Καθησυχάζουν οι ειδικοί για ασπαρτάμη και αλόη βέρα-Η μεγάλη λίστα του ΠΟΥ

Αναστάτωση προκάλεσε στο κοινό το δημοσίευμα του Reuters πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να χαρακτηριστεί για πρώτη φορά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ασπαρτάμη ως πιθανόν καρκινογόνα για τους ανθρώπους, ενώ την ίδια ώρα στο προσκήνιο ήρθε ξανά η αλόη βέρα, με τους ειδικούς να καθησυχάζουν.

Πρόκειται για δύο προϊόντα που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από τους ανθρώπους, η μεν ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο κοινά παγκοσμίως υποκατάστατα της ζάχαρης και χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά, τσίχλες και σε πολλά ροφήματα που κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ η δε αλόη βέρα είναι γνωστή για τις μαλακτικές και καθαρτικές ιδιότητές της, ωστόσο έρευνες και πειράματα στα οποία έχουν προχωρήσει ειδικοί κατέληξαν στους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν.

Για παράδειγμα, το καμπανάκι κινδύνου για την αλόη βέρα που ήδη βρίσκεται στη λίστα (σ.σ ομάδα 2B), κτύπησε έπειτα από διετή μελέτη σε αρουραίους που διαπίστωσε ότι, όσοι έπιναν νερό με εκχύλισμα των φύλλων της, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου όπως και άλλες έρευνες που έδειξαν ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μπορεί να είναι επιβλαβής για το DNA.

Οι λίστες διαχωρισμού των ουσιών από τον ΠΟΥ είναι μεγάλες και χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες. Στην ομάδα 1, περιλαμβάνονται οι καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο και περιλαμβάνει αλκοόλ, ορισμένους τύπους HPV, ακόμη και την ιονίζουσα ακτινοβολία. Στην ομάδα 2Α περιλαμβάνονται τα πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο, όπως το κόκκινο κρέας, η νυχτερινή εργασία και η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση. Στην ομάδα 2Β συμπεριλαμβάνονται πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο, στην οποία συμπεριλαμβάνεται από το 2016 η αλόη βέρα και αναμένεται να συμπεριληφθεί και η ασπαρτάμη, ενώ ήδη περιέχονται η βενζίνη diesel, κάποια πλαστικά αλλά όσο απίθανο και να φαίνεται και το τουρσί. Τέλος, στην ομάδα 3 συμπεριλαμβάνονται προϊόντα που δεν έχουν επαρκή στοιχεία για καρκινογένεση σε ανθρώπους ή ζώα.

Η ασπαρτάμη, τα άλλα προϊόντα και οι καταναλωτές

Εν αναμονή της ενίσχυσης της ομάδας 2B με την ασπαρτάμη, στις 14 Ιουλίου, ο αναπληρωτής καθηγητής φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Χρίστος Πέτρου, εξήγησε μιλώντας στον REPORTER πως, ο κατάλογος του ΠΟΥ είναι τεράστιος και εάν κάποιος ρίξει μια ματιά, θα δει ότι περιλαμβάνονται σε αυτόν πολλές ουσίες και προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, αλλά ακόμη και συνθήκες όπως είναι για παράδειγμα άτομα που εργάζονται το βράδυ και άλλα.

Το ερώτημα, εάν η ασπαρτάμη έχει δυνατότητα καρκινογένεσης που στον άνθρωπο, σύμφωνα με το δρ Πέτρου, έχει συζητηθεί πολλές φορές. «Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) θα επιτρέψει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία όταν καταναλώνεται η ασπαρτάμης με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Τώρα ενημερώνει την αξιολόγηση κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του τι θεωρεί αποδεκτή ως ημερήσια πρόσληψη. Οι συστάσεις του IARC υποδεικνύουν ότι μια ένωση έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει καρκίνο, αλλά δεν μας λένε εάν είναι πιθανό να προκαλέσει καρκίνο όταν καταναλώνεται και σε ποιες ποσότητες και ίσως στην συνέχεια μάθουμε για επανακαθορισμό της δόσης που θα πρέπει να λαμβάνεται».

Η κατηγορία «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο», στην οποία φέρεται ότι ταξινομείται η ασπαρτάμη, εξήγησε, είναι μια πολύ μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει πράγματα όπως το εκχύλισμα αλόης βέρα και η φτέρη, αλλά και το καύσιμο diesel και ο ιός HIV.

Όσον αφορά η αλόη βέρα ο δρ Πέτρου σημείωσε πως τα εκχυλίσματα της αλόης βρίσκονται στη λίστα από το 2016 και δεν γίνεται αναφορά σε αυτά που καταναλώνουν οι πολίτες μετά από επεξεργασία του τζέλ, αλλά κυρίως για την φλούδα του φυτού που κάποιοι χρησιμοποιούν χωρίς να τα επεξεργαστούν. «Για παράγοντες που δεν έχουν ταξινομηθεί, δεν πρέπει να συναχθεί προσδιορισμός της μη καρκινογένεσης ή της συνολικής ασφάλεια. Είναι σημαντικό για τους καταναλωτές, προτού διατυπωθούν νέες ανησυχίες, οι γνωμοδοτήσεις της IARC και της JECFA να δημοσιεύονται και να εξετάζονται κριτικά από ειδικούς τοξικολογίας και ασφάλειας τροφίμων», σημείωσε.

Καταλυτικά ο δρ Πέτρου καθησυχάζει το κοινό και τους προτρέπει να μην πανικοβάλλονται. «Το κοινό θα πρέπει να φιλτράρει τις πληροφορίες, να λαμβάνει με μέτρο γλυκαντικά και να μην γίνεται αλόγιστη κατανάλωσή του απλά για μείωση θερμίδων».

Δειτε Επισης

Μέχρι τις 26 Μαΐου η δημόσια διαβούλευση για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Απόδοση ευθυνών για Ακάμα ζητά από Πρόεδρο η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου
Ζητούν πρωτόκολλο για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στα σχολεία οι γονείς Προδημοτικής
Εκδηλώσεις στην Πάφο για επέτειο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Βία στα σχολεία και στελέχωση των ΚΙΕ θέτουν ενώπιον Χριστοδουλίδη οι καθηγητές
Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Συντονίζουν ενέργειες για την Εθνική Στρατηγική για ορεινά και θέτουν προτεραιότητες στη διυπουργική
Αγώνας δρόμου για να αποφύγουν τις παγίδες θανάτου οι μοτοσικλετιστές-«Λάδια, χαλίκια, πασαλάκια παντού»
Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού