Η δυστοκία της Αστυνομίας «εξοστρακίζει» τις ευθύνες-Πιέζει η κατάσταση με το οργανωμένο έγκλημα
06:00 - 18 Ιανουαρίου 2024
Το ότι η Κυπριακή Αστυνομία βρίσκεται σε δεινή θέση και είναι ουραγός των εξελίξεων, είτε αυτές αφορούν το οργανωμένο έγκλημα, είτε τη διακίνηση ναρκωτικών ή τη βία στα γήπεδα, είναι γνωστό και παραδεκτό. Το ότι βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο και σε στάση άμυνας, επίσης είναι κάτι που συμβαίνει σχεδόν καθημερινά τα τελευταία χρόνια.
Τα απανωτά γεγονότα των τελευταίων ημερών, μα πάνω από όλα η αποθράσυνση των εγκληματιών, που πλέον χτυπούν μέρα μεσημέρι ή απόγευμα, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, έξω από περίπτερα και καφετέριες και μάλιστα καταπατώντας άγραφους νόμους που τους θέλουν να μην επιτίθενται σε συγγενείς ή παιδιά των στόχων τους, έχουν χτυπήσει καμπανάκι στα αυτιά των υπευθύνων και έχουν σκορπίσει ένα αίσθημα ανασφάλειας, ανάμεσα στους πολίτες. Ένα αίσθημα, που δεν είναι σημερινό φαινόμενο, αλλά έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, στη σκιά της έξαρσης αλλά και της εξέλιξης του εγκλήματος που αναπτύσσεται ραγδαία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ευθύνες με το γάντι σε Αστυνομία από Εισαγγελέα-«Ζητήθηκαν και λαμβάνονταν μέτρα αλλά δεν ενήργησαν»
Ταυτόχρονα, η δεύτερη επίθεση κατά δικηγόρου της Δημοκρατίας στην Πάφο, η δεύτερη σε λιγότερο από ένα μήνα, αρχίζει να δημιουργεί ένα μοτίβο και να καταδεικνύει αφενός την ανάγκη για λήψη μέτρων ή ενίσχυση τους εάν έχουν ήδη ληφθεί και κατά δεύτερον, την δυστοκία της Αστυνομίας, να προστατεύσει ανθρώπους, που υπηρετούν τη Δικαιοσύνη και σε ένα ευνομούμενο κράτος, θα έπρεπε να είναι προστατευμένοι για να εκτελούν απερίσπαστοι το καθήκον τους. Και γενικότερα όμως, να προστατεύσει όλους τους πολίτες που πέφτουν θύματα εγκληματικών ενεργειών, αφού ας μην ξεχνάμε, πως υπήρχαν περιπτώσεις όπου πλήρωσαν το τίμημα και αθώοι πολίτες, που βρέθηκαν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή.
Και τρίτο, για ακόμα μια εβδομάδα, το κυπριακό ποδόσφαιρο ταλαιπωρείται από τους χούλιγκανς, που αυτή τη φορά, έριξαν κροτίδα σε ποδοσφαιριστή, με αποτέλεσμα να έχουμε διακοπή αγώνα.
Όλα τα πιο πάνω, συγκυριακά, συνέβησαν λίγες μέρες, αφού ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο νέος υπουργός, Μάριος Χαρτσιώτης. Και όλα αυτά, είναι που, όποιες άλλες προτεραιότητες κι αν είχε θέσει, του δείχνουν με ποια ζητήματα θα πρέπει να ασχοληθεί, να ενσκήψει και να επιλύσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Δολοφονίες, απόπειρες, βόμβες, εμπρησμοί, επεισόδια... Περίμενε την Κυβέρνηση για τα αυτονόητα ο Αρχηγός;
Ο κ. Χαρτσιώτης, δεν έχει σε καμία περίπτωση ευθύνη για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Όπως ευθύνη κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει ούτε και η Κυβέρνηση, για θέματα που άπτονται επιχειρησιακών ζητημάτων που άπτονται της Αστυνομίας. Ωστόσο, τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους δέκα μήνες, με το μένεις-φεύγεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, μετατόπισαν κατά κάποιο τρόπο τις ευθύνες και στον ίδιο.
Σήμερα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει περισσότερη ευθύνη της απόφασης του να παραμείνει ο Στέλιος Παπαθεοδώρου στη θέση του Αρχηγού, τον οποίο προσπάθησε να αντικαταστήσει, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εξεύρει τον αντικαταστάτη του. Αποτέλεσμα, από την μία ουσιαστικά ο Αρχηγός να αφοπλίζεται και από την άλλη να έχει δημιουργηθεί αμφισβήτηση ως προς τις ενέργειες και τις αποφάσεις που λαμβάνει, που εκ του αποτελέσματος ήταν αναποτελεσματικές. Τον Αρχηγό που σήμερα καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση, η οποία άρχισε να δημιουργείται προ καιρού επί θητείας του, για την οποία δεν είναι άμοιρος ευθυνών, κάτι που ουσιαστικά λένε και οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας.
Άρα ακόμα κι αυτή η προσπάθεια, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, πρώτον για να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, δεύτερον για να προστατευθούν όχι μόνο οι δικηγόροι της Δημοκρατίας, αλλά όσοι εμπλέκονται με τη Δικαιοσύνη στην Κύπρο και τρίτον για να καταστείλει τη βία στα γήπεδα, θα πρέπει να γίνει υπό την ηγεσία, ενός Αρχηγού που παραμένει υπό αμφισβήτηση, τόσο από την κοινή γνώμη, όσο και από τα ίδια τα μέλη του, για μια σειρά από λόγους. Για αυτό, η όποια ευθύνη επιχειρησιακή ή μη δεν είναι μόνο του υφιστάμενου Αρχηγού, αλλά και της Κυβέρνησης, η οποία αναγνωρίζει τις ανησυχίες των πολιτών, παραδέχεται πως η κατάσταση είναι δύσκολη και θέλει να εφαρμόσει πολιτική που θα ανατρέψει ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να ανατρέψει τα δεδομένα, αφού πλέον η κατάσταση όπως εξελίσσεται, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτησε τα μέτρα που θα λάβει η Αστυνομία, τα οποία έπρεπε να ληφθούν εδώ και αρκετό καιρό από τον ίδιο τον Αρχηγό.. Ζήτησε δηλαδή να λάβει γνώση για θέματα που, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να είναι δουλειά του Αρχηγού, που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη της Αστυνομίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα συρτάρια (και) η δολοφονία Μαυρομιχάλη-Μακρά η λίστα των ανεξιχνίαστων με φόντο τον υπόκοσμο
Ο εύκολος δρόμος θα ήταν για παράδειγμα να λάβουν απόφαση για τη βία στα γήπεδα και να πουν, όπως έκαναν στην Ελλάδα, ότι οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς την παρουσία θεατών. Αυτό, πέραν από όλες τις υπόλοιπες συνέπειες, θα ήταν ωμή παραδοχή, από την ίδια την Κυβέρνηση, ότι το μέτρο της κάρτας φιλάθλου έχει αποτύχει. Ο δύσκολος δρόμος, προϋποθέτει μια σειρά από μέτρα, που η Αστυνομία, σε συνεργασία με τον ΚΟΑ και την ΚΟΠ, απέτυχαν να εφαρμόσουν.
Στην εξίσωση μπαίνει και η Νομική Υπηρεσία, με τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, χθες, να είναι δεικτικός για το γεγονός ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπήρξαν δύο επιθέσεις κατά δικηγόρων της Δημοκρατίας στην Πάφο. Ο κ. Σαββίδης, με το γάντι, άσκησε κριτική για το γεγονός, ότι όπως φάνηκε τα μέτρα που λήφθηκαν μεταξύ των δύο επιθέσεων, δεν ήταν επαρκή και δεύτερο για το γεγονός ότι δεν εξιχνιάστηκαν.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η πολιτική διάσταση, που πέραν από το σκέλος των χειρισμών του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αγγίζει και τα κόμματα, τα οποία με τη σειρά τους, εξέφρασαν μέσω ανακοινώσεων τις τελευταίες ημέρες, τον προβληματισμό τους για την ανεξέλεγκτη τροπή του οργανωμένου εγκλήματος, με το ΑΚΕΛ μάλιστα να κάνει λόγο για αποδεδειγμένη ανεπάρκεια και κωλυσιεργία και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό, ο καθένας από το δικό του μετερίζι και τη δική του ευθύνη, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν αμέσως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η διαφοροποιημένη προσέγγιση Χαρτσιώτη, τα παραδεκτά γεγονότα της πρώτης αποτίμησης και οι προσδοκίες