Την Πέμπτη η συνεδρία της Επ. Δεοντολογίας για Θεμιστοκλέους μετά την καταγγελία Ατταλίδου

Σε άμεση προτεραιότητα φαίνεται ότι έθεσε τις καταγγελίες που είχε ενώπιον της, κατά του ανεξάρτητου βουλευτή, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, μετά και τα αισχρά και άκρως απαράδεκτα σχόλια του εν λόγω μέλους του Κοινοβουλίου έναντι της επίσης βουλεύτριας, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, αφού η Επιτροπή έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Πέμπτη.

Όπως πληροφορείται ο REPORTER, τα επτά μέλη της Επιτροπής (σ.σ. ανάμεσά τους και η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αννίτα Δημητρίου) βρίσκονταν σε επικοινωνία τις τελευταίες ώρες, ώστε να καταλήξουν στην μέρα και την ώρα, που θα εξυπηρετούσε όλους, για να προγραμματίσουν τη συνεδρία. Αυτή η μέρα τελικά είναι η Πέμπτη, στις 11:00 το πρωί.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα μελετήσει την καταγγελία που έχει ενώπιον της, για τον βουλευτή, ενώ θα καλεστούν να πουν την άποψή τους τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως η κα. Ατταλίδου, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ενώπιον της Επιτροπής θα κληθεί και ο ανεξάρτητος βουλευτής, για να δώσει τη δική του θέση.

Οι ποινές που μπορεί να επιβάλει η Επιτροπή Δεοντολογίας

Στο μεταξύ, οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν σε ένα βουλευτή που παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας είναι:

-Προφορική Επίπληξη

-Γραπτή Επίπληξη

-Μομφή

-Δημόσια απολογία από το βήμα της Ολομέλειας

Έθεσε θέμα επικαιροποίησης του κανονισμού της Βουλής η Ατταλίδου

Η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, είχε θέσει θέμα επικαιροποίησης του κανονισμού της Βουλής, σε σχέση με τέτοια περιστατικά και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει.

«Δεν μπορεί σε κάθε Ολομέλεια να γινόμαστε θέαμα και να μας παίζουν οι σατιρικές εκπομπές, διότι ο συγκεκριμένος συνάδελφος θεωρεί ότι είναι πεδίο δόξης λαμπρό να σηκωθεί, να μας κάνει μαθήματα, να μας πει διάφορα. Πρέπει επιτέλους οι δημοκρατικές δυνάμεις σε αυτό τον τόπο να πράξουν, όπως έπραξαν και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Εκεί όπου υπάρχουν ακραίες και ακροδεξιές θέσεις και όταν εκλέχθηκαν κάποιοι, οι υπόλοιποι αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί τους».

Αναφερόμενη σε κάποιους αποτρεπτικούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο, η κα. Ατταλίδου αναφέρθηκε σε αντίστοιχες ποινές, που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο. «Θυμάμαι πως σε Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι κάποιος εξύβρισε τον πρόεδρο, τον έβγαλαν έξω από την Ολομέλεια. Τους κόβουν τους μισθούς, τους βάζουν τιμωρία ότι δεν μπορούν να πηγαίνουν στις επιτροπές και τους κόβουν τους μισθούς. Πρέπει να υπάρχει πραγματικό κόστος για να σταματήσει κάποιος να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο και να χαϊδεύει τα αυτιά μίας μερίδας πολιτών, για να παίρνει ψήφους. Στο Ευρωβαρόμετρο, η Βουλή της Κύπρου έχει την πιο χαμηλή αποδοχή σε όλη την Ευρώπη. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μία εκστρατεία, με πρωταρχικό ρόλο να έχει η Πρόεδρος της Βουλής για να ανυψώσουμε το κύρος του Σώματος».

Ασπίδα προστασίας στην Ατταλίδου από τα πλείστα κόμματα

Πάντως, μετά το χυδαίο σχόλιο του Ανδρέα Θεμιστοκλέους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε βάρος της Αλεξάνδρας Ατταλίδου, τα πλείστα πολιτικά κόμματα τοποθετήθηκαν, υψώνοντας ασπίδα προστασίας υπέρ της βουλεύτριας των Οικολόγων. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Δημήτρης Δημητρίου, με επιστολή που απέστειλε στην Πρόεδρο της Βουλής, ζήτησε όπως ξεκινήσουν οι διαδικασίες, ώστε να απομακρυνθεί από την Επιτροπή ο συγκεκριμένος βουλευτής.

Σε δηλώσεις της για το θέμα, η Πρόεδρος της Βουλής είχε αναφέρει πως «τέτοιες συμπεριφορές δεν πρέπει να περνάνε ασχολίαστες και πρέπει να τις κρίνουμε».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «ως Πρόεδρος της Βουλής οφείλω να λειτουργήσω θεσμικά και από την στιγμή που υπάρχει καταγγελία θα συγκληθεί πάραυτα η Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως ακριβώς ορίζεται από το πλαίσιο και θα προχωρήσει μετά από την καταγγελία της κ. Ατταλίδου τη διαδικασία, όπως προνοείται από τον κώδικα δεοντολογίας, που είναι το μόνο πλαίσιο θεσμικά που μας επιτρέπεται να προχωρήσουμε και να εξετάσουμε το θέμα αυτό».

Σε εξέλιξη έρευνα της Αστυνομίας

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Αστυνομίας για το περιστατικό, έπειτα από συνεννόηση που είχε ο Αρχηγός της Δύναμης, με την υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτει ποινικό αδίκημα σε βάρος του βουλευτή, ειδικότερα σε ότι αφορά το αδίκημα της ρητορικής μίσους. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί, πως ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, καλύπτεται από βουλευτική ασυλία και όπως είχε αναφέρει στον REPORTER αρμόδια πηγή, θα πρέπει τα βήματα να καθορίζονται σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται, πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους προβαίνει σε χυδαιότητες, με τους θεσμούς να παραμένουν σε ρόλο θεατή, ενώ σημειώνεται πως και στην περίπτωση του Μητροπολίτη Μόρφου, δεν κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν υπόθεση για τα ομοφοβικά σχόλιά του και τη ρητορική μίσους. Εντούτοις, θα διαφανεί αν αυτή τη φορά, θα υπάρχει η αλλαγή. Πάντως, αν προκύψουν ποινικά, τότε θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες για άρση της ασυλίας του Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

Δειτε Επισης

Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία