Εκ των υστέρων καταλογισμός ευθυνών σε παράγοντες από Αρχηγό, εκ των προτέρων όμως δεν έγιναν έλεγχοι

«Τοποθετούμε αρκετούς αστυνομικούς στα γήπεδα που προβαίνουν σε ελέγχους μαζί με επιτηρητές. Τα πλείστα των αντικειμένων είναι μεγάλα σε μέγεθος και εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να μην έχουν περάσει από τις εισόδους που έγιναν οι έρευνες. Μπορεί να είναι είτε από παράγοντες, είτε από πρόσωπα που έχουν να κάνουν με το γήπεδο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος στάθηκε σε προηγούμενα περιστατικά που σημειώθηκαν σε γήπεδα της Λευκωσίας και της Λεμεσού, όταν βρέθηκαν αντικείμενα σε ταβάνια.

Δεδομένου των ευθυνών που καταλογίζονται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, οι οποίες σημειώνεται πως είναι ποινικές, και επειδή παρόμοιες αναφορές έγιναν σε διάφορες περιπτώσεις, υποβλήθηκε το ερώτημα στον Στέλιο Παπαθεοδώρου: Εκ των υστέρων καταλογίζεται ευθύνες στους παράγοντες, εκ των προτέρων έγιναν οποιεσδήποτε έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση; Τότε, ο Αρχηγός απάντησε πως έρευνες έγιναν στις καντίνες του γηπέδου - που δεν θεωρούνται παράγοντες - και στο ΣΥΦIΑΕΛ. Τότε, του υποβλήθηκε διευκρινιστική ερώτηση. Στους παράγοντες έγιναν έρευνες;

Θα ανέμενε κανείς πως η απάντηση θα ήταν ναι, από τη στιγμή που ο Αρχηγός καταλογίζει ευθύνες για μεταφορά επικίνδυνων αντικειμένων από παράγοντες, είτε από πρόσωπα που έχουν να κάνουν με το γήπεδο, ώστε τελικά να εντοπιστούν οι «ηθικοί αυτουργοί». Ωστόσο η απάντηση ήταν διαφορετική. Ο Αρχηγός Αστυνομίας παραδέχθηκε πως εκ των προτέρων δεν έγιναν έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση, που σήμερα δακτυλοδείχνει.

Η παραδοχή του Αρχηγού πως δεν έγιναν έρευνες, μπορεί να πει κανείς πως πρόκειται για αυτογκόλ. Και αυτό διότι, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, παραδέχθηκαν δημόσια πως είχαν πληροφορίες για πιθανά επεισόδια, τις τελευταίες δέκα ημέρες. Και ενώ ο Στέλιος Παπαθεοδώρου επιρρίπτει ευθύνες σε παράγοντες και πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στο γήπεδο, παραδέχεται πως έκαναν έρευνες στις... καντίνες του γηπέδου, ενώ είχαν τον χρόνο και την ευκαιρία να διενεργήσουν έρευνες σε οποιοδήποτε υποψιάζονταν. Έρευνες όμως εκ των προτέρων, προκειμένου να επιβεβαιώσεις τις υποψίες σου και να αποδείξεις σε όλους το αφήγημα σου, πως δεν ευθύνεται μόνο η Αστυνομία, αλλά και οι παράγοντες, τα Σωματεία, οι ομάδες κτλ. Αντί αυτού, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, που ενδεχομένως μαζί του να συμφωνούν πολλοί, παραδέχεται πως ουδείς από αυτούς που καταλογίζει ευθύνες ελέγχθηκε. Δηλαδή, υπάρχουν υποψίες, στη βάση και πληροφοριών, πως ο Χ θα διαπράξει ένα φόνο, διαπράττεται ο φόνος, λέω πως είχα υποψίες για τον Χ, αλλά δεν του διενεργήθηκε εκ των προτέρων έρευνα.

Μόνο από αυτό, ο Αρχηγός εκθέτει ο ίδιος τις ενέργειες και τα επιχειρησιακά πλάνα της Αστυνομίας, ενώ ο ίδιος, με την αδράνεια που καταγράφεται, δείχνει ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα. Εκτός, και αν η Αστυνομία δεν μπορεί να διενεργήσει τις απαιτούμενες έρευνες σε «παράγοντες», για άλλους λόγους, που σε τέτοια περίπτωση και πάλι τις καταλογίζονται ευθύνες, αφού η αποστολή της Αστυνομίας, είναι συγκεκριμένη.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν το βράδυ της Τετάρτης, με τις δεκάδες φωτοβολίδες στα χέρια των οπαδών, την εισβολή τους στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και το πιο τραγικό, η στιγμή που πέφτει η φωτοβολίδα στην κερκίδα των οπαδών του Απόλλωνα και ειδικότερα δίπλα από οικογένειες και μικρά παιδιά, προκάλεσε για άλλη μια φορά σωρεία ερωτημάτων, που ακόμη παραμένουν αναπάντητα, καθώς ήταν ηλίου φαεινότερο, ότι οι Αρχές αδυνατούσαν ξανά να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν τους χούλιγκαν που είχαν απέναντί τους.

Οι ευθύνες που επέρριψε ο Αρχηγός στους παράγοντες, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αλλά και δυσφορία στις τάξεις των ποδοσφαιρικών ομάδων, οι οποίες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι την ευθύνη για την τάξη και την ασφάλεια στα γήπεδα, τη φέρει αποκλειστικά η Αστυνομία και όχι οι ομάδες. Ταυτόχρονα, οι ομάδες εκφράζουν τη δυσανασχέτησή τους για το γεγονός ότι καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν τη νύφη για την αδράνεια των Αρχών, καθώς τα όποια μέτρα λαμβάνονται, είναι σε βάρος των ποδοσφαιρικών ομάδων, όπως για παράδειγμα, η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών.

Αποτελεί παραδεκτό γεγονός, ότι το θέμα των επικίνδυνων αντικειμένων που βρίσκονται στα χέρια των οπαδών και στη συνέχεια εκσφενδονίζονται τόσο εντός αγωνιστικού χώρου, όσο και στην αντίπαλη κερκίδα, δεν είναι φαινόμενα τα οποία είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται στον ποδοσφαιρικό μας κόσμο, μιας και εκτός από τις φωτοβολίδες που είναι η μόδα σε κάθε παιχνίδι, ακόμη είναι νωπά στη μνήμη μας τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Τσίρειο Στάδιο, πάλι μεταξύ οπαδών Απόλλωνα και ΑΕΛ, όπου οι οπαδοί έσπαζαν τα τσιμέντα του Σταδίου και τα έριχναν στο γήπεδο, ενώ εντοπίστηκαν μέχρι και πιστόλια φωτοβολίδων κρυμμένα στις κερκίδες.

Μπορεί το μελάνι να έχει στεγνώσει από τις αμέτρητες φορές που γράφτηκε η έκφραση «ξανά στο ίδιο έργο θεατές», αλλά ακόμη συνεχίζει να υφίσταται αυτή η δραματική εικόνα η οποία φιγουράρει με τον τίτλο βία στα γήπεδα. Το κύριο ερώτημα που τίθεται ωστόσο, αλλά ακόμη παραμένει αναπάντητο, είναι για ποιο λόγο πάντοτε αναζητούμε ευθύνες εκ των υστέρων, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν εκ των προτέρων πληροφορίες.

Εξάλλου, το πρωτάθλημα εισέρχεται σε μια κρίσιμη καμπή και πλέον η κάθε αναμέτρηση για τις ποδοσφαιρικές ομάδες θα είναι δρόμος μονόδρομος. Εκεί που η μπάλα θα καίει και ο ποδοσφαιρικός κόσμος θα βράζει σε κάθε παιχνίδι που θα πραγματοποιείται, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η Αστυνομία θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε περιστατικό ή πάλι θα επανερχόμαστε στις ίδιες συζητήσεις και στις ίδιες συσκέψεις με τα ίδια πρόσωπα, τα οποία θα δηλώνουν πανέτοιμα για την καταστολή της βίας στους αγωνιστικούς χώρους.

Αναντίρρητα, οι χούλιγκαν δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Εξάλλου, πρόκειται για ένα φαινόμενο για το οποίο ευθύνονται άπαντες. Ωστόσο, το ζήτημα είναι το πώς αντιμετωπίζονται και πώς περιορίζονται αυτοί οι ταραξίες, αφού όσο δρουν ανενόχλητοι και κάνουν το δικό τους παιχνίδι, δείχνοντας μάλιστα πως έχουν το πάνω χέρι, τόσο χάνεται ακόμη περισσότερο η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη του κάθε αγνού οπαδού προς τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Με νομοσχέδιο εντάσσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία ο Ερντογάν-Αντιδρά η αντιπολίτευση
Μαύρο Πάσχα, νεκρός ο 30χρονος Ευτύχιος-Μετωπική σύγκρουση της μοτοσικλέτας του με όχημα
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
Αυτοί οι δύο αναζητουνται για τα επεισόδια στο Κίτι
Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες