Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα

Η ενίσχυση των μέτρων για αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, θα τεθεί στο επίκεντρο της Συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, υπό τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου. Θα συζητηθεί επίσης δέσμη μέτρων για τους Τουρκοκύπριους

Το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, που θα συνέλθει στις 15:00, θα συζητήσει την αύξηση των διενεργούμενων επιθεωρήσεων και στόχευση σε συγκεκριμένους χώρους και ωράρια.

Επίσης, στην ατζέντα θα βρίσκεται η επέκταση των συντονισμένων επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας.

Θα συζητηθεί ακόμα η διασύνδεση των διαθέσιμων συστημάτων πληροφορικής και των υφιστάμενων βάσεων δεδομένων για αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών.

Η διενέργεια εκστρατείας προσέγγισης των υπηκόων τρίτων χωρών ηλικίας 17 – 65 ετών που βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο και δεν εντοπίζονται ως νόμιμα εργαζόμενοι, αλλά και η διερεύνηση της διασύνδεσης μεταξύ των εργοδοτών που εφαρμόζουν την πρακτική της αδήλωτης και παράνομης εργοδότησης αλλοδαπών με τους διακινητές παράνομων μεταναστών, είναι επίσης ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους κοινωνικούς εταίρους.

Θα συζητηθεί ακόμα η διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας σχετικά με τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της αδήλωτης και παράνομης εργασίας σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους αρμόδιους φορείς.

Η ηλεκτρονική απογραφή του συνόλου των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι επίσης ένα από τα μέτρα, που θα τεθεί.

Άλλα μέτρα που θα συζητηθούν είναι η επιβολή εξώδικου προστίμου ύψους €1000 για κάθε περίπτωση αδήλωτης εργασίας, ο διπλασιασμός του εξώδικου προστίμου σε ενδεχόμενη επανάληψη της παράβασης με νέα περίπτωση αδήλωτης εργασίας και η συμπερίληψη ευθύνης στον κυρίως εργολάβο επιπροσθέτως του υπεργολάβου, για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας.

Όσον αφορά τη δέσμη μέτρων για τους Τουρκοκυπρίους, θα συζητηθεί η καταβολή σύνταξης χηρείας σε δικαιούχους, το δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και το δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης του Κέντρου Παραγωγικότητας όπως και σε επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Υπουργός θα προβεί σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ στις 17.00.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγειών Πόλεων ο Δήμος Λεμεσού
Συστηματικούς ελέγχους στα θέματα υγείας εισηγείται μέσω μανιφέστου το CIF
Έπεσαν οι τιμές των καυσίμων, έρχεται νέα ανάσα για τους καταναλωτές-Το παράδοξο με αμόλυβδη 95 και 98
Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά και νέα στεγαστικά σχέδια ανακοινώνονται εντός ημερών
Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι αιτήσεις για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΤΕΠΑΚ
Ένταξη πολιτισμού στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο προωθεί το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Μέχρι τις 26 Μαΐου η δημόσια διαβούλευση για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Απόδοση ευθυνών για Ακάμα ζητά από Πρόεδρο η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου
Ζητούν πρωτόκολλο για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στα σχολεία οι γονείς Προδημοτικής
Εκδηλώσεις στην Πάφο για επέτειο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου