Η επόμενη μέρα των διακοπών και η δύσκολη επιστροφή στην καθημερινότητα

Διάλλειμα από την καθημερινότητα. Ανάσα από την ρουτίνα. Βουτιές στη θάλασσα και χαλάρωση σε μια παραλία. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι κάτι για το οποίο ανυπομονούμε καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ωστόσο διαρκούν πολύ λίγο.

Όσο εύκολα μπορεί να αποφασίσουμε το μέρος που θα περάσουμε τις ολιγοήμερες διακοπές μας, τόσο δύσκολο είναι να προσαρμοστούμε στη συνέχεια ξανά στις καθημερινές μας συνήθειες. Το πρωινό ξύπνημα και η επιστροφή στη δουλειά μοιάζει μετά τις διακοπές, με.... Γολγοθά. Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό;

«Όταν η καθημερινότητά μας είναι δύσκολη, ανυπομονούμε για τις διακοπές και δυσκολευόμαστε να επανέλθουμε. Όταν έρθουμε σε επαφή με πράγματα και καταστάσεις που στερούμαστε καθημερινά, όπως ο περισσότερος χρόνος με φίλους και την οικογένειά μας η επιστροφή είναι ακόμη πιο δύσκολη», σχολίασε μιλώντας στον REPORTER ο ψυχίατρος δρ. Γιώργος Μικελλίδης.

Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, ο βαθμός δυσκολίας που θα αντιμετωπίσουμε για να προσαρμοστούμε στην καθημερινότητα μας, εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσουν οι διακοπές μας. «Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επαναφορά μας στην καθημερινότητα. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος που θα επιλέξουμε να περάσουμε τις διακοπές μας. Εάν για παράδειγμα επιλέξουμε να ταξιδέψουμε και να αλλάξουμε αεροπλάνα για να βρεθούμε στον προορισμό μας, στην πραγματικότητα αντί να ξεκουραστούμε, κουραζόμαστε περισσότερο σωματικά».

Κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορεί να επηρεαστεί ακόμη και ο ύπνος μας. Όπως για παράδειγμα εάν επιλέξουμε να είμαστε έξω και να διασκεδάζουμε μέχρι τις πρωινές ώρες, προσαρμοζόμαστε σε ένα καινούργιο μοτίβο. Αυτά, σύμφωνα με τον δρ Μικελλίδη, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την αναπροσαρμογή στην καθημερινότητα, αφού προσπαθούμε να συνηθίσουμε σωματικά και ψυχικά την κατάσταση.

Ο ελεύθερος χρόνος κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι περίοδος περισυλλογής και μας δίνεται η ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τη ζωή μας. Ο χρόνος αυτός, όπως αναλύει ο ψυχίατρος, προκαλεί «τρικυμία» σκέψεων και ερωτημάτων για τον τρόπο που ζούμε, που λειτουργούμε, εάν μας ικανοποιεί η δουλειάς, εάν συναναστρεφόμαστε με τοξικά άτομα όπως επίσης, εάν ο προσωπικός μας χρόνος είναι αρκετός για τους φίλους, την οικογένεια και τα παιδιά μας. «Όλες αυτές οι σκέψεις μας κάνουν να διερωτόμαστε εάν πραγματικά μας εκφράζει ο τρόπος που ζούμε. Υπάρχει κόσμος που εργάζεται για χίλια ευρώ και δυσκολεύεται οικονομικά, άρα προσπαθεί να σκεφτεί εναλλακτικές λύσεις για να μην νιώθει παγιδευμένος στην καθημερινότητά του. Μπαίνουμε σε ένα καλούπι και όταν βγούμε για λίγο έξω από αυτό αλλάζει ο τρόπος που σκεφτόμαστε», εξήγησε ο δρ Μικελλίδης.

Τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τα άτομα νεαρότερης ηλικίας, που λειτουργούν πιο παρορμητικά και τις περισσότερες φορές αυτή η «τρικυμία» τους οδηγεί σε αλλαγές στην καθημερινότητά τους μετά τις διακοπές. Πράγμα, που συμβαίνει πιο δύσκολα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Όπως είπε ο κος Μικελλίδης, «όσο μεγαλώνει κάποιος, τόσο περισσότερο μειώνεται και η παρορμητικότητά του, αλλά σε μεγάλο βαθμό και η ψυχική του ενέργεια, αφού πνευματικά μπορεί να εξελίσσεται και να νιώθει πιο οργανωμένος, αλλά φοβάται να αλλάξει την καθημερινότητά του. Βέβαια, πολλά εξαρτώνται και από τον ψυχικό κόσμο του κάθε ανθρώπου. Υπάρχουν και αυτοί που όταν πιέζονται ρισκάρουν και προχωρούν σε αλλαγές πιο εύκολα σε όποια ηλικία και να βρίσκονται».

Αυτή η περισυλλογή, όπως την χαρακτήρισε ο δρ Μικελλίδης, δεν συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, του εναντίον, αφού συνηθίζεται να συμβαίνει σε κάποιους και τα Σαββατοκυρίακα που δεν εργάζεται. Ωστόσο ο χρόνος που δίνεται στα άτομα είναι μικρότερος. «Εάν κάποιος έχει πιο πολλές μέρες στη διάθεσή του, τότε δυσκολεύεσαι περισσότερο να προσαρμοστεί και να συνηθίσει την καθημερινότητά τους και την επιστροφή στην ρουτίνα» κατέληξε.

Δειτε Επισης

Κάμερες σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και σε ευαίσθητους χώρους ζητά η Ισότητα
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα των πλαστών πτυχίων
Ετοιμόρροπη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αμμόχωστο
Εκκλησιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου στην κατεχόμενη Βατυλή
Στόχος του ΡΙΚ να εξελιχθεί ο θεσμός του κυπριώτικου σκετς
Παναγιώτου για Λιμάνι Λάρνακας-«Οι συμφωνίες να είναι σεβαστές από όλους»