Γυρίζει την πλάτη στον Χριστοδουλίδη ο Τατάρ-Αρνείται να τον συναντήσει, βάζει δύσκολα στον Στιούαρτ

Στο κενό έχουν πέσει μέχρι στιγμής προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, να φέρει μαζί, σε μια πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο λόγος για αυτό είναι η μη θετική ανταπόκριση από πλευράς του Τ/κ ηγέτη για μια από κοινού παρουσία του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ακόμη και σε μια εκδήλωση ή επίσκεψη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μια από τις τελευταίες προσπάθειες του επικεφαλής των ΗΕ στην Κύπρο είναι να φέρει τους δυο ηγέτες μαζί στο πλαίσιο επίσκεψής τους στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Υπενθυμίζεται πως Χριστοδουλίδης και Τατάρ είχαν μια άτυπη συνάντηση, στην παρουσία του κ. Στιούαρτ, στα τέλη Φεβρουαρίου, πριν ο πρώτος αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε απευθύνει τότε στον κ. Τατάρ πρόσκληση για κοινωνική συνάντηση, ωστόσο δεν φαίνεται ο Τ/κ ηγέτης να είναι πρόθυμος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, για μια τετ α τετ επαφή με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Στο μεταξύ, ο κ. Στιούαρτ αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τους δυο ηγέτες πριν τη μετάβασή του τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, για την κατάσταση στο Κυπριακό.

Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει κοινοποίηση των προσχεδίων των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο και για την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να διεξαχθεί συζήτηση επί αυτών και αυτές να λάβουν την τελική τους μορφή, να εγκριθούν και να δημοσιοποιηθούν. Ωστόσο δεν θα εγκριθεί ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αφού αυτή γίνεται πλέον μια φορά τον χρόνο, και η θητεία της δύναμης θα λήξει την 31η Ιανουαρίου 2024, με βάση το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που υιοθετήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2023.

Σημειώνεται πως με βάση την πρακτική που ακολουθείται η κάθε πλευρά θα υποβάλει στα Ηνωμένα Έθνη τις θέσεις της με έγγραφο που θα ετοιμάσει. Και τα δυο έγγραφα θα επισυναφθούν στις εκθέσεις του ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στο μεταξύ, ο Ε/κ διαπραγματευτής, Μενέλαος Μενελάου, και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, συνεχίζουν τις τακτικές τους συναντήσεις, στην παρουσία του κ. Στιούαρτ, για συζήτηση επί θεμάτων που αφορούν τις δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές και μια γενικότερη ανασκόπηση των δεδομένων στο Κυπριακό και των προοπτικών που υπάρχουν.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόεδρο Αρμενίας και Αντιπρόεδρο Γκάμπια συνάντησε ο ΠτΔ, επαφές και με αξιωματούχους ΗΑΕ
Πάνω από 110 χώρες συμφωνούν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα ΑΠΕ έως 2030
Ν. Χριστοδουλίδης: Θα μελετήσουμε τρόπους για μετατροπή κοινοτήτων σε πράσινες
Ελεγκτής για διακίνηση παιδιών του ΠτΔ-«Τον είχα ενημερώσει σε συνάντηση, η παρανομία αφορά μόνο τα οχήματα και τη δαπάνη»
Συγκρίνει την κατάσταση στην Κύπρο με την Ιρλανδία η ΟΥΝΦΙΚΥΠ-«Χρειάζεται βούληση των δύο πλευρών»
Το «παίζω, ξηπαίζω» με τις δημοσκοπήσεις, τα πολιτικά κριτήρια και το βάρος της ευθύνης
Η Πύλα, ο Άγιος Δομέτιος και ο επόμενος απεσταλμένος του Κυπριακού...
Παρακολουθούν στενά την κατάσταση τα ΗΕ-Εργάζεται για αποκατάσταση του στάτους κβο ο Στιούαρτ
Τίμησε τον ιστορικό του ηγέτη ο ΔΗΣΥ-«Οι βασικές πολιτικές επιλογές του Κληρίδη έχουν δικαιωθεί»
Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού