Πώς εξαπατούσε το κράτος το κύκλωμα για άδειες παραμονής-Ο ρόλος των μεσάζοντων
15:05 - 19 Ιουνίου 2023
Ξεκάθαρη είναι πλέον η εικόνα που έχει η Αστυνομία, η οποία θεωρεί πως πίσω από τις υποθέσεις πλαστών αδειών παραμονής αριθμού προσώπων από τη Συρία, βρίσκεται κύκλωμα, το οποίο δρούσε με στόχο να εξασφαλίζει χρήματα, παραχωρώντας τις άδειες και κατά συνέπεια προνόμια σε αλλοδαπούς που δεν τα δικαιούνταν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα εννέα πρόσωπα αναζητούνται για τις άδειες παραμονής-Εξετάζεται η ύπαρξη κυκλώματος
Μετά το μπαράζ συλλήψεων της περασμένης Παρασκευής, όταν οι Αρχές πέρασαν χειροπέδες σε σε έξι πρόσωπα, ως επίσης και 40χρονη λειτουργό του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, αλλά και τις τρεις νέες συλλήψεις που καταγράφηκαν την Κυριακή, η Αστυνομία θεωρεί δεδομένο ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι πάρα πολλοί, αφού ήδη καταζητούνται άλλα εννέα πρόσωπα, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 19.
Αυτό που ψάχνει η Αστυνομία είναι την άκρη του νήματος ως προς το πόσο πίσω στο χρόνο πηγαίνουν οι συγκεκριμένες καταγγελίες, αλλά και ποιος είναι ο τελικός αριθμός των προσώπων που επωφελήθηκαν από τη δράση του κυκλώματος.
Πάνε πίσω οι έρευνες
Από τα δεκαεννέα πρόσωπα που συνελήφθησαν ή καταζητούνται, πέραν της λειτουργού του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, οι δεκαπέντε είναι αιτητές, ενώ ο 65χρονος, η 41χρονη καθώς επίσης και ένας καταζητούμενος για την υπόθεση, φέρονται να ήταν οι μεσάζοντες του κυκλώματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χειροπέδες και σε 65χρονη πιστοποιούσα υπάλληλο για τις άδειες παραμονής
Ουσιαστικά τα πέντε τελευταία πρόσωπα, φέρονται να ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της λειτουργού και των αιτητών ασύλου, ώστε να γίνεται η δουλειά για να εγκρίνονται οι αιτήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν πληροφορίες και για άλλα πρόσωπα στην πορεία των ερευνών.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι έρευνες των Αρχών γύρισαν έξι μήνες πίσω, ώστε να γίνει ενδελεχής διερεύνηση όλων των αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν και τις οποίες χειρίστηκε η συγκεκριμένη λειτουργός που συνελήφθη για την υπόθεση, με τις πλαστογραφημένες να εντοπίζονται το τελευταίο τετράμηνο με πεντάμηνο του έτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χειροπέδες σε άλλον ένα για τις πλαστές άδειες παραμονής-Καταζητεί άλλους εννέα η Αστυνομία
Έκλειναν τα μάτια σε confirmation letters
Όπως αναφέρουν ίδιες πληροφορίες, το κύκλωμα φαίνεται να εξαπατούσε το κράτος με τα confirmation letters που ζητούνται από τους αιτητές ασύλου, για να τους εκδοθούν οι άδειες παραμονής.
Παρότι η λειτουργός φέρεται να γνώριζε ότι δεν ήταν όλα τα στοιχεία που έφθαναν ενώπιον της ορθά, παραχωρείτο άσυλο στους συγκεκριμένους αλλοδαπούς, οι οποίοι απολάμβαναν προνόμια που δεν δικαιούνταν. Σημαντική για την Αστυνομία θεωρείται η κατάθεση της 40χρονης, μέσα από την οποία αναμένεται να διαφανεί εάν υπήρχαν άλλα άτομα από το Τμήμα που εμπλέκονταν στο κύκλωμα ή εάν δρούσε μόνη της, ως επίσης και πώς προσεγγίστηκε από το κύκλωμα για να αναλάβει τη συγκεκριμένη δουλειά.
Δεν αποκλείεται επίσης να ληφθούν καταθέσεις κι από άλλα πρόσωπα που είναι στο προσωπικό του Τμήματος Μετανάστευσης και εργάζονταν μαζί με την 40χρονη ή είχαν εμπλοκή στην έκδοση αδειών παραμονής.
Για την υπόθεση ζητήθηκε η θέση του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο εμπίπτει το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, εκπρόσωπος του οποίου δεν θέλησε να τοποθετηθεί λόγω της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να μην επηρεαστεί το ανακριτικό έργο.
Σημειώνεται πως εναντίον όλων των συλληφθέντων διερευνώνται, μεταξύ άλλων, αδικήματα όπως συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, καθώς και αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, κατάχρησης εξουσίας και παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος.
Καταχωρήθηκε η υπόθεση για τις πλαστές άδειες ντελιβεράδων
Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στο άλλο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε πριν από κάποιους μήνες και αφορούσε την έκδοση πλαστών αδειών οδήγησης σε ντελιβεράδες από τρίτες χώρες, στο οποίο επίσης εμπλέκονταν περίπου είκοσι άτομα, καταχωρήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου και αναμένεται να αρχίσει η εκδίκασή. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν κι άλλα πρόσωπα που καταζητούνταν για την συγκεκριμένη υπόθεση, από ελέγχους που έκανε η Αστυνομία στους δρόμους και προστέθηκαν στο κατηγορητήριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tαρίφα μέχρι 1000 ευρώ για τις πλαστές άδειες οδήγησης-Η μαρτυρία που έκαψε το κύκλωμα
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, το καλοστημένο κύκλωμα δρούσε στη Λεμεσό, και φαίνεται να χρέωνε αλλοδαπούς 800 με 1000 ευρώ για να τους εκδώσει τις πλαστές άδειες.
Οι αλλοδαποί, φαίνεται να κατέβαλλαν τα τεράστια ποσά και στη συνέχεια οι αιτήσεις τους, που όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ήταν ελλιπείς, μεταφέρονταν σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών, οι οποίες τα παρέδιδαν σε συγκεκριμένη υπάλληλο Κέντρου του Πολίτη (Κ.Ε.Π.Ο.), η οποία εξέδιδε τις άδειες, ασχέτως εάν τα στοιχεία που είχε ενώπιόν της ήταν ελλιπή, όπως είχε αναφέρει τότε αρμόδια πηγή στον REPORTER.
Ακολούθως, οι αλλοδαποί μπορούσαν να εργαστούν ως ντελιβεράδες σε ταχυφαγεία, αφού σε όσες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι έγινε πλαστογραφία, όλοι ήταν υπάλληλοι στον συγκεκριμένο κλάδο, χωρίς μάλιστα να είχαν παρακαθίσει ούτε σε ένα μάθημα οδήγησης ή τουλάχιστον να γνωρίζουν τα σήματα τροχαίας. Η κομπίνα αποκαλύφθηκε τελικά, όταν υπεύθυνη του Κ.Ε.Π.Ο. που την ανακάλυψε, διαπίστωσε ότι οι παρατυπίες στα χαρτιά προσώπων που τους εκδίδονταν άδειες γίνονταν από την ίδια υπάλληλο, σε όλες τις περιπτώσεις. Αφού ενημέρωσε τις Αρχές, εκείνες με τη σειρά τους εξέτασαν τα στοιχεία και κατέληξαν πως σε τουλάχιστον είκοσι περιπτώσεις οι αλλοδαποί που είχαν άδεια οδήγησης ήταν παράνομοι και δεν δικαιούνταν να κατέχουν τη συγκεκριμένη άδεια.