Θέλει να προλάβει τα χειρότερα η Κυβέρνηση με δραστικά μέτρα για τη βία στα γήπεδα-Προκρίνει αγώνες κεκλεισμένων

Μπορεί ΚΟΠ και Κυβέρνηση να βρίσκονται σε κοινή συνισταμένη σε ότι αφορά τις προθέσεις για λήψη μέτρων ώστε να παταχθεί το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα, το οποίο τα τελευταία χρόνια διογκώνεται όλο και περισσότερο, ωστόσο, στη σκιά των ντροπιαστικών επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο ντέρμπι της Λεμεσού ανάμεσα σε Απόλλωνα και ΑΕΛ, καθώς διαφάνηκε πως ούτε οι 340 αστυνομικοί που επιστρατεύτηκαν δεν ήταν αρκετοί να αποτρέψουν του 10-20 χούλγικαν, η πολιτεία θέλει να πάει ακόμα ένα βήμα παρακάτω.

Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με έντονο ύφος, ανέφερε πως θα αναμένει τις αποφάσεις της ΚΟΠ προτού λάβει τις δικές του, διαμηνύοντας την ίδια ώρα, πως δεν αποκλείει τίποτα, ούτε για τους συνδέσμους φιλάθλων ούτε για τη συμμέτοχή φιλάθλων στα γήπεδα, φράση την οποία επανέλαβε τέσσερις φορές.

Δεδομένου πως τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή τη ρίψη κροτίδας στο γήπεδο στον αγώνα Σαλαμίνα-ΑΠΟΕΛ στο Αμμόχωστος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προειδοποίησε για αγώνες κεκλισμένων των θυρών εάν συνεχιστεί η ομαδική βία, το πιθανότερο σενάριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ και τα Σωματεία, να βάλει στο τραπέζι το μέτρο για παιχνίδια χωρίς φιλάθλους.

Συμπέρασμα το οποίο εξάγεται και από τις τελευταίες τοποθετήσεις από πλευράς Κυβέρνησης, η οποία θα έλεγε κανείς πως τα τελευταία 24ωρα, ασκεί σκληρό pressing στην ΚΟΠ προκειμένου να λάβει επιπρόσθετες αποφάσεις, αφού διαφάνηκε πως ούτε οι 340 αστυνομικοί κατάφεραν να αποτρέψουν την είσοδο επικίνδυνων αντικειμένων στο γήπεδο, ούτε την αποτροπή επεισοδίων, ενώ όπως τόνισε και ο Πρόεδρος, δεν μπορεί να υπάρχει ένας οπαδός για κάθε οπαδό, αλλά και ούτε να επιστρατεύονται για κάθε αγώνα 500 αστυνομικοί, πληρώνοντας τα σπασμένα ο φορολογούμενος πολίτης.

Την ίδια ώρα, εξάγεται το συμπέρασμα, πως ο Πρόεδρος, αντιλαμβανόμενος την σοβαρή κατάσταση, δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει να τίθενται σε κίνδυνο απλοί φίλαθλοι εξαιτίας 10 ή 20 ανεγκέφαλων, εξού και ήταν άμεση η παρέμβαση του, όταν είδε τις εικόνες που εκτυλίσσονταν στο στάδιο Άλφαμεγα, όπου μάλιστα φωτοβολίδα έπεσε στα πόδια μικρού παιδιού. Είναι για αυτό το λόγο, που ορθός αντέδρασε, καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης να επικοινωνήσει με την Αστυνομία, ώστε να απαντήσει στο εάν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια, σε διαφορετική περίπτωση να ενημερωθεί ο διαιτητής και να αναβληθεί ο αγώνας.

Από την άλλη η ΚΟΠ, θεωρεί πως ο στόχος όλων των πλευρών είναι ο ίδιος, ωστόσο, δεν φαίνεται να προκρίνει τους αγώνες κεκλισμένων των θυρών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Και αυτό διότι, το μέτρο που η Ομοσπονδία έλαβε, με την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών σε εκτός έδρας παιχνίδια, διευκολύνοντας μάλιστα το έργο της Αστυνομίας, δεν έχει τεθεί σε ισχύ, ώστε να διαφανεί η αποδοτικότητα του σε σχέση με την βία, αφού το παιχνίδι της Τετάρτης ήταν εκτός μέτρου.

Ως εκ τούτου, η ΚΟΠ θεωρεί πως από τη στιγμή που από την πλευρά της έκανε ένα μεγάλο βήμα, καταφέρνοντας να πείσει τα Σωματεία για λήψη του εν λόγω μέτρου, θεωρεί πως θα πρέπει να δοθεί χρόνος, για παράδειγμα ενός μηνός, ώστε να διαφανεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου, προτού προχωρήσει στην απόφαση για λήψη κεκλεισμένων των θυρών, η οποία θα έχει οικονομικό κόστος στις ομάδες.

Ωστόσο, όποια και αν η απόφαση της ΚΟΠ, η Κυβέρνηση έδειξε πως είναι αποφασισμένη να λάβει δραστικά μέτρα, προτού θρηνήσουμε θύματα όπως έγινε σε άλλες χώρες, με τον Πρόεδρο να τονίζει πως οι αποφάσεις ενδεχομένως κάποιες να μην είναι αρεστές, ωστόσο η προτεραιότητα είναι η ασφάλεια του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προχωρά σε προσφυγή κατά της απόφασης του υπ. Οικονομικών για αντιμισθία Εκλογών ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ
Χάθηκαν τα ίχνη 37χρονου στη Λάρνακα (pic)
Εφάρμοσε πλήρως όλες τις συστάσεις GRECO για Δικαστές η Κύπρος
Συναυλία στις Φυλακές από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το «ορφανό» πέλμα ποδιού στην Πάφο-Εν αναμονή των επιστημονικών εξετάσεων
Η Αστυνομία εντόπισε πέντε θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Απουσιάζει από την οικία της στη Λεμεσό 13χρονη
Νέα αναβολή στην εξέταση της ένστασης των μοναχών για τις 807χιλιάδες ευρώ
Ενδείξεις για εμπρησμό πίσω από τη φωτιά σε οχήματα στη Λευκωσία
Χειροπέδες σε 17χρονο για κλοπή πορτοφολιού από σταθμευμένο όχημα