Ο φόβος του εθνοφρουρού να καταγγείλει και να εμπιστευτεί την Αστυνομία, η μεγαλύτερη ήττα

Μπαίνοντας στην επίσημη σελίδα της Αστυνομίας, υπάρχει μια υπό κατηγορία που αναφέρει «Αποστολή / Όραμα» και πιο κάτω, εξηγεί τα ακόλουθα (σ.σ αυτούσιο το κείμενο με τις λέξεις):

Αποστολή της Αστυνομίας η προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται ή επισκέπτονται τη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό, η Αστυνομία ασκεί τις εξουσίες της σε όλο τον εδαφικό χώρο της Δημοκρατίας για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης, τη διαφύλαξη της ειρήνης, την πρόληψη και εξιχνίαση του εγκλήματος και τη σύλληψη και δίωξη των παρανομούντων.

Όραμα της Αστυνομίας είναι να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία, η οποία να εγγυάται μια ασφαλέστερη κοινωνία.

Αρχίζοντας από την αποστολή της Αστυνομίας, θα πρέπει να λεχθεί πως η λέξη είναι μαυρισμένη από την ίδια την Αστυνομία για να τονιστεί η αποστολή της. Βέβαια πλέον η λέξη έχει μαυρίσει για μια σειρά από λόγους και δεν το λέμε εμείς, αλλά με ένα απλό διάβασμα στα σχόλια των χιλιάδων χρηστών στα social media, θα αντιληφθεί κανείς την εικόνα που εκπέμπει τον τελευταίο καιρό η το Σώμα Ασφαλείας του κράτους και ειδικότερα μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Χλώρακα.

Όπως γράφει η ίδια η Αστυνομία, πρώτο μέλημα της είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών της χώρας. Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, τον τελευταίο χρόνο με τα διαδοχικά φαινόμενα βίας, είτε αυτά ήταν στα γήπεδα, είτε στο μνημόσυνο του Γρίβα, είτε έξω από το Προεδρικό, είτε στη Χλώρακα, τα γεγονότα και τα όσα καταγράφονται δείχνουν πως η αποστολή… δεν επιτευχθεί, όσο και αν κάποιοι επιμένουν να εθελοτυφλούν και να ωραιοποιούν κατάστασης προσπαθώντας να προστατεύσουν την θέση τους. Ενδεχομένως η επιμονή τους εδώ και ένα ενάμιση χρόνο πως τα επιχειρησιακά πλάνα είναι αριστούργημα, που θα ζήλευαν ακόμα και προηγμένες χώρες όπως η ΗΠΑ, και η άρνηση τους να αντιληφθούν πιθανά λάθη και παραλήψεις, οδήγησαν στα διαδοχικά επεισόδια, που σε πολλές περιπτώσεις δεν προστατεύτηκε ούτε η ζωή των πολιτών, ούτε οι περιουσίες τους. Ενδεικτικό παράδειγμα ο 20χροος που κινδύνευσε να καεί ζωντανός επειδή έτυχε να παίρνει το σκύλο του περίπατο έξω από το Αντώνης Παπαδόπουλος που εκτυλίσσονταν επεισόδια αλλά και οι άλλες τόσες περιουσίες που καταστράφηκαν στα πλαίσια επεισοδίων.

Συνεπώς, τα όσα εκτυλίχθηκαν όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες στη Χλώρακα αλλά τον τελευταίο ένα με ενάμιση χρόνο, η Αστυνομία ορθώς έχει μαυρισμένο στη σελίδα της τη λέξη «όραμα», αφού απέδειξε πως δεν έχει «δημιουργήσει μια σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία, η οποία εγγυάται μια ασφαλέστερη κοινωνία». Και για να είμαστε δίκαιοι, πολλές φορές τα σπασμένα πληρώνουν οι αστυνομικοί που καλούνται να εκτελέσουν τα επιχειρησιακά πλάνα, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί πως είναι απλοί διεκπεραιωτές, αφού αυτά καταρτίζονται από προϊσταμένους, πάνω από τους οποίους βρίσκεται ο Αρχηγός, ο οποίος έχει και την τελική ευθύνη για την κατάσταση στην Αστυνομία.

Πέραν όμως των πιο πάνω, πλέον καταγράφεται ένα γεγονός που δείχνει την πλήρη αποτυχία της Αστυνομίας στην αποστολή της. Έχει επιβεβαιωθεί από την Δύναμη πως υπήρξε ένα επεισόδιο με εθνοφρουρό στη Χλώρακα. Μπορεί τα γεγονότα να μην είναι στην έκταση που περιγράφονται στα social media, ωστόσο αποτελεί πλέον επιβεβαιωμένο γεγονός πως ένας 18χρονος φαίνεται να έζησε εφιαλτικές στιγμές. Να απειλήθηκε και να υπέστη σοκ από μια ομάδα άλλων προσώπων, που δεν έχει επί του προκειμένου σημασία αν ήταν αλλοδαποί ή Κύπριοι. Σημασία έχει το γεγονός και ότι ο 18χρονος και η οικογένεια του φοβούνται, παρά τις παροτρύνσεις, να υποβάλουν καταγγελία στην Αστυνομία. Ο νεαρός φοβάται πως ενδεχομένως να υποστεί αντίποινα. Φοβάται πως ενδεχομένως να μείνει εκτεθειμένος και απροστάτευτος. Φοβάται δηλαδή, πως μπορεί να του συμβεί μεγαλύτερο κακό από αυτό που του συνέβη εάν καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία. Στο Σώμα Ασφαλείας του κράτους που έπρεπε να εμπνέει εμπιστοσύνη και ο κάθε πολίτης να νιώθει πως μπορεί να προστατευτεί. Αυτό το γεγονός από μόνο του, αποτελεί την μεγαλύτερη ήττα για την Αστυνομία, αλλά ειδικότερα για τον Αρχηγό. Και όλα αυτά, την ώρα που ο Αρχηγός επέλεξε να βρίσκεται σε συνάντηση με ένα πρόσωπο που σε βάρος του εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης, ήταν ελεύθερος υπό όρους για υποθέσεις κλοπών και έχει εναντίον του άλλη υπόθεση για βία στην οικογένεια. Επέλεξε όμως να μην δώσει διαταγή για σύλληψη του, αντιθέτως οι οδηγίες ήταν να μην συλληφθεί. Επέλεξε να τον ενημερώσει για την έρευνα σε βάρος του σχέση με τις απειλές και να του «θυμώσουν», μέχρι νεωτέρας. Δεν επέλεξε όμως να βρεθεί στο σπίτι του 18χρονου και να κάνει τέτοιες κινήσεις, ώστε να νιώσει ασφάλεια ο 18χρονος για να υποβάλει γραπτή καταγγελία. Δεν επέλεξε έστω να προσπαθήσει να τον μεταπείσει.

Και αρκετοί ήταν αυτοί που μπήκαν στη θέση του νεαρού και διερωτώμενοι αν οι ίδιοι θα υπέβαλλαν καταγγελία στην Αστυνομία. Όταν ακούς διαδοχικά όχι, τότε αντιλαμβάνεσαι την τραγικότητα της κατάστασης. Μια κατάσταση όμως που δεν δημιουργήθηκε από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μέσα από διαδοχικά γεγονότα, που άλλα είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά από στόμα σε στόμα, που είχαν ως αποτέλεσμα οι πολίτες να χάσουν την εμπιστοσύνη τους και να θεωρούν πως οι επιβολή του νόμου εφαρμόζεται αλά καρτ.

Κρατικός αξιωματούχος που κατήγγειλε διαφθορά, απειλήθηκε ακόμα και με τη ζωή του. Δημόσιος υπάλληλος που κατήγγειλε διαφθορά, έπεσε θύμα εμπρηστικής επίθεσης. Αξιωματούχοι να κινούν θεούς και δαίμονες για αποτρέψουν ρεπορτάζ δημοσιογράφων και να εκτοξεύουν απειλές. Συγκάλυψη δολοφονίας με ποινικά αδικήματα σε βάρος αστυνομικών. Αξιωματικός της Αστυνομίας σε ρόλο «Ράμπο» να διαπράττει ποινικά αδικήματα αλλά να μην διώκεται. Καταγγελίες κατά αστυνομικών για σοβαρά ποινικά αδικήματα και διαφθορά. Καταγγελίες για συγκάλυψη θανατηφόρου. Δεκάδες καταγγελίες για διαφθορά κρατικών αξιωματούχων. Αδυναμία στην εξιχνίαση υποθέσεων του σοβαρού εγκλήματος (σ.σ δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις). Κλείσιμο διαδοχικών υποθέσεων. Και πάει λέγοντας και όλο και προστίθενται σε αυτά…

Και σε μια κοινωνία που αποστέλλονται λανθασμένα μηνύματα από τους φύλακες και όταν οι συγκυρίες επαναλαμβάνονται, τότε χάνεις, όχι μόνο τους πολίτες αλλά και το στόχο της αποστολής σου, για τον οποίο έδωσες διαβεβαιώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έριξαν μπάλες με ναρκωτικά και κινητά εντός των Κεντρικών Φυλακών- Εντοπίστηκαν από δεσμοφύλακες
Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο
Νεαρός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 46χρονη για κλοπή των εισπράξεων από αρτοποιείο
Πυρκαγιές σε ισόγειο οικίας και διαμέρισμα στη Λάρνακα έθεσε σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική
Χειροπέδες σε 19χρονο για κλοπές από οχήματα στη Λάρνακα