Μιχάλης Μιχαήλ: Οι πόρτες του ΔΗΣΥ πρέπει να είναι ανοικτές για τη βάση

Στην ανάγκη ορθής επικοινωνίας με τη βάση του κόμματος επικεντρώνεται ο υποψήφιος για μία εκ των τριών θέσεων αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Μιχάλης Μιχαήλ. «Πρέπει να κατεβούμε στη βάση του κόμματος που αντιπροσωπεύεται από τις τοπικές επιτροπές, καθώς επίσης οι πόρτες του ΔΗΣΥ πρέπει να είναι ανοικτές για τη βάση για να υπάρχει η δυνατότητα της αμφίδρομης σχέσης για μια αρμονική συνύπαρξη των ιδεών των μελών και φίλων της παράταξης με την ηγεσία», αναφέρει σε συνέντευξή του στον REPORTER.

«Ακριβώς επειδή έχουμε απομακρυνθεί από τη βάση δίνουμε την εντύπωση ότι το κόμμα από φιλελεύθερη δεξιά παράταξη έχουμε μετατραπεί σε ουραγό ιδεολογιών που καμμιά σχέση δεν έχουν με την ιδεολογία μας, όπως την είχαν οραματιστεί οι ιδρυτές μας και ειδικά ο Γλαύκος Κληρίδης», επισημαίνει.

«Να πούμε ξανά στη βάση ότι δεν είμαστε «λινοπάμπατζοι». Με τις αποφάσεις μερικών στις τελευταίες Προεδρικές Εκλογές έχουν δώσει αυτή την εντύπωση. Τώρα είναι η ώρα να πάμε πίσω στη βάση να τους εξηγήσουμε ότι είμαστε ο αυθεντικός Δημοκρατικός Συναγερμός που όλοι θέλουμε. Με δεξιές καταβολές, με αρχή τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και να ενώσουμε όλους. Η ενότητα δεν κάνει διακρίσεις. Εσύ μας ψήφισες σε θέλουμε και εσύ δεν μας ψήφισες δεν σε θέλουμε. Τους θέλουμε όλους πίσω κοντά μας», τονίζει.

Ο κ. Μιχαήλ θεωρεί ότι και η ανασυγκρότηση της παράταξης περνά μέσα από τη βάση. Χρειάζεται, όπως σημειώνει, «να ξεκινήσουμε μια καινούργια διαδικασία από τη βάση και ειδικά τις τοπικές επιτροπές για να συνδέσουμε τις σκέψεις και απόψεις της βάσης με τις αποφάσεις της ηγεσίας». «Η ηγετική πυραμίδα πρέπει να αφουγκράζεται τις απόψεις της βάσης και να μετατρέπει σε αποφάσεις για το καλό της παράταξης. Η ανανέωση που θέλω εγώ δεν είναι μόνο ηλικιακή, αλλά με σοφία σκέψης για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο κόμμα, που θα φέρει ακριβώς την ανασυγκρότηση που τόσο ανάγκη έχει η παράταξη και φυσικά ο τόπος», υπογραμμίζει.

Αναφορικά με τη θέση του ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση, τονίζει πως αυτή πρέπει να είναι ωφέλιμη για τον τόπο. «Οι καλές κυβερνητικές προτάσεις επικροτούνται και προωθούνται και οι κακές απορρίπτονται αλλά συνοδεύονται με σωστές, κατά την άποψη μας, προτάσεις για το καλό του τόπου. Δεν εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου η οδοστροποιημένη αντιπολίτευση. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Εξάλλου μια καλή αντιπολίτευση βοηθά να λειτουργεί μια καλή κυβέρνηση. Και στο τέλος ο λαός θα αξιολογήσει και θα βαθμολογήσει και τους δυο», εξηγεί.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Δεν βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή του ΔΗΣΥ, ωστόσο διεκδικείτε μία από τις θέσεις αντιπροέδρου σε μια δύσκολη περίοδο για την παράταξη. Γιατί αποφασίσατε τώρα να εμπλακείτε τόσο ενεργά;

Για δύο σοβαρούς λόγους. Πρώτον, διότι, ακριβώς όπως το είπατε, είναι μια δύσκολη περίοδος για την παράταξη και οι δικές μου εμπειρίες και γνώσεις σε όλους τους τομείς, δηλαδή επαγγελματικούς, κοινωνικούς-πολιτικούς και φυσικά κομματικούς μου δίνουν την ευκαιρία να τις χρησιμοποιήσω για να βοηθήσω την παράταξη. Δεύτερον, γιατί μπορώ και έχω τον χρόνο μετά την αφυπηρέτησή μου από τον Οίκο που εργαζόμουν και την παραίτησή μου από την Προεδρία του ΡΙΚ. Επίσης θεωρώ ότι επειδή είμαι από τα παλιά στελέχη, μπορώ να κρατήσω την γέφυρα μεταξύ παλιάς και νέας γενιάς στελεχών συνδεδεμένη.

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς σας κάνατε λόγο για ανασυγκρότηση και ανανέωση και θέσατε ως στόχο να επανέλθει ξανά ο ΔΗΣΥ στα επίπεδα που χρειάζεται ο τόπος. Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί αυτό;

Πιστεύω πολύ στην ανασυγκρότηση του κόμματος μετά την εκλογική αποτυχία που είχαμε στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές. Χρειάζεται, δηλαδή, να ξεκινήσουμε μια καινούργια διαδικασία από τη βάση και ειδικά τις τοπικές επιτροπές για να συνδέσουμε τις σκέψεις και απόψεις της βάσης με τις αποφάσεις της ηγεσίας. Η ηγετική πυραμίδα πρέπει να αφουγκράζεται τις απόψεις της βάσης και να μετατρέπει σε αποφάσεις για το καλό της παράταξης. Η ανανέωση που θέλω εγώ δεν είναι μόνο ηλικιακή, αλλά με σοφία σκέψης για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο κόμμα, που θα φέρει ακριβώς την ανασυγκρότηση που τόσο ανάγκη έχει η παράταξη και φυσικά ο τόπος.

Ένα από τα προβλήματα που οδήγησαν στην κρίση του προηγούμενου διαστήματος ήταν για πολλούς η απόσταση που φαίνεται να υπήρχε μεταξύ της απερχόμενης ηγεσίας και της βάσης του κόμματος. Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί ένα τέτοιο φαινόμενο;

Όπως έχω ήδη πει πιο πάνω πρέπει να κατεβούμε στη βάση του κόμματος που αντιπροσωπεύεται από τις τοπικές επιτροπές, καθώς επίσης οι πόρτες του ΔΗΣΥ πρέπει να είναι ανοικτές για τη βάση για να υπάρχει η δυνατότητα της αμφίδρομης σχέσης για μια αρμονική συνύπαρξη των ιδεών των μελών και φίλων της παράταξης με την ηγεσία. Να πηγαίνουμε στη βάση μερικούς μήνες πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις δεν προσφέρει καμμιά υπηρεσία στον κόσμο μας, γιατί δημιουργεί την εντύπωση πως μόνο για τις ψήφους ενδιαφερόμαστε.

Μια μερίδα Συναγερμικών θεωρούν ότι ο ΔΗΣΥ έχει απομακρυνθεί από την ιδεολογική του ταυτότητα και αισθάνονται αποξενωμένοι. Υιοθετείτε αυτή τη θέση; Με ποιους τρόπους θα μπορούσε η παράταξη να τους προσεγγίσει ξανά;

Ακριβώς επειδή έχουμε απομακρυνθεί από τη βάση δίνουμε την εντύπωση ότι το κόμμα από φιλελεύθερη δεξιά παράταξη έχουμε μετατραπεί σε ουραγό ιδεολογιών που καμμιά σχέση δεν έχουν με την ιδεολογία μας, όπως την είχαν οραματιστεί οι ιδρυτές μας και ειδικά ο Γλαύκος Κληρίδης.

Αυτό πρέπει να σταματήσει και να πούμε ξανά στη βάση ότι δεν είμαστε «λινοπάμπατζοι». Με τις αποφάσεις μερικών στις τελευταίες Προεδρικές Εκλογές έχουν δώσει αυτή την εντύπωση. Τώρα είναι η ώρα να πάμε πίσω στη βάση να τους εξηγήσουμε ότι είμαστε ο αυθεντικός Δημοκρατικός Συναγερμός που όλοι θέλουμε. Με δεξιές καταβολές, με αρχή τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και να ενώσουμε όλους. Η ενότητα δεν κάνει διακρίσεις. Εσύ μας ψήφισες σε θέλουμε και εσύ δεν μας ψήφισες δεν σε θέλουμε. Τους θέλουμε όλους πίσω κοντά μας.

Όλοι φαίνεται να ιεραρχούν ως πρώτο στόχο να δημιουργηθούν ξανά συνθήκες ενότητας στο κόμμα. Ποιες θεωρείτε τις βασικές προϋποθέσεις για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της ενότητας;

Οι βασικές αρχές για διατήρηση της ενότητας είναι (α) η μη διάκριση στη βάση όπως εξήγησα πιο πάνω (β) το κάλεσμα στις τοπικές επιτροπές να ανασυνταχθούν σε όλα τα μέλη και φίλους της παράταξης και επαναλαμβάνω χωρίς διακρίσεις και (γ) να καταγραφούν οι απόψεις των τοπικών επιτροπών και να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψιν στη λήψη αποφάσεων από την ηγεσία.

Πολύς λόγος γίνεται για το είδος αντιπολίτευσης που θα ασκεί ο ΔΗΣΥ, δεδομένου ότι ο όρος της «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Εσείς ποια στάση θεωρείτε ότι θα πρέπει να έχει η παράταξη κατά την επόμενη πενταετία;

Ο ΔΗΣΥ είναι αντιπολίτευση, τελεία. Αντιπολίτευση όμως που να είναι ωφέλιμη για τον τόπο όχι χάριν της αντιπολίτευσης. Οι καλές κυβερνητικές προτάσεις επικροτούνται και προωθούνται και οι κακές απορρίπτονται αλλά συνοδεύονται με σωστές, κατά την άποψη μας, προτάσεις για το καλό του τόπου. Δεν εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου η οδοστροποιημένη αντιπολίτευση. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Εξάλλου μια καλή αντιπολίτευση βοηθά να λειτουργεί μια καλή κυβέρνηση. Και στο τέλος ο λαός θα αξιολογήσει και θα βαθμολογήσει και τους δυο.

Ως δύναμη της αντιπολίτευσης πλέον, τι είδους πολιτικές επιδιώκετε να προωθήσει η παράταξη σε ό,τι αφορά τα κυρίαρχα ζητήματα του Κυπριακού και της οικονομίας;

Για το Κυπριακό νομίζω είναι ξεκάθαρη η θέση μας για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στη βάση της ΔΔΟ και να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία επίλυσης εκεί που έχει μείνει στο Κρανς Μοντανά με τις ιδέες Γκουτέρες.

Για την οικονομία η δημοσιονομική σταθερότητα και η ξεκάθαρη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς για να μπορεί το κράτος να ασκεί σωστή κοινωνική πολιτική είναι εκ των ων ουκ άνευ. Όταν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς λειτουργούν τότε παράγεται πλούτος και διανέμεται μέρισμα στους πολίτες με τη μορφή στοχευμένων κοινωνικών παροχών. Μια σημαντική παράμετρος είναι και η φορολογική μεταρρύθμιση, που θα βοηθήσει ακριβώς όλους και τις επιχειρήσεις και τον κόσμο να κατανεμηθεί δικαιότερα το φορολογικό βάρος.

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις