«Πολλοί λυγίζουν από τις δυσκολίες της ζωής»-Το σκεπτικό της απόφασης για το συζυγοκτόνο

Ποινή φυλάκισης 2 ετών επέβαλε τη Δευτέρα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο στον 76χρονο Ντέιβιντ Χάντερ, ο οποίος κρίθηκε ήδη ένοχος για ανθρωποκτονία, αλλά όχι για φόνο εκ προμελέτης της συζύγου του, Τζάνις στις 18.12.2021 στο σπίτι τους στην Τρεμιθούσα. Ο 76χρονος αφέθηκε άμεσα ελεύθερος, αφού με βάση τους υπολογισμούς του Τμήματος Φυλακών έχει ήδη εκτίσει την ποινή του, καθώς βρισκόταν υπό κράτηση από την ημέρα της δολοφονίας της συζύγου του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αφέθηκε ελεύθερος ο 76χρονος συζυγοκτόνος της Τρεμιθούσας

Ανακοινώνοντας την ποινή ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Πάφου, Μιχάλης Δρουσιώτης, ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί άνθρωποι λυγίζουν καθημερινά από τις δυσκολίες της ζωής και ιδιαίτερα από τις δυσκολίες που βιώνουν, συνεπεία σοβαρών προβλημάτων υγείας που έχον οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Το μήνυμα προς την κοινωνία δεν μπορεί να είναι άλλο από το ότι η αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής, έστω και με κίνητρο την αγάπη προς το θύμα και τη λύτρωση από τα βάσανά του, αποτελεί εκ του Νόμου παράνομη πράξη η οποία δεν είναι ανεκτή, ακόμα και στην περίπτωση που το ίδιο το θύμα επιθυμεί την λύτρωση του, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Μόνιμου Κακουργιοδικείου σημείωσε πως ο Νόμος και η ηθική αποτελούν την «σπονδυλική στήλη» μιας εύνομης κοινωνίας. Στα πλαίσια αυτά κανένας δεν επιλέγει πότε τερματίζεται η ζωή ενός ανθρώπου, ακόμη και ενός αγαπημένου ανθρώπου, ο οποίος βασανίζεται λόγω προβλημάτων υγείας, είπε.

Το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, το προχωρημένο της ηλικίας του και γενικότερα οι προσωπικές του περιστάσεις, αλλά κυρίως οι ιδιαίτερες συνθήκες, κάτω από τις οποίες αυτός διέπραξε το έγκλημα, καθώς και τα κίνητρα της έκνομης αυτής συμπεριφοράς του, είναι στοιχεία τα οποία σημείωσε ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου.

Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, τα δύο έτη δεν είναι ικανά να υπερφαλαγγίσουν την ανάγκη απόδοσης του μηνύματος ότι η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής, έστω και υπό τις προαναφερόμενες ιδιαίτερες συνθήκες και κίνητρα, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ανέφερε και έκανε λόγο για μήνυμα το οποίο, υπό της περιστάσεις, καθιστά επιβεβλημένη την άμεση εκτέλεση της ποινής που έχουν επιβάλει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο χρόνια φυλάκισης στον 76χρονο συζυγοκτόντο της Τρεμιθούσας

Κατά την κρίση του Κακουργιοδικείου, συνέχισε, η άμεση εκτέλεση της ποινής δεν αποστερεί από τον 76χρονο την δυνατότητα να προσδοκεί ότι σύντομα θα είναι σε θέση να εξέλθει των φυλακών και μαζί με την υποστήριξη της οικογένειας του, να συνεχίσει την ζωή του «ευρισκόμενος όμως πάντα αντιμέτωπος με την συνέπεια της δικής του έκνομης ενέργειας» αναφορικά με την τραγική απώλεια της συζύγου του.

Στην δίκη την Κατηγορούσα Αρχή εκπροσώπησε ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου και τον κατηγορούμενο οι συνήγοροι υπεράσπισης Ρίτσα Πεκρή και Νικολέττα Χαραλαμπίδου.

Δεν έβρισκε λόγια να περιγράψει την απελευθέρωσή του

Στο μεταξύ, βρετανικά ΜΜΕ φιλοξενούν δηλώσεις του 76χρονου, αμέσως μετά την απόφαση του Δικαστηρίου και την απελευθέρωσή του. Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός «δεν μπορούσε να βρει τις λέξεις να περιγράψει την απελευθέρωσή του». Το δίκτυο, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2021 στην Τρεμιθούσα, σημείωσε ότι αφέθηκε ελεύθερος, έχοντας περάσει 19 μήνες στη φυλακή. Επεσήμανε ότι ο Hunter είχε πει στο Δικαστήριο πως η σύζυγός του «έκλεγε και τον εκλιπαρούσε» να βάλει τέλος στη ζωή της, ενώ υπέφερε από λευχαιμία.

Στα σκαλιά του Δικαστηρίου Πάφου, ο πρώην ανθρακωρύχος δήλωσε στο BBC πως επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους όσοι έκαναν εισφορές γι’ αυτόν και ιδιαίτερα τους φίλους και συναδέλφους του. «Δεν ξέρω πού θα ήμουν χωρίς αυτούς», είπε. Ερωτηθείς πώς αισθάνεται, απάντησε πως «δεν μπορώ να το περιγράψω. Λυπάμαι. Ελπίζω να μπορούσα, ελπίζω να έβρισκα τις λέξεις να το περιγράψω, μα δεν μπορώ. Όταν είσαι υπό πίεση για δύο χρόνια, μη γνωρίζοντας πώς θα εξελιχθεί…».

Το δίκτυο σημειώνει πως η νομική του ομάδα αιτήθηκε ποινή με αναστολή, σε μία περίπτωση χωρίς νομικό προηγούμενο στην Κύπρο. Εισηγήθηκαν όπως αφεθεί ελεύθερος στις 18 Αυγούστου, όμως η Διεύθυνση των Φυλακών τον άφησε ελεύθερο, αφού υπολογίστηκε η ημερομηνία ολοκλήρωσης της ποινής του. Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του δικαστή, Μιχάλη Δρουσιώτη, ο οποίος είχε πει πως το Δικαστήριο δεν αντιμετώπισε μια τυπική υπόθεση, καθώς ενώπιον του βρισκόταν μια μοναδική υπόθεση που κάποιος πήρε μια ανθρώπινη ζωή από αγάπη.

Η κόρη του David και της Janice, Lesley Cawthorne, περιέγραψε τους τελευταίους 19 μήνες ως ένα «ζωντανό εφιάλτη» για την οικογένεια. Δήλωσε χαρούμενη και ανακουφισμένη που ο πατέρας της απελευθερώθηκε, λέγοντας ότι από σήμερα μπορούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. «Η απελευθέρωση του μπαμπά σημαίνει επίσης ότι μπορούμε επιτέλους να θρηνήσουμε για τη μαμά μου», εξήγησε, ζητώντας να σεβαστούν όλοι το γεγονός πως χρειάζονται χρόνο να αποδεχθούν την απώλειά της. Πρόσθεσε πως για να επιστρέψει ο πατέρας της στο σπίτι εργάστηκαν σκληρά πολλοί άνθρωποι και είχαν μεγάλη υποστήριξη. Σημείωσε ότι το γεγονός πως μίλησε στον «μπαμπάκα μου ήταν το πιο υπέροχο πράγμα. Ένοιωσα ότι η καρδιά μου επανενώθηκε». Δήλωσε ακόμη πως αναμένει πως ο πατέρας της θα παραμείνει για λίγο στην Κύπρο, ώστε να μπορεί να επισκεφθεί τον τάφο της γυναίκας του και να την αποχαιρετήσει με τον σωστό τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν έβρισκε λόγια ο Βρετανός μετά την απελευθέρωση-«Τώρα θα θρηνήσουμε», είπε η κόρη του

Δειτε Επισης

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο στη Σκαρίνου
Ολονύκτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Λατσιών-Πέρα Χωρίου Νήσου
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού
Επιτυχής η πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας
Υπό κράτηση άλλοι τρεις ύποπτοι για τα επεισόδια στο στάδιο «Αλφαμέγα»
Κατάφερε να ξεγελάσει 23χρονη και να της κλέψει το κινητό-Χειροπέδες σε 25χρονο
Βανδαλισμοί στα γραφεία της Ισότητας στη Λευκωσία (pics)