Ο κοινός παρονομαστής των επεισοδίων στη Λεμεσό και Άλφαμεγα και οι χαμένες ευθύνες

Πριν μερικούς μήνες, είχαν εκτυλιχθεί τα σοβαρά επεισόδια στη Λεμεσό, όπου κουκουλοφόροι μετέτρεψαν τον παραλιακό σε πεδίο μάχης, σπάζοντας καταστήματα, ανάβοντας φωτιές και ξυλοκοπώντας πολίτες. Επεισόδια που εκτυλίχθηκαν μετά τη Χλώρακα και υπό τον φόβο νέων επεισοδίων λήφθηκαν «δρακόντεια μέτρα» για την εκδήλωση που θα ακολουθούσε στη Λεμεσό.

Βέβαια τα επεισόδια, όχι μόνο αποφεύχθηκαν αλλά ήταν σε μεγαλύτερο βαθμό, αφού η Αστυνομία παρέμεινε σε αδράνεια και ο επικεφαλής τότε της επιχείρησης, όπως είχε γραφτεί, αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις των διαδηλωτών πως θα «είναι φρόνιμοι», με τους οποίους είχε συνομιλήσει και έκανε τις απαιτούμενες χειραψίες. Μάλιστα, υπενθυμίζεται πως λίγο πριν την έναρξη της διαμαρτυρίας, στο σημείο έφθασαν κουκουλοφόροι, ανάμεσα στους οποίους και κατάδικος που βρισκόταν υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση, χωρίς ωστόσο να ελεγχθούν ή έστω να τους ενοχλήσει κανείς. Σημειώνεται πως στο σημείο βρισκόταν ο επικεφαλής της επιχείρησης.

Το τι ακολούθησε είναι γνωστά σε όλους μας, ενώ ουδείς ξεχνά το δημόσιο άδειασμα του Προέδρου, ο οποίος απευθυνόμενος στον Αρχηγό και την τότε υπουργό Δικαιοσύνης, είπε πως δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας και πως νιώθει ντροπή. Μάλιστα, είχαν γίνει και σχετικές εκθέσεις, ενώ τα επιχειρησιακά λάθη, πέραν του Αρχηγού, βάραιναν μεταξύ άλλων, τους επικεφαλής των επιχειρήσεων στις δύο Επαρχίες. Ευθύνες που στην ουσία δεν αποδόθηκαν, αφού δεν ανακοινώθηκαν ούτε πειθαρχικές διώξεις, όπως γίνεται στις περιπτώσεις απλών αστυνομικών, αλλά ούτε μεταθέσεις, αντιθέτως οι ευθύνες έμειναν στα συρτάρια.

Το βράδυ της Τετάρτης, εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια στο Άλφαμεγα, λίγο πριν την έναρξη του ντέρμπι μεταξύ Απόλλωνα και ΑΕΛ. Ένα παιχνίδι που κρινόταν από όλους ως υψηλού κινδύνου, εξού και επιστρατεύτηκαν εκατοντάδες αστυνομικοί. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως λίγες μέρες προηγουμένως είχαν ανακοινωθεί «εξονυχιστικοί ελέγχει» στα πλαίσια των μέτρων για τη βία στα γήπεδα, εντούτοις τα οι ελέγχει αποδείχθηκαν τρύπιοι, αφού οπαδοί κατάφεραν να περάσουν εντός αγωνιστικού χώρου μεγάλο αριθμό επικίνδυνων αντικειμένων. Η κατάσταση ξέφυγε, η Αστυνομία δεν μπορούσε να ελέγχει την κατάσταση και λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε πως ο υπεύθυνος αξιωματικός ενημέρωσε πως δεν μπορούσε να εγγυηθεί η ασφάλεια του παιχνιδιού, καθώς πέρασαν στον αγωνιστικό χώρο επικίνδυνα αντικείμενα. Εξάλλου, τις διαθέσεις τους οι οπαδοί τις έδειξαν και έξω από το γήπεδο, όπου έριχναν φωτοβολίδες με πιστόλι καθώς και κροτίδες, ωστόσο στη συνέχεια εισήλθαν κανονικά στο γήπεδο.

Κοινός παρονομαστής των δύο επιχειρήσεων της Αστυνομίας, αφού γνωστοποιήθηκαν ονόματα, ήταν ο υπεύθυνος αξιωματικός. Δηλαδή, ενώ θα έπρεπε να καταλογιστούν ευθύνες στην περίπτωση των επεισοδίων στη Λεμεσό και να ληφθούν μέτρα, όχι μόνο αυτό δεν έγινε, αλλά αντιθέτως, παρά το γεγονός ότι εκ του αποτελέσματος διαφάνηκαν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, εξαιτίας των οποίων τραυματίστηκαν πολίτες και καταστράφηκαν περιουσίες, στον ίδιο αξιωματικό ανατέθηκε η επιχείρηση για ένα ντέρμπι που κρίθηκε υψηλού κινδύνου. Ως εκ τούτου εύλογα προκύπτει το ερώτημα, ποιες ήταν οι εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθούν τα επιχειρησιακά λάθη; Αποτέλεσμα όμως της ανοχής και την κανονικοποίησης των αποτυχιών, να βρεθούν ξανά οι πολίτες στο ίδιο έργο θεατές, εξού και η ηγεσία της Αστυνομίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, θα πρέπει να δουν και να ξανά δουν την φωτογραφία του μικρού παιδιού που κλαίει, στα πόδια του οποίοι ρίχθηκε φωτοβολίδα...

Και σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η παραδοχή του ίδιου υπουργού Δικαιοσύνης. «Εδώ και δέκα ημέρες δεχόμασταν και είχαμε πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο στάδιο θα γινόταν τόπος στον οποίο θα υπήρχαν συμπλοκές μεταξύ των φιλάθλων». Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα. Τι έκανε η Αστυνομία για αυτές τις πληροφορίες, ώστε να αποτραπούν τα επεισόδια; Αποτράπηκαν; Η απάντηση δόθηκε λίγα λεπτά πριν τις επτά το βράδυ, βλέποντας τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν στο Άλφαμεγα.

Και σίγουρα οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο την Αστυνομία και αυτούς που δίνουν οδηγίες για το πώς θα ενεργήσουν οι απλοί αστυνομικοί, αλλά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όχι όμως μόνο του εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και την Αστυνομία...

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 19χρονο για τα επεισόδια στον Ύψωνα-Στις τέσσερις οι συλλήψεις
Απουσιάζει από την οικία του στην Πάφο 24χρονος (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό-Ζημιές σε υποστατικά και γεωργικές καλλιέργειες
ΒΙΝΤΕΟ: Κατευθύνεται προς τον υδατοφράκτη Άλασσας η φωτιά-Ζημιές σε κτηνοτροφικά υποστατικά
ΒΙΝΤΕΟ: Προστατεύεται η βιομηχανική περιοχή από τις φλόγες στη Λεμεσό-Δύσκολη η προσβασιμότητα στα ενεργά μέτωπα
Απουσιάζει από την οικία της στη Λάρνακα 44χρονη (pic)
Ξεκάθαρος ο Αλέξανδρος Κληρίδης: Θάνατος αργός με ασθένεια στη Φυλακή, συνιστά απάνθρωπη μεταχείριση
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα απάτης με κρυπτονομίσματα-Συνελήφθη ένα πρόσωπο στη Λάρνακα
Τρεις συλλήψεις για 20 υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών στην Πάφο
Απεβίωσε άλλος ένας κρατούμενος των Κεντρικών Φυλακών-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δεν τα κατάφερε