Επιχειρεί να σβήσει τις φωτιές Ερντογάν με διπλωματία ο ΠτΔ-Καθοριστικό το επόμενο εξάμηνο

Πλήρως ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε στο περιθώριο της πρώτης του ομιλίας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, αποχώρησε από το Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία. Η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει θέσει τρία ορόσημα, όλα εντός του 2023, βάσει των οποίων πορεύεται, στην προσπάθεια της να επιτύχει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, φρόντισε να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες επιμένοντας στην προώθηση της πρότασής του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρήκε ανταπόκριση ανάμεσα στους συνομιλητές του, οι οποίοι προέρχονταν από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστειλε ηχηρά μηνύματα από το ΕΚ για Κυπριακό ο ΠτΔ-«Μπορώ να είμαι ο Πρόεδρος που θα το λύσει»

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν σήκωσε το γάντι που έριξε με τις εμπρηστικές δηλώσεις του από τα κατεχόμενα ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του την περασμένη Δευτέρα, επιμένοντας με την προώθηση της πρότασής του, δίνοντας μάλιστα, ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί. Μάλιστα ο Πρόεδρος, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως, η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον αλλά και υποχρέωση να συμβάλει ενεργά, μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, για την οριστική διευθέτησή του Κυπριακού, χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικό-οικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Αυτό που διευκρινίζεται ωστόσο από την Κυβέρνηση, είναι πως σε καμία περίπτωση αυτό δεν συνδέεται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά κυρίως με τα οικονομικά κίνητρα που η Τουρκία μπορεί να αντλήσει, που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία στη σημερινή συγκυρία, των δεινών οικονομικών συνθηκών της τουρκικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει την προσπάθεια με επόμενο σταθμό την Αυστρία. Στην επίσκεψη του αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως επειδή η Αυστρία, έχει επιδείξει παραδοσιακά ότι διαθέτει ισχυρές αντιστάσεις, όταν πρόκειται για οικονομικά ή άλλα κίνητρα προς την Τουρκία, προσεγγίζοντας τα ανάλογα ζητήματα με διστακτικότητα. Με αυτό το δεδομένο ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να παρουσιάσει στον Καγκελάριο της χώρας το σχέδιο του, σε μια προσπάθεια να τον μετατρέψει σε κοινωνό της πρότασης του, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης, περιλαμβάνουν και μια σειρά άλλων ενεργειών που αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως μετά τη σημερινή επίσκεψη στη Βιέννη, η προσοχή της Κυβέρνησης, αναμένεται να στραφεί προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αφενός για να υπάρξει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του Νίκου Χριστοδουλίδη, αφετέρου για να υπάρξει ενεργοποίηση των μηχανισμών του Οργανισμού, προς την κατεύθυνση της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξει είτε τηλεφωνικά, είτε με φυσική παρουσία, επαφή με ανώτατα στελέχη του Οργανισμού.

Τα μηνύματα πάντως, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, είναι θετικά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν, άκουσε από Ευρωπαίους ηγέτες που του τηλεφώνησαν για να τον συγχαρούν για την επανεκλογή του, διέγνωσαν την πρόθεση του για να εμπλακεί σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία φιλοδοξεί να αποκομίσει συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη.

Επόμενο σημαντικό ραντεβού, όπου δεν αποκλείεται να τεθεί εκ νέου το ζήτημα του Κυπριακού στον Τούρκο Πρόεδρο, είναι στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία σε ένα ακριβώς μήνα. Εκεί η Λευκωσία αναμένει να διαγνώσει καλύτερα τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου, μακριά από τα επικοινωνιακά παιχνίδια που ο Ερντογάν, επανέλαβε κατά την παράνομη παραμονή του στα κατεχόμενα τη Δευτέρα.

Πάντως, το μήνυμα που στέλνει η Λευκωσία, είναι πως σε καμία περίπτωση, πρώτον δεν θα εμπλακεί σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ανατροφοδοτώντας μια αντιπαράθεση που δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και δεύτερον πως δεν θα περιμένει απλά την εθιμοτυπική όπως εξελίχθηκε στο πέρασμα των χρόνων συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη. Αντιθέτως, το επόμενο διάστημα, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερά σημαντικό και αναμένεται να ληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες και να συνεχίσουν να γίνονται μια σειρά από κινήσεις, κυρίως στο παρασκήνιο, που θα οδηγήσουν στο ξεκλείδωμα της διαδικασίας.

Δειτε Επισης

Άλματα της Κύπρου στις επιστροφές μεταναστών-Στην πρώτη τριάδα με Γαλλία και Γερμανία
Ανοικτά του Ασντόντ το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που αναχώρησε από Λάρνακα-Έτοιμες οι πλατφόρμες
Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές
Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»
Στηρίζει Λοϊζίδη ο Πιττοκοπίτης-Κοινωνικής φύσεως η κοινή παρουσία του με Φαίδωνος
Κοινή προσέγγιση Κύπρου-Μάλτας για το μεταναστευτικό
Στην αντεπίθεση το ΕΛΑΜ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός-Καταγγέλλει «αρρωστημένες εμμονές»
«Ποιος θα διώξει τους εγκληματίες, αυτός που ήταν απέναντι από την κ. Αντριάνα;»
Να αποδοθούν ευθύνες για την ελλιπή διερεύνηση για Θανάση από Αστυνομία και Ν. Υπηρεσία ζητά το Volt
Επικρίνει τον Τατάρ για το Κυπριακό ο Ακιντζί-«40 χρόνια παλιάς πολιτικής έχουν επανέλθει ως καινούργια»