Πιέζουν οι αυξήσεις τους καταναλωτές, ζημιές από τις τιμές των καυσίμων και στους πρατηριούχους

Δυσφορία επικρατεί ανάμεσα στους καταναλωτές και τους πρατηριούχους για τις νέες αυξήσεις τιμών που θα παρατηρηθούν στα καύσιμα από τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τους ιδιοκτήτες των πρατηρίων από τη μια να εκφράζουν αγανάκτηση καθώς θα μειωθεί το καθαρό τους κέρδος και τους καταναλωτές από την άλλη, να καλούνται να βάλουν για άλλη μια φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γεμίσουν το όχημά τους.

Συγκεκριμένα, η αύξηση στα καύσιμα που θα σημειωθεί από το Σάββατο, είναι κατά 8,32 σεντ στα καύσιμα κίνησης, δηλαδή στη βενζίνη και στο πετρέλαιο, ενώ θα υπάρξει αύξηση κατά 6,38 σεντ στα καύσιμα θέρμανσης. Ο λόγος που οδήγησε πάντως αυτή την αύξηση στα καύσιμα, έγκειται στην απόφαση που έλαβε η Κυβέρνηση, για τερματισμό της επιβολής μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης από το τέλος Ιουνίου.

Όπως διευκρίνισε στον REPORTER, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Σάββας Προκοπίου, «δεν είναι ακριβώς αυξήσεις αυτές που θα σημειωθούν, αλλά είναι επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στην τιμή των καυσίμων. Σίγουρα, κάθε φορά που υπάρχει αύξηση τιμών, έχουμε αρνητικές επιπτώσεις, τόσο για τις επιχειρήσεις μας, όσο και για τον κόσμο, όμως όποια απόφαση υπάρχει, εμείς οφείλουμε να την αποδεχθούμε, γιατί σίγουρα το κράτος κάνει την πολιτική που πιστεύει ότι είναι πιο σωστή για την πολιτεία».

Πέραν από τη δυσφορία που επικρατεί ανάμεσα στους καταναλωτές, φαίνεται να υπάρχει και δυσανασχέτηση μεταξύ των πρατηριούχων, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Προκοπίου, «κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή των καυσίμων, είτε με την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης, είτε με τις αυξήσεις τιμών λόγω παγκόσμιας αγοράς, σίγουρα υπάρχει δυσφορία και αρνητική εξέλιξη γιατί είναι επιπρόσθετο έξοδο για εμάς. Ο κόσμος έχει περισσότερη αρνητική ψυχολογία και πιο μεγάλο πρόβλημα στο να κινηθεί, διότι κάποιο νοικοκυριό το οποίο έχει ένα συγκεκριμένο μπάτζετ, προμηθεύεται με αυτό το ποσό καύσιμα και έτσι στο τέλος βάζει πιο λίγα λίτρα. Γενικά είναι δύσκολο όταν υπάρχει αύξηση τιμών και είναι κάτι που είδαμε και πέρσι με αυτή την τρομερά μεγάλη αύξηση των τιμών που υπήρξε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμοι να πατήσουν... γκάζι στις τιμές των καυσίμων οι πρατηριούχοι-Αύξηση οκτώ σεντ

Ανησυχία για τις ροές στα κατεχόμενα

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το μπλόκο που έστησαν οι πρατηριούχοι στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, με αφορμή τις ανεξέλεγκτες ροές προς τα κατεχόμενα, οι νέες αυξήσεις τιμών, έρχονται να προκαλέσουν εκ νέου ανησυχία, καθώς υπάρχει η μερίδα πολιτών που θα συνεχίσει να μεταβαίνει στα κατεχόμενα για την προμήθεια καυσίμων, καθώς είναι σε πιο χαμηλή τιμή.

Ωστόσο, όπως διαμήνυσε ο κ. Προκοπίου, «όσο μεγάλη και αν είναι ακόμη η διαφορά στην τιμή, η παρανομία είναι παρανομία. Ευελπιστούμε και ζητούμε από την πλευρά μας ως πρατηριούχοι, όπως βρεθεί η φόρμουλα η οποία θα μικρύνει η διαφορά των τιμών, σε βαθμό στον οποίο να μην προκαλεί τον κάθε συμπατριώτη μας να μεταβαίνει στα κατεχόμενα γι’ αυτό τον λόγο».

Πάντως, όσον αφορά τη διακύμανση των τιμών στο επόμενο χρονικό διάστημα, ο κ. Προκοπίου, ξεκαθάρισε ότι βάση εμπειρίας, αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για αυξήσεις τιμών.

Στα όριά τους οι καταναλωτές

Βλέποντας τις αυξήσεις να επανέρχονται, οι καταναλωτές δυσφορούν και αναμένουν να δουν μέχρι που θα φθάσει αυτή η κατάσταση, αφού βρίσκονται στα όρια τους. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης στον REPORTER, «δυστυχώς, βλέπουμε να υπάρχουν αυξήσεις τιμών τόσο στα καύσιμα, όσο και στο ρεύμα, με τα νοικοκυριά να επιβαρύνονται με επιπλέον κόστη. Για την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης, ως καταναλωτές βλέπουμε ότι το κράτος είχε δικαιολογία να τον καταργήσει, λόγω του ότι οι τιμές μειώθηκαν από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, περίπου 50 σεντς μέσο όρο για τα τρία βασικά είδη καυσίμων. Είναι 45 σεντς για τη βενζίνη, 52 για το πετρέλαιο θέρμανσης και 60 για το πετρέλαιο κίνησης. Οπότε, έχουν μειωθεί κατά 50 σεντς το λίτρο και βλέπουμε ότι υπήρχε δικαιολογία».

Αντιθέτως όμως, τόνισε ο κ. Δρουσιώτης, «για το ρεύμα δεν υπήρχε καμία δικαιολογία, για τον λόγο του ότι οι τιμές του ρεύματος δεν έχουν μειωθεί. Από πέρσι τον Ιουλίο, έχει μειωθεί μόνο 6% το ρεύμα και οι τιμές παραμένουν σε ψηλά επίπεδα. Έτσι, οι καταναλωτές ανέμεναν ότι τουλάχιστον για ακόμη μια χρονική περίοδο, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα συνεχιζόταν η επιδότηση. Δυστυχώς όμως, δεν θα συνεχιστεί και θα είναι μόνο για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και για τους γεωργούς».

Δειτε Επισης

Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες