Η ασυδοσία στον ναό της Δημοκρατίας και η ανάγκη να ρυθμίσει η Βουλή τα του οίκου της

Συνεδριάζει, στις 11 το πρωί της Πέμπτης, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για να επιλέξει ποια από τις ποινές-χάδι που έχει στη διάθεσή της θα επιβάλει στον ανεξάρτητο βουλευτή Λεμεσού, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, για το νέο κρούσμα απρεπούς συμπεριφοράς του, εάν τον κρίνει «ένοχο». Στη φαρέτρα της Βουλής βρίσκονται μία σειρά από άκρως αναποτελεσματικά όπλα αντιμετώπισης της κατάστασης: Η προφορική επίπληξη, η γραπτή επίπληξη, η μομφή για αντιδεοντολογική ή ανάρμοστη συμπεριφορά και η δημόσια απολογία από το βήμα της Ολομέλειας.

Της Επιτροπής προεδρεύει ex officio η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και σε αυτήν συμμετέχουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης και Ονούφριος Κουλλά, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού και Ανδρέας Πασιουρτίδης και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και Πανίκος Λεωνίδου. Με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Επιτροπή καλεί ενώπιον της τον επηρεαζόμενο βουλευτή και τον βουλευτή ή τον πολίτη που έχει υποβάλει την καταγγελία προς τεκμηρίωση των γεγονότων. Ως εκ τούτου, ενώπιον της θα κληθούν η βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία υπέβαλε την καταγγελία, και ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, εναντίον του οποίου έγινε η καταγγελία. Έχει, επίσης, τη δυνατότητα να καλέσει κι άλλα πρόσωπα για να υποβοηθήσουν το έργο της.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι βουλευτές πρέπει να ασκούν τα καθήκοντά τους με σεβασμό προς όλα τα μέλη της Βουλής. Αναφέρεται επίσης πως «ο βουλευτής, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, απέχει από συμπεριφορά που υποκινεί στη βία ή στο μίσος ή που ενέχει απειλητικό, υβριστικό, σεξιστικό, ρατσιστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, καθώς και από αναφορές που υποκρύπτουν μισαλλοδοξία ή προσπάθεια μείωσης της προσωπικότητας ή της αξιοπρέπειας οποιουδήποτε προσώπου, ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων προσδιοριζομένων βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής και/ή αυτορποσδιοριζομένων βάσει των χαρακτηριστικών του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου».

Είναι προφανές ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας της Βουλής είναι ξεκάθαρα ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς και μάλιστα κατ’ επανάληψη, παρόλο που τα προβλέπει. Τίποτα από όσα μπορεί να κάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν συνιστούν πραγματική κύρωση για συμπεριφορές που ντροπιάζουν το Σώμα, προκαλούν την αγανάκτηση της κοινής γνώμης, όπως είδαμε τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και δίνουν κάκιστο παράδειγμα στους πολίτες. Και είναι ξεκάθαρο πως ήρθε η ώρα η Βουλή να ρυθμίσει τα του οίκου της. Δεν την τιμά να νομοθετεί για να περιορίσει συγκεκριμένες συμπεριφορές, αλλά τα ίδια τα μέλη της να επιδεικνύουν αδιαφορία και να συνεχίζουν το βιολί τους. Ούτε, βεβαίως, να θεωρούν πως είναι υπόλογοι μόνο στους ομοϊδεάτες τους, όπως ο ίδιος ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους έγραψε σε ανάρτησή του.

Το θέμα δεν είναι προσωπικό και δεν αφορά τον βουλευτή Λεμεσού και είναι προφανές πως η όποια νέα ρύθμιση γίνει, θα είναι μετά τη λήξη του ζητήματος αυτού και θα αφορά το μέλλον. Είναι θέμα αρχής, ηθικής της πολιτικής και ισότητας. Οι βουλευτές δεν εξαιρούνται από τη σωστή συμπεριφορά και τους κοινωνικούς κανόνες ευπρέπειας επειδή είναι εκελεγμένοι αξιωματούχοι και δεν μπορεί η Βουλή να στέλνει αυτό το μήνυμα στην κοινωνία.

Προφανώς και η Βουλή δεν έχει τη δυνατότητα να παραβιάσει τη λαϊκή εντολή και να αποβάλει κάποιο μέλος της. Αυτό είναι ζήτημα για το οποίο μπορεί να κρίνει μόνο η δικαστική εξουσία, σε πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις. Και θα φανεί κατά πόσο η Αστυνομία και η Γενική Εισαγγελία θα προχωρήσουν σε αίτημα για άρση της ασυλίας του κ. Θεμιστοκλέους για δίωξή του, εάν καταλήξουν στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αυτό που έχει τη δυνατότητα η Βουλή να κάνει είναι να αυστηροποιήσει τις ποινές που προβλέπονται από τον εσωτερικό της κανονισμό, ώστε να συνιστούν όντως κυρώσεις και όχι κοροϊδία που προκαλεί την κοινή γνώμη.

Ήρθε η ώρα η Βουλή να σταματήσει να δίνει την εντύπωση πως επιτρέπει την ασυδοσία στον ναό της Δημοκρατίας. Η φόρμουλα θα πρέπει να βρεθεί από τους ίδιους τους βουλευτές. Η κ. Ατταλίδου πρότεινε δημοσίως την υιοθέτηση επιπτώσεων που υπάρχουν σε άλλα Κοινοβούλια, όπως είναι η αποκοπή μισθών, η προσωρινή απαγόρευση συμμετοχής στις Επιτροπές και άλλα παραδείγματα που συνιστούν όντως κύρωση για τους βουλευτές που δεν σέβονται τον ρόλο και τη θέση τους. Δεν είναι απαραίτητο τα μέτρα να είναι αυτά. Αλλά είναι απαραίτητο να είναι μέτρα. Γιατί είναι δεδομένο πως οι ποινές-χάδι που υπάρχουν τώρα δεν λειτουργούν ούτε τιμωρητικά ούτε αποτρεπτικά, αφού δεν επιφέρουν κόστος.

Αν η Βουλή των Αντιπροσώπων επιθυμεί να στείλει το μήνυμα πως δεν δέχεται απρεπείς ή ανήθικες συμπεριφορές και ρητορική μίσους, οφείλει να φροντίσει να έχει τα όπλα να τις αντιμετωπίζει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. Αλλιώς θα πρέπει οι βουλευτές να είναι έτοιμοι να κριθούν από τους ψηφοφόρους τους για τις εκπτώσεις που κάνουν και τα κακά παραδείγματα που επιτρέπουν.

Δειτε Επισης

Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»