Ουραγός των εξελίξεων η Αστυνομία-Αδράνησε στην έξαρση του εγκλήματος, τρέχει να βάλει Τάξη ο Χαρτσιώτης
06:00 - 19 Ιανουαρίου 2024
Επιβεβαίωσαν τον χαρακτηρισμό, «ουραγοί των εξελίξεων», για την Αστυνομία, οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε σχέση με την έξαρση της εγκληματικότητας. Η Αστυνομία που εδώ και αρκετό καιρό κατηγορείται για το γεγονός ότι παρακολουθεί, αδυνατεί και δεν κάνει κάτι για να μειώσει κάθε μορφής παραβατικότητας, ουσιαστικά με τη στάση της, δικαίωσε όσους της άσκησαν και της ασκούν κριτική.
Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί η απόφαση για να γίνει νέα σύσκεψη, στην οποία η Αστυνομία θα απαντήσει εάν μπορεί να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τα μέτρα που προτάθηκαν στον Μάριο Χαρτσιώτη. Με απλά λόγια, ενώ τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί καταδεικνύουν περίτρανα ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας και παράλληλα αδυναμία εξιχνίασης του σοβαρού εγκλήματος (σ.σ δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις, εμπρησμούς κτλ) δεν λήφθηκαν μέτρα και δεν έγιναν όσα θα έπρεπε από τον Αρχηγό της Δύναμης, για να ελεγχθεί η κατάσταση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δυστοκία της Αστυνομίας «εξοστρακίζει» τις ευθύνες-Πιέζει η κατάσταση με το οργανωμένο έγκλημα
Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι για μήνες τώρα δεν λήφθηκαν μέτρα - ή αν λήφθηκαν εκ του αποτελέσματος φαινόταν ότι δεν αποδίδουν - και μέσα σε λίγες ώρες, με πρωτοβουλία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από μια εβδομάδα, οι αρμόδιοι κατέληξαν σε νέα μέτρα, για τα οποία αναμένεται η απάντηση της Αστυνομίας, ότι μπορεί να τα εφαρμόσει;
Και τα μέτρα, δεν αφορούν μόνο το οργανωμένο έγκλημα αλλά και το σοβαρό ζήτημα της βίας στα γήπεδα. Ένα θέμα που ήταν από τα πρώτα που κλήθηκε να διαχειριστεί η τέως υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, στα τέλη Μαρτίου, μετά από ανάλογη σύσκεψη στον απόηχο των επεισοδίων στο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία», είχε εξαγγείλει μια σειρά νέων μέτρων, τα οποία όμως στην πλειοψηφία τους, δεν εφαρμόστηκαν. Και όσα εφαρμόστηκαν, εκ του αποτελέσματος κρίνονται αναποτελεσματικά. Μάλιστα, μετά τη νέα έξαρση που παρατηρήθηκε στα τέλη του χρόνου, τον περασμένο Δεκέμβριο, συγκάλεσε νέα σύσκεψη, ζητώντας λίγο πολύ, περίοδο χάριτος ενός έτους για να εφαρμοστούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Δολοφονίες, απόπειρες, βόμβες, εμπρησμοί, επεισόδια... Περίμενε την Κυβέρνηση για τα αυτονόητα ο Αρχηγός;
Δηλαδή Αστυνομία η οποία και επί προηγούμενης Κυβέρνησης ελέγχεται για τους χειρισμούς της για το συγκεκριμένο θέμα, αφού την περίοδο της αποχής των οργανωμένων, εκτός από το να πανηγυρίζει με την ΚΟΠ και τον ΚΟΑ, ότι η κάρτα πέτυχε, δεν έκανε κανένα σοβαρό βήμα για να βελτιώσει την επιχειρησιακή της ικανότητα, στο ενδεχόμενο επιστροφής των οργανωμένων. Αντιθέτως, πιάστηκε στον ύπνο και όταν οι οργανωμένοι επέστρεψαν, απλά εκτέθηκε. Η ηγεσία τότε και σήμερα είναι η ίδια. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σήμερα βρίσκεται ο τέταρτος υπουργός που καλείται να συνεργαστεί με τα ίδια πρόσωπα, που αποδεδειγμένα δεν κατάφεραν να χειριστούν το θέμα, για να βρεθεί λύση.
Το πιο εντυπωσιακό, είναι πως πλέον αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, που μέχρι σήμερα, τρία σχεδόν χρόνια μετά τη νέα έξαρση της βίας στα γήπεδα, δεν φαίνεται να διερευνήθηκαν καν, αφού η Αστυνομία ζήτησε χρόνο για να απαντήσει εάν μπορεί να τα εφαρμόσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποια σφαίρα θα αναγκάσει το κράτος να προστατέψει τη δημόσια ασφάλεια;
Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για το οργανωμένο έγκλημα. Η καταστροφή περιουσιών και ειδικά οι εκρήξεις βομβών, τα τελευταία χρόνια έγιναν καθημερινό φαινόμενο, όπως και σοβαρά εγκλήματα, που τάραξαν για τα καλά τα νερά του υποκόσμου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η κατάσταση, έδειξε ότι εκτροχιάζεται εδώ και καιρό, ωστόσο, τουλάχιστον στην κοινωνία, δεν δόθηκε το μήνυμα ότι λαμβάνονται μέτρα.
Αντιθέτως, σήμερα φτάσαμε στο σημείο, η ίδια ηγεσία της Αστυνομίας, να συζητά τη λήψη μέτρων με τον τέταρτο υπουργό στη σειρά που καλείται να συνεργαστεί. Και πάλι, μόνο και μόνο από το γεγονός, ότι ζητήθηκε και δόθηκε χρόνος στην ηγεσία της Αστυνομίας, για να δει αν μπορεί να υλοποιήσει τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι της σύσκεψης της περασμένης Τετάρτης, καταδεικνύει, την αδράνεια όλου του προηγούμενου διαστήματος.
Σε σχέση με την ουσία των μέτρων, στη βάση των όσων έγιναν γνωστά, ένα εξ αυτών είναι η ενίσχυση της πρώτης γραμμής. Πρόκειται για ένα μέτρο που οι ίδιοι οι αστυνομικοί εδώ και χρόνια φωνάζουν για το θέμα της υποστελέχωσης. Άλλο μέτρο, είναι αυτό των συχνότερων ερευνών και ελέγχων σε άτομα που πιστεύεται ότι ανήκουν στον υπόκοσμο. Πρόκειται για ζητήματα δηλαδή που και ο πιο αδαής σε επιχειρησιακά ζητήματα της Αστυνομίας, θα τα έπραττε. Αντ΄ αυτού, σήμερα συζητούμε αυτά τα μέτρα και αναμένουμε να δούμε, αν μπορεί η Αστυνομία να ανταποκριθεί.
Επιπρόσθετα, αποτελεί πρόβλημα και αργά ή γρήγορα θα διαφανεί, το γεγονός ότι σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, καλείται να συνεργαστεί για να βρει λύσεις με στελέχη της Αστυνομίας που αποδεδειγμένα, απέτυχαν στην αποστολή τους και σε διαφορετικές περιπτώσεις το προηγούμενο διάστημα, βρέθηκαν στο στόχαστρο για λανθασμένες επιχειρησιακές οδηγίες που διαβίβασαν στους κατωτέρους τους.
Και όχι μόνο αυτό. Ο νέος υπουργός καλείται να κάνει κάτι, που σε απόλυτο βαθμό οι προκάτοχοι του απέφυγαν. Καλείται να εμπλακεί στα επιχειρησιακά πλάνα της Αστυνομίας, έτσι ώστε να έχει ιδίαν άποψη για το τι συμβαίνει, για το τι πάει στραβά και που εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κενά. Ζήτησε επιχειρησιακά πλάνα, ζήτησε να του αποστέλλονται σε εβδομαδιαία βάση οι κατάλογοι με τα μέλη της Αστυνομίας που διενεργούν τους ελέγχους στις εισόδους των γηπέδων, ζήτησε καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του εγκλήματος.
Όλα αυτά, ενδεχομένως να μοιάζουν λογικά, ειδικότερα στην σκιά της αμφισβήτησης που επικρατεί αλλά και της αδράνειας των τελευταίων χρόνων. Ωστόσο, κρύβουν και μια μεγάλη παγίδα. Την παγίδα, η ενδεχόμενη αποτυχία της Αστυνομίας να διαχειριστεί τα σοβαρά ζητήματα με τα οποία είναι επιφορτισμένη, να συμπαρασύρει και τον ίδιο τον Μάριο Χαρτσιώτη, ο οποίος μόλις έχει αναλάβει. Από την άλλη, θα έλεγε κανείς πως δεν υπάρχουν πλέον επιλογές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση, αλλά σίγουρα δεν μπορούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι και γενικότερα η Κυβέρνηση να λειτουργούν ως Αρχηγοί Αστυνομίας λόγω προϊστορίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: