Επιμένει να προκαλεί ο Τατάρ, κρέμεται από τα χείλη του Ερντογάν για το μέλλον του Κυπριακού
07:07 - 11 Ιουνίου 2023
Σε παιχνίδια εντυπώσεων με ακατανόητους εν πολλοίς στόχους συνεχίζει να επιδίδεται ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος, συνεχίζει απτόητος να γκρεμίζει με κάθε τρόπο, οποιαδήποτε προσπάθεια, θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά, για την επίτευξη της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ακόμα και ένα εξόχως ανθρωπιστικό ζήτημα, αυτό των αγνοουμένων, που παραδοσιακά οι δύο πλευρές χρησιμοποιούσαν μακριά από πολιτικές και τακτικισμούς και το προσέγγιζαν από την ανθρωπιστική του πλευρά, ο κ. Τατάρ κατάφερε να το αναγάγει σε εξόχως πολιτικό. Έτσι αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολος έως ακατόρθωτος καθίσταται πλέον ο στόχος, όχι επίλυσης του Κυπριακού, αλλά αυτός της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γυρίζει την πλάτη στον Χριστοδουλίδη ο Τατάρ-Αρνείται να τον συναντήσει, βάζει δύσκολα στον Στιούαρτ
Ούτε στα βασικά
Ουσιαστικά ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε πως ο λόγος που δεν αποδέχεται να συναντηθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι επειδή θεωρεί πως η ελληνοκυπριακή πλευρά στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, φέρνει προσκόμματα για την έναρξη ανασκαφών στο Σανταλάρι, όπου υπάρχουν βάσιμες μαρτυρίες, ότι είναι θαμμένοι Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι.
Ουσιαστικά θέτει ζήτημα καθυστερήσεων στην έναρξη των ανασκαφών, το οποίο καταλογίζει στην Ελληνοκυπριακή πλευρά και έτσι ο κατοχικός ηγέτης, δημιουργεί άλλοθι στην επιδίωξη του να μην συναντηθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Πάντως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επιχείρησε να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις, επιχείρησε να δημιουργήσει ο κατοχικός ηγέτης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς για καθυστερήσεις στις ανασκαφές και στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι έτοιμος για συνάντηση ακόμα και αύριο. Μάλιστα επανέφερε την πρόταση για να επισκεφτούν από κοινού το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, με τον Τατάρ πάντως να σχολιάζει πως ο ίδιος ήδη ετοίμασε και απέστειλε προσχέδιο κοινής δήλωσης των δύο για το θέμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαψεύδει την προπαγάνδα του Τατάρ η Κυβέρνηση-Κανένα εμπόδιο εκσκαφών στην Αλόα
Σφράγισε και το τελευταίο παραθυράκι
Πάντως, όποιος αναζητά έστω κι ένα παραθυράκι ελπίδας στο Κυπριακό, θα δυσκολευτεί πολύ να τη βρει. Η προσπάθεια του Νίκου Χριστοδουλίδη για να δημιουργηθεί κινητικότητα και να διασφαλιστεί η πιο ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο κι αν αξιολογήθηκε ως θετική, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αποδίδει, την ώρα που ο Ερσίν Τατάρ συνεχίζει απτόητος με κάθε ευκαιρία να επαναλαμβάνει πως για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι προαπαιτούμενο η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους.
Τις τελευταίες ημέρες, μετά κι από την επίσημη επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, ο κ. Τατάρ επιχείρησε σε όλους τους τόνους, είτε βρισκόταν στα κατεχόμενα, είτε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Άγκυρα, να τονίσει σε όλους το κλίμα ομοψυχίας και ομοφωνίας, μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου Προέδρου, σε σχέση με το πώς θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό. Θέλησε με αυτόν τον τρόπο να επιδώσει εκ νέου τα διαπιστευτήρια του στον Ερντογάν, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στις θέσεις της Άγκυρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμος για συνάντηση ακόμα και αύριο ο Χριστοδουλίδης, παραμένει άκαμπτος και αδιάλλακτος ο Τατάρ
Οι προθέσεις του Ερντογάν
Κάτι που πολλοί εκτιμούσαν προεκλογικά ότι θα συμβεί, σε μια προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να αποκομίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερα οφέλη για τη χώρα του, από τα δώρα που κατά καιρούς οι Βρυξέλλες του έδιδαν. Ή ακόμη περισσότερο, θα επηρεαζόταν από Ευρωπαίους νυν ή πρώην ηγέτες με τους οποίους διατηρεί άψογες σχέσεις, για να αλλάξει τις εκτός πλαισίου θέσεις του σε σχέση με το Κυπριακό. Η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου, ουσιαστικά θα άφηνε μετέωρο τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είχε επενδύσει όλη την πολιτική ανέλιξη στις ακραίες του θέσεις, που βρήκαν τη συγκεκριμένη περίοδο μεγάλη υποστήριξη από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Αν οι διάφορες εκτιμήσεις, διαφόρων αναλυτών ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα αναδιπλωθεί και θα θυμίζει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής τον Ερντογάν της πρώτης του θητείας, που ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν και ήρθε σε ρήξη με τον Ραούφ Ντενκτάς, ενδεχομένως να διαφανεί στην πρώτη του επίσκεψη στα κατεχόμενα, που δεν αναμένεται να αργήσει πολύ. Σε αυτήν ο Ταγίπ Ερντογάν, ενδεχομένως να δώσει και ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων του για τον τρόπο που σχεδιάζει να πορευθεί, έναντι του Κυπριακού.
Μάλιστα πληροφορίες από τα κατεχόμενα αναφέρουν πως η πρώτη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, μετά την επανεκλογή του θα είναι αρκετά σύντομα. Σε δηλώσεις του, μάλιστα ο γενικός γραμματέας του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου, ανέφερε πως ήδη έχει προγραμματιστεί, χωρίς όμως να ανακοινώνει ακριβή ημερομηνία. Υπενθυμίζεται ότι επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα, είχε προγραμματιστεί και προεκλογικά, ωστόσο τελικά ακυρώθηκε. Σε αυτήν θα εγκαινίαζε το νέο τερματικό σταθμό του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ωστόσο αυτή τελικά ακυρώθηκε για λόγους που δεν ανακοινώθηκαν, στη σκιά των φημών, για τα προβλήματα υγείας του Τούρκου Προέδρου.
Χωριστές συναντήσεις και μετά Νέα Υόρκη
Πάντως σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται την επόμενη περίοδο μέχρι τον Σεπτέμβριο μια σειρά από εξελίξεις, που δύσκολα, πάντως, θα μπορούν να φέρουν πρόοδο στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Το αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Στιούαρτ αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τους δυο ηγέτες πριν τη μετάβασή του τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, για την κατάσταση στο Κυπριακό.
Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει κοινοποίηση των προσχεδίων των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο και για την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να διεξαχθεί συζήτηση επί αυτών και αυτές να λάβουν την τελική τους μορφή, να εγκριθούν και να δημοσιοποιηθούν. Ωστόσο δεν θα εγκριθεί ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αφού αυτή γίνεται πλέον μια φορά τον χρόνο, και η θητεία της δύναμης θα λήξει την 31η Ιανουαρίου 2024, με βάση το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που υιοθετήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2023.
Σημειώνεται πως με βάση την πρακτική που ακολουθείται η κάθε πλευρά θα υποβάλει στα Ηνωμένα Έθνη τις θέσεις της με έγγραφο που θα ετοιμάσει. Και τα δυο έγγραφα θα επισυναφθούν στις εκθέσεις του ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Στο μεταξύ, ο Ε/κ διαπραγματευτής, Μενέλαος Μενελάου, και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, συνεχίζουν τις τακτικές τους συναντήσεις, στην παρουσία του κ. Στιούαρτ, για συζήτηση επί θεμάτων που αφορούν τις δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές και μια γενικότερη ανασκόπηση των δεδομένων στο Κυπριακό και των προοπτικών που υπάρχουν.
Το επόμενο σημαντικό ραντεβού, αναμένεται να είναι μετά το τέλος του καλοκαιριού, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπου κάθε χρόνο διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αυτή θα είναι η πρώτη παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη ως Προέδρου και στο περιθώριο της, πέραν από την εθιμοτυπική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, μένει να διαφανεί εάν θα υπάρξει και σχετική πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη, του Ερσίν Τατάρ και του Αντόνιο Γκουτέρες.