Ευθύνες με το γάντι σε Αστυνομία από Εισαγγελέα-«Ζητήθηκαν και λαμβάνονταν μέτρα αλλά δεν ενήργησαν»

Ότι αναμένει από τις αρμόδιες Αρχές, να εξιχνιάσουν πλήρως τόσο αυτή όσο και την προηγούμενη εγκληματική ενέργεια με στόχο δικηγόρους της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, σε σχέση με τη νέα επίθεση κατά δημόσιου κατηγόρου στην Πάφο. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Σαββίδης, υπέδειξε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης επίθεσης στην Πάφο, δεν ήταν τέτοια που να αποτρέψουν νέα εγκληματική ενέργεια, ενώ για τις ανησυχίες που διατυπώνονται, ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Τρίτης.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Σαββίδης, αφού υπενθύμισε πως για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας καθίσταται στόχος εγκληματικών στοιχείων, χαρακτήρισε θρασύτατη την εγκληματική επίθεση κατά δικηγόρου της Δημοκρατίας στην Πάφο. «Είναι επίθεση εναντίον της Νομικής Υπηρεσίας, της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου, και ταράζει συθέμελα την πολιτεία. Δεν αρκούν πλέον δηλώσεις και ευχολόγια. Δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής. Θα περιοριστώ στα αυτονόητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Δολοφονίες, απόπειρες, βόμβες, εμπρησμοί, επεισόδια... Περίμενε την Κυβέρνηση για τα αυτονόητα ο Αρχηγός;

Πρώτον, υπέδειξε ο κ. Σαββίδης, «η Αστυνομία οφείλει αμέσως να προστατέψει όλους τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι στο πλαίσιο των υψηλών καθηκόντων τους, καθημερινά τίθενται αντιμέτωποι με το οργανωμένο έγκλημα. Αναμένεται ότι οι αρμόδιες Αρχές θα εξιχνιάσουν πλήρως τόσο αυτή, όσο και την προηγούμενη βομβιστική επίθεση εναντίον άλλης συναδέλφου μας στην Πάφο».

Επίσης, πρόσθεσε, «συλλογικά, οι τρεις εξουσίες του κράτους –εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική- η κάθε μία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, πρέπει να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα. Τόσο εγώ, όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, στεκόμαστε δίπλα από τους συναδέλφους μας, με αμέριστη τη συμπαράσταση και τη στήριξή μας προς την συνάδελφο και την οικογένειά της, όπως και προς όλους τους λειτουργούς μας».

Όπως ανέφερε, «ήδη, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, με την προϊσταμένη εισαγγελέα των δημοσίων κατηγόρων, επισκέφθηκαν από νωρίς το πρωί την Πάφο και είχαν συνάντηση με τη συνάδελφο δημόσια κατήγορο, με την Αστυνομία και όλους τους συναδέλφους δημόσιους κατηγόρους στην Πάφο. Το βέβαιο είναι ότι συνεχίζουμε στοχοπροσηλωμένα την εκτέλεση της υψηλής αποστολής μας υπέρ του κράτους δικαίου και της Δικαιοσύνης».

Σε ερώτηση εάν τα ποσοστά ανεξιχνίαστων υποθέσεων από την Αστυνομία ενθαρρύνουν τους δράστες, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε πως, «αυτό είναι αυτονόητο αφού όταν δεν υπάρχει εξιχνίαση εγκλημάτων σαφώς οι δράστες ενθαρρύνονται, αλλά γιατί, πως και τι μπορεί να γίνει θα πρέπει να απευθυνθείτε στις αρμόδιες Αρχές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα συρτάρια (και) η δολοφονία Μαυρομιχάλη-Μακρά η λίστα των ανεξιχνίαστων με φόντο τον υπόκοσμο

Παράλληλα, σε ερώτηση γιατί τα περιστατικά σημειώνονται στην Πάφο, ο κος Σαββίδης είπε πως, «δεν έχουμε υπόψιν μας ότι υπάρχει κάτι στην Πάφο που να δικαιολογεί τα περιστατικά, αλλά είναι σίγουρος ότι θα το αξιολογήσουν οι Αρχές».

Όπως είπε «εμείς ζητάμε τα αυτονόητα, την προστασία των λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας. Υπάρχουν τρόποι, που η αρμόδια Αρχή για το θέμα, δηλαδή η Αστυνομία, αξιολογεί τους κινδύνους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο κάθε λειτουργός, ο κάθε άνθρωπος ο οποίος διατρέχει κίνδυνο, λειτουργεί και λαμβάνει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα».

Είπε επίσης, ότι δεν μπορεί ο ίδιος να πει στην Αστυνομία πώς θα προστατέψει τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας. «Μπορεί να γίνουν περιπολίες, μπορεί να γίνουν παρακολουθήσεις, μπορεί να γίνουν εγκαταστάσεις καμερών. Είναι πράγματα που θα τα κρίνει η αρμόδια Αρχή της Αστυνομίας και εγώ θεωρώ ότι οφείλουν οι Αρχές να λάβουν τα μέτρα που χρειάζεται να προστατευθούν λειτουργοί μας που έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι εκ της δουλειάς τους με το οργανωμένο έγκλημα».

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως, «η Νομική Υπηρεσία έχει τοποθετηθεί και στην προηγούμενη βομβιστική επίθεση εναντίον της συναδέλφου και είχε καλέσει την Αστυνομία για να λάβει μέτρα για προστασία των συναδέλφων και της περιούσιας. Άρα ναι, έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό. Ναι λαμβάνονται μέτρα, αλλά τα μέτρα αυτά δεν έχουν ενεργήσει στο να σταματήσουν να μετατρέπονται οι πραγματικές απειλές σε ουσιαστικές πράξεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η διαφοροποιημένη προσέγγιση Χαρτσιώτη, τα παραδεκτά γεγονότα της πρώτης αποτίμησης και οι προσδοκίες

Σε ερώτηση εάν έχει μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κος Σαββίδης είπε «συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα το πρωί. Και τον Πρόεδρο έχω δει στο γραφείο του σήμερα το πρωί. Και με τον υπουργό Δικαιοσύνης έχω μιλήσει και με τον Αρχηγό της Αστυνομίας από χθες το βράδυ».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η Αστυνομία κωλυσιεργεί ο κος Σαββίδη, είπε πως «δεν θα ήθελα να πω ότι η Αστυνομία κωλυσιεργεί να πάρει μέτρα αποτελεσματικά. Εκείνο που μπορώ να σημειώσω είναι ότι μέσα σε περίοδο λιγότερη του ενός μηνός, είχαμε δύο επιθέσεις εναντίον λειτουργών της Νομικής Υπηρεσία. Και επαναλαμβάνω ότι δεν είναι απλώς επίθεση εναντίον προσωποποιημένων λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, είναι επιθέσεις εναντίον του κράτους. Είναι επιθέσεις εναντίον της Δημοκρατίας. Είναι επιθέσεις εναντίον της Συνταγματικής τάξεως και σαν τέτοιες πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλους τους αρμόδιους φορείς του κράτους».

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα