπείας και προώθηση της επαναξιολόγησης των προαγωγών που έχουν ακυρωθεί, στη βάση της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, ημερ. 31.1.2022 και στην περίπτωση μη αναδρομικής προαγωγής των επηρεαζόμενων αστυνομικών, να υπάρχει κίνδυνος διασπάθισης δημόσιου χρήματος καθώς δεν θα ήταν εφικτή η επιστροφή των λανθασμένων απολαβών».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, από την έρευνα της παρατήρησε καθυστέρηση στην εφαρμογή και άλλων δικαστικών αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου, σε σχέση με την ακύρωση των προαγωγών, οι οποίες, όπως υποδεικνύει, επηρεάζουν μεταγενέστερες προαγωγές που έγιναν μετά τις ακυρωθείσες, με αποτέλεσμα, η καθυστέρηση αυτή να δημιουργεί προβλήματα στην αποτελεσματική λειτουργία της Αστυνομίας.

Ανεξαρτήτως της αιτιολογίας που έδωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση της, τονίζει πως θα πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα οι αποφάσεις των Δικαστηρίων, ώστε να αποφεύγεται ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς

Δεδομένου πως η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επιβεβαίωσε τα όσα κατήγγειλε ο παραπονούμενος, ήδη ο δικηγόρος του, Δημήτρης Απαισιώτης, προέβη σε καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, από την οποία ζητά έρευνα επί του συγκεκριμένου θέματος.

Ο κ. Απαισιώτης, σε σχέση με το ζήτημα των δικαστικών αποφάσεων που προκύπτει, υπέδειξε πως στις μια από τις περιπτώσεις που αναφέρεται η Ελεγκτική Υπηρεσία, υπήρχε καθυστέρηση έντεκα μηνών στη δημοσίευση, στην εβδομαδιαία διάταξη, της απόφασης για την ακύρωση των προαγωγών, η οποία όμως, όπως σημείωσε, θα «έπρεπε να δημοσιευτεί την 7/2/2022, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα μετά την έκδοση της ακυρωτικής απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, στις 31.1.2022».

Σε σχέση με την παραδοχή του Αρχηγού, ότι η καθυστέρηση που προέκυψε, δεν επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά, εφόσον όταν επαναληφθεί η διαδικασία προαγωγών, προάγονται τα ίδια άτομα, ο κ. Απαισιώτης ανέφερε πως, «δηλαδή έχουμε επίσημη παραδοχή από την Αστυνομία, ότι ανεξαρτήτως του τι περιλαμβάνει η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που ακυρώνει την εν λόγω προαγωγή, και πάλι θα επαναπροαχθούν τα ίδια άτομα». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην απάντηση της Αστυνομίας, ότι συμφωνεί με τις συστάσεις της Ελεγκτικής, με τον κ. Απαισιώτη να αναφέρει πως «η Αστυνομία είπε ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου θα υλοποιούνται άμεσα με την ενημέρωση και καθοδήγηση από τη Νομική Υπηρεσία, αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού της κάθε υπόθεσης χωριστά.Δηλαδή μόνο του Ανώτατου Δικαστηρίου θα υλοποιεί η Αστυνομία και όχι και του Διοικητικού Δικαστηρίου;»

Ο κ. Απαισιώτης, ανέφερε πως μετά την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, έλαβε οδηγίες από τον πελάτη του, ώστε να προχωρήσει σε καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, η οποία ήδη έχει αποσταλεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέφτουν προαγωγές, πληρώνονται όμως κανονικά-Καταγγελία για διασπάθιση χρήματος

Δειτε Επισης

Έφτασε στη Γάζα από την Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας (pics)
Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε στη Γάζα τις σορούς τριών ομήρων της Χαμάς
Δύο αδέρφια έσπασαν τον κώδικα του Ethereum και έκλεψαν crypto $25 εκατ. μέσα σε δευτερόλεπτα
Επαναπατρίστηκαν αλλοδαποί που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Πάνω από 4.000 στο 2024
Η κατάθεση της παιδίατρου στη δίκη της Πισπιρίγκου-«Η Μαλένα ήταν σε άριστη κατάσταση, δεν πίστευα ότι πέθανε»
Εφιάλτης για 17χρονο στη Σπάρτη-Συγγενείς της κοπέλας του τον απήγαγαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια
Σκότωσε τη σύζυγο του και πήγε σε ξενοδοχείο να δει ειδήσεις ο 50χρονος στο Μενίδι
Ε. Χαραλαμπίδου σε Νομική Υπηρεσία-«Ο Εισαγγελέας εκτίθεται, υπάρχουν διαβαθμίσεις για να κλείνουν στόματα»
Απουσιάζει από την οικία του στο Πισσούρι 45χρονος (pic)
Καμπανάκι CPT για τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές και κρατητήρια-Όσα καταγράφονται στην έκθεση