Θέτει θέμα επικαιροποίησης του κανονισμού της Βουλής η Ατταλίδου μετά το σάλο

Την ώρα που ο σάλος που ξέσπασε, μετά την ανάρτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Ανδρέα Θεμιστοκλέους και το χυδαίο και απαράδεχτο σχόλιο εναντίον της βουλεύτριας του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, συνεχίζεται και δεν λέει να κοπάσει, τα βλέμματα στρέφονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει και την ποινή που θα επιβληθεί στον κ. Θεμιστοκλέους. Πάντως, βάσει των κανονισμών της Βουλής, η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στον ανεξάρτητο βουλευτή είναι να απολογηθεί δημόσια, με την κα. Ατταλίδου να θέτει θέμα για αλλαγή και επικαιροποίηση των κανονισμών της Βουλής.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η βουλεύτρια των Οικολόγων ερωτηθείσα για το θέμα της ποινής που μπορεί να επιβληθεί στον κ. Θεμιστοκλέους, τόνισε πως «η πιο αυστηρή ποινή που μπορεί να επιβάλει η Επιτροπή Δεοντολογίας σε κάποιο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι να απολογηθεί δημόσια στην Ολομέλεια. Η συγκεκριμένη περίπτωση απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Δεν απευθύνεται σε σας, ούτε σε μένα. Με αυτό τον τρόπο η οποιαδήποτε απολογία στην Ολομέλεια, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Η δημοσιότητα που έχει δοθεί στο θέμα, είναι αυτό που ήθελε να κάνει το συγκεκριμένο μέλος της Βουλής των αντιπροσώπων. Να έχει τη δημοσιότητα και να απευθυνθεί σε ένα συγκεκριμένο κοινό, του οποίου οι απόψεις είναι εκτός της κυπριακής νομολογίας, της ευρωπαϊκής νομολογίας, των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η κα. Ατταλίδου, συνεχίζοντας, τόνισε πως αυτό που πρέπει να συζητηθεί στην πραγματικότητα είναι ότι «κάποιοι με τη στάση και τη θέση τους είναι εναντίον συνθηκών, νόμων και πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει επιτέλους, οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν ανάθεμα στην καλλιέργεια αυτού του κλίματος μεταξύ των πολιτών της Κύπρου».

Η βουλεύτρια των Οικολόγων επεσήμανε πως για το συγκεκριμένο θέμα, προκύπτει ότι η Βουλή πρέπει να λάβει τα μέτρα της, ώστε να περισώσει το κύρος της, ενώ υπέδειξε πως είναι καιρός να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής, που χρειάζεται επικαιροποίηση.

«Δεν μπορεί σε κάθε Ολομέλεια να γινόμαστε θέαμα και να μας παίζουν οι σατιρικές εκπομπές, διότι ο συγκεκριμένος συνάδελφος θεωρεί ότι είναι πεδίο δόξης λαμπρό να σηκωθεί, να μας κάνει μαθήματα, να μας πει διάφορα. Πρέπει επιτέλους οι δημοκρατικές δυνάμεις σε αυτό τον τόπο να πράξουν, όπως έπραξαν και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Εκεί όπου υπάρχουν ακραίες και ακροδεξιές θέσεις και όταν εκλέχθηκαν κάποιοι, οι υπόλοιποι αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί τους».

Όπως σημείωσε, σε εκείνες τις χώρες, που υπήρξε ακροδεξιά στροφή των ψηφοφόρων, λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα και αυτό περιορίστηκε. «Εκεί που έγινε αυτό, στη Γερμανία και την Ελλάδα, τα ποσοστά τους περιορίστηκαν και μειώθηκαν και αντιμετώπισαν αυτή τη λαϊκίστη και ακροδεξιά στροφή των ψηφοφόρων, η οποία γίνεται επειδή κάποιοι εκμεταλλεύονται και την οικονομική κρίση και άλλα θέματα, για να επωφεληθούν οι ίδιοι, γνωρίζοντας πως στην πραγματικότητα, αυτά που λένε δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Είμαστε μία χώρα μέλος των ΗΕ, της ΕΕ, έχουμε υποχρέωση να ακολουθούμε κανονισμούς και νόμους. Το κάνουν για να πάρουν ψήφους και να κερδίσουν για τον εαυτό τους».

Αναφερόμενη σε κάποιους αποτρεπτικούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο, η κα. Ατταλίδου αναφέρθηκε σε αντίστοιχες ποινές, που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο. «Θυμάμαι πως σε Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι κάποιος εξύβρισε τον πρόεδρο, τον έβγαλαν έξω από την Ολομέλεια. Τους κόβουν τους μισθούς, τους βάζουν τιμωρία ότι δεν μπορούν να πηγαίνουν στις επιτροπές και τους κόβουν τους μισθούς. Πρέπει να υπάρχει πραγματικό κόστος για να σταματήσει κάποιος να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο και να χαϊδεύει τα αυτιά μίας μερίδας πολιτών, για να παίρνει ψήφους. Στο Ευρωβαρόμετρο, η Βουλή της Κύπρου έχει την πιο χαμηλή αποδοχή σε όλη την Ευρώπη. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μία εκστρατεία, με πρωταρχικό ρόλο να έχει η Πρόεδρος της Βουλής για να ανυψώσουμε το κύρος του Σώματος».

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για σύγκλιση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, για να εξεταστούν οι καταγγελίες σε βάρος του Ανδρέα Θεμιστοκλέους, με τα μέλη της να επιδιώκουν όπως αυτό γίνει σύντομα, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο, αυτό να γίνει εντός της εβδομάδας.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα