Ε. Δίπλαρος στον REPORTER: Όσοι προσδοκούν σε έναν ΔΗΣΥ αποδυναμωμένο θα διαψευσθούν

«Θεωρώ πως η μεγάλη σταδιοδρομία μου από όλες τις βαθμίδες του κόμματος, που συνταυτίστηκε με την πορεία μου στη ζωή, με καθιστά κατάλληλη επιλογή για αναπληρωτή πρόεδρο», δηλώνει σε συνέντευξή του στον REPORTER ο υποψήφιος για το αξίωμα, Ευθύμιος Δίπλαρος. Όπως αναφέρει, ο πρότερος του βίος αποτελεί εγγύηση για την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης και οργάνωσης που θα αποφασιστεί για το κόμμα.

Ο κ. Δίπλαρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη βάση του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην οποία, όπως επισημαίνει, δεν θα κατεβεί τώρα, γιατί βρίσκεται καθημερινά εδώ και χρόνια, τονίζοντας ότι η ηγεσία πρέπει να έρθει ακόμη πιο κοντά της. «Αυτό θεωρώ πως είμαι ικανός να το πραγματοποιήσω. Έχω τον χρόνο, την όρεξη και την εμπειρία», σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά την κρίση που διέρχεται ο ΔΗΣΥ παρουσιάζεται αισιόδοξος, λέγοντας ότι τα χειρότερα ξεπερνιούνται με την πάροδο του χρόνου και το κόμμα θα βγει πιο δυνατό. «Ενωμένοι και ισχυροί θα προχωρήσουμε για το αύριο και όσοι προσδοκούν σε ένα ΔΗΣΥ αποδυναμωμένο θα διαψευσθούν πολύ σύντομα», τονίζει.

Ως αντιπρόεδρος της παράταξης κάνει αυτοκριτική, λέγοντας ότι «ίσως η ηγεσία σε κάποια στιγμή τα τελευταία χρόνια να αποπροσανατολίστηκε, με αποτέλεσμα να αφιερώνει λιγότερο χρόνο στην επαφή της με τα απλά μέλη. Πιθανόν να δόθηκε πολύ μεγαλύτερη σημασία σε ζητήματα υψηλής πολιτικής και λιγότερη στις ανησυχίες των απλών Συναγερμικών», ωστόσο εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτό δεν έγινε εσκεμμένα.

«Η παράταξή μας χρειάζεται να κάνει ένα φρέσκο ξεκίνημα και να επανασυστηθεί στους Κύπριους πολίτες ως η παράταξη με το πιο μεγάλο όραμα για την Κύπρο. Στον ΔΗΣΥ δεν ταιριάζει η μιζέρια», υπογραμμίζει ο βουλευτής του κόμματος. Για να επιτευχθεί αυτό, εισηγείται, μεταξύ άλλων, να γίνουν ρυθμίσεις που θα αυξάνουν με τρόπο θεσμικό την επιρροή και τη συμμετοχή των τοπικών επιτροπών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να γίνει διευρυμένη διαβούλευση με όλες τι κομματικές οργανώσεις. «Όταν ενισχύσουμε τη σχέση μεταξύ της ηγεσίας και των σημαντικότερων κυττάρων της παράταξής μας, τότε θα επαναφέρουμε στο ΔΗΣΥ τη μεγαλύτερη δύναμη του, τον περήφανο κόσμο του. Μετέπειτα, χρειάζεται να γίνουμε πιο εξωστρεφείς, να κάνουμε άνοιγμα σε όλη την κυπριακή κοινωνία», υπογραμμίζει.

Την ίδια στιγμή, ο Ευθύμιος Δίπλαρος επισημαίνει πως η ιδρυτική διακήρυξη του ΔΗΣΥ είναι εκεί και μιλά ξεκάθαρα για τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και τον σκοπό ίδρυσης της παράταξης και ο ίδιος, όπως αναφέρει, μέσα από την επαφή του με τα μέλη, δεν διαπιστώνει την επιθυμία για μετακίνηση του κόμματος στον ιδεολογικοπολιτικό χώρο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του τρόπου που το κόμμα θα ασκεί αντιπολίτευση, ο υποψήφιος αναπληρωτής πρόεδρος υποδεικνύει πως «η νέα Κυβέρνηση χρειάζεται και τις ψήφους του ΔΗΣΥ για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της. Η υποστήριξη μας στο Κοινοβούλιο θα δίνεται μόνο όταν η Κυβέρνηση θα μας έχει πείσει πως τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί θα γίνουν με τρόπο ωφέλιμο για τον απλό πολίτη», επισημαίνοντας, ωστόσο, πως η παράταξη δεν θα δράσει ποτέ εκβιαστικά και δεν πρόκειται να κάνει αυτά που κατηγορούσε.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Διεκδικείτε το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ σε μια δύσκολη περίοδο για την παράταξη. Γιατί πιστεύετε πως τα μέλη του κόμματος θα πρέπει να εμπιστευτούν εσάς;

Θεωρώ τον εαυτό μου έτοιμο για να αναλάβω ένα τόσο σημαντικό αξίωμα στην ηγετική ομάδα του ΔΗΣΥ. Αν και είμαι ακόμα νεαρός, μετρώ πέραν των δύο δεκαετιών συνεχόμενων αγώνων για τη μεγάλη μας παράταξη, καθώς από τα μαθητικά μου χρόνια ήμουν ενταγμένος στον ΔΗΣΥ. Θεωρώ πως η μεγάλη σταδιοδρομία μου από όλες τις βαθμίδες του κόμματος, που συνταυτίστηκε με την πορεία μου στη ζωή, με καθιστά κατάλληλη επιλογή για αναπληρωτή πρόεδρο. Μέσα από όλα αυτά τα χρόνια και τις μάχες για τον ΔΗΣΥ, έμαθα πολλά, απέκτησα δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρία, γνώρισα τους απλούς Συναγερμικούς, συνάντησα τους φίλους και τα στελέχη της παράταξης, αφουγκράστηκα τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους.

Η άμεση και συνεχής επαφή μου με την βάση του κόμματος με δίδαξε και μου έδωσε πολλά. Προσωπικά δεν θα κατέβω τώρα στη βάση του ΔΗΣΥ, γιατί απλούστατα είμαι καθημερινά, εδώ και χρόνια. Οι πρωτιές σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες που έλαβα μέρος είτε στις δημοτικές εκλογές το 2006 αλλά και στις τρεις συνεχόμενες βουλευτικές εκλογές το 2011, 2016 και 2021 θεωρώ πως είναι απότοκο της σχέσης που έχω αναπτύξει με τους απλούς ανθρώπους της παράταξης μας και του έργου που έχω επιδείξει και εντός κι εκτός του Κοινοβουλίου.

Ο ΔΗΣΥ χρειάζεται να πλατειάσει ξανά στην κοινωνία και για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα η ηγεσία να έρθει ακόμα πιο κοντά στην κομματική βάση. Αυτό, θεωρώ πως είμαι ικανός να το πραγματοποιήσω. Έχω τον χρόνο, την όρεξη και την εμπειρία. Γνωρίζω πολύ καλά από εκλογές. Άλλωστε οι πολιτικές θέσεις λαμβάνονται στα συλλογικά όργανα και εκφράζονται δια στόματος της προέδρου. Δεν χαράζουμε ο καθένας από μόνος του και μια πολιτική. Τα καθήκοντα του αναπληρωτή προέδρου είναι συγκεκριμένα και απορρέουν μέσα από το Καταστατικό.

Μαζί με τη νέα πρόεδρο, Αννίτα Δημητρίου, είστε τα μόνα μέλη της ανώτατης ηγεσίας που διεκδικήσατε ξανά υψηλόβαθμο κομματικό αξίωμα. Γνωρίζοντας την κατάσταση εκ των έσω, τι θεωρείτε ότι πήγε λάθος στο κόμμα το προηγούμενο διάστημα και διέρχεται τώρα μια τόσο μεγάλη κρίση;

Κατ’ αρχάς θεωρώ πως τα χειρότερα ξεπερνιούνται σιγά σιγά όσο περνάει ο χρόνος. Το κόμμα μπορεί να διέρχεται μια κρίση αλλά είμαι αισιόδοξος πως θα βγούμε πιο δυνατοί. Σε αυτό φυσικά βοήθησε το άριστο κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη η εκλογική αναμέτρηση μεταξύ Αννίτας και Δημήτρη. Εκεί που τα πνεύματα ήταν οξυμένα, η Αννίτα και ο Δημήτρης έβαλαν πάνω από όλα το καλό του κόμματος και η προεκλογική έγινε σε πρωτοφανή επίπεδα πολιτικού πολιτισμού.

Προφανώς, η εκλογική ήττα στις Προεδρικές Εκλογές έφερε μεγάλους κλυδωνισμούς και δυστυχώς μέσα σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο λέχθηκαν και παραπάνω κουβέντες που πλήγωσαν την ενότητα του κόμματος. Ωστόσο, θεωρώ πως ήδη η νέα πρόεδρος έχει βάλει τα πράγματα στη σωστή γραμμή, έτσι ώστε να επιστρέψει ο ΔΗΣΥ στην ηρεμία. Στο συνέδριο της 29ης Απριλίου θα μπορούν οι σύνεδροι να εκφράσουν την άποψη τους δημοκρατικά, σε κλίμα συναίνεσης, με γνώμονα το καλό της παράταξης. Από εκεί και πέρα, όμως, στις 6 Μαΐου, συμπληρώνεται και η υπόλοιπη ηγεσία και όλοι μαζί θα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα να προχωρήσουμε μπροστά αφήνοντας πίσω ό,τι μας πίκρανε. Όμως, μιας και μου δίνεται η ευκαιρία, να σας υπενθυμίσω πως και στο παρελθόν (δημοψήφισμα 2004) περάσαμε κρίσεις αλλά η παράταξη ήταν και πάλι πρωταγωνιστής. Και τώρα θα τα καταφέρουμε.

Πολλά μέλη της παράταξης θεωρούν ότι αυτή η κρίση είναι και κρίση ταυτότητας. Μάλιστα φαίνεται πως μια μερίδα του κόσμου του κόμματος αισθάνονται πως πλέον δεν τους αντιπροσωπεύει. Συμφωνείτε ότι ο ΔΗΣΥ έχει απομακρυνθεί από τις ιδεολογικές του παρακαταθήκες; Και πώς μπορεί να διορθωθεί αυτό;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν διαβλέπω απομάκρυνση του ΔΗΣΥ από τις ιδεολογικές του παρακαταθήκες. Ο ΔΗΣΥ παραμένει πιστός στις αρχές και τις αξίες του και αποτελεί το μεγάλο φιλελεύθερο και πατριωτικό κόμμα της κεντροδεξιάς στην Κύπρο. Η ιδρυτική διακήρυξη του ΔΗΣΥ είναι εκεί και μιλάει ξεκάθαρα για τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και ποιος ο σκοπός ίδρυσης της μεγάλης μας παράταξης. Καλό είναι κάποιοι να ανατρέξουν και να μελετήσουν.

Οι εντάσεις που προκλήθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής όσο και μετά την ήττα στον πρώτο γύρο δεν προέκυψαν λόγω διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων, αλλά ήταν δυστυχώς λόγω του ότι για πρώτη φορά ο υποψήφιος μας δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Μέσα από την καθημερινή επαφή μου με τα απλά μέλη του κόμματος δεν διαπιστώνω την επιθυμία από οποιονδήποτε για μετακίνηση του ΔΗΣΥ στον ιδεολογικοπολιτικό χώρο. Παραμένουμε πιστοί στις αρχές του Γλαύκου Κληρίδη, διατηρούμε την ελληνορθόδοξη ταυτότητα μας και στοχεύουμε σε μια Κύπρο επανενωμένη, ακμάζουσα, σύγχρονη και ευρωπαϊκή.

Η εκλογική αποτυχία στις Προεδρικές Εκλογές αναλύεται από αρκετούς ως απότοκο της αποτυχίας της ηγεσίας να διαβάσει σωστά τη βάση του ΔΗΣΥ. Θεωρείστε ένα από τα λίγα πρόσωπα της πρώτης γραμμής που βρίσκεται τόσο κοντά στον απλό Συναγερμικό. Παρατηρείτε ότι όντως υπήρξε αποξένωση τα προηγούμενα χρόνια; Και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα;

Ίσως η ηγεσία σε κάποια στιγμή τα τελευταία χρόνια να αποπροσανατολίστηκε, με αποτέλεσμα να αφιερώνει λιγότερο χρόνο στην επαφή της με τα απλά μέλη. Πιθανόν να δόθηκε πολύ μεγαλύτερη σημασία σε ζητήματα υψηλής πολιτικής και λιγότερη στις ανησυχίες των απλών Συναγερμικών. Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε εσκεμμένα. Ουδέποτε πάρθηκε τέτοια απόφαση. Μην ξεχνάτε, δέκα χρόνια μονοκομματική κυβέρνηση είχαμε να διαχειριστούμε απανωτές κρίσεις (χρεωκοπία, πανδημία, πόλεμος Ουκρανίας) δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις για τη σωτηρία της χώρας.

Ωστόσο, πάντα γίνονται λάθη. Οφείλουμε να τα αναγνωρίζουμε και να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις έτσι ώστε να μην επαναληφθούν. Στην προκειμένη περίπτωση, χρειάζεται να γίνουν εκείνες οι ρυθμίσεις που θα αυξάνουν με τρόπο θεσμικό την επιρροή και τη συμμετοχή των τοπικών επιτροπών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θα πρέπει και θα γίνει ριζική αλλαγή στο Καταστατικό και την δομή, όλοι θα πρέπει να έχουν ρόλο και ευθύνες, τα μέλη του Πολιτικού και αρκετοί άλλοι.

Δηλώσατε πολλές φορές πως στόχος σας είναι ο ΔΗΣΥ να ξαναγίνει πρώτο κόμμα. Ποιες κινήσεις πρέπει να προωθηθούν, ώστε να διασφαλίσετε την επιτυχία του;

Μα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη, απλά θα πρέπει να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε ένα διευρυμένο γύρο συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τις οργανώσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παράταξης μας. Τις τοπικές μας επιτροπές, τη νεολαία μας και τις ομάδες παραγωγής πολιτικής. Όταν ενισχύσουμε τη σχέση μεταξύ της ηγεσίας και των σημαντικότερων κυττάρων της παράταξής μας, τότε θα επαναφέρουμε στο ΔΗΣΥ τη μεγαλύτερη δύναμη του, τον περήφανο κόσμο του. Μετέπειτα, χρειάζεται να γίνουμε πιο εξωστρεφείς, να κάνουμε άνοιγμα σε όλη την κυπριακή κοινωνία.

Η παράταξή μας χρειάζεται να κάνει ένα φρέσκο ξεκίνημα και να επανασυστηθεί στους Κύπριους πολίτες ως η παράταξη με το πιο μεγάλο όραμα για την Κύπρο. Στον ΔΗΣΥ δεν ταιριάζει η μιζέρια, η κατήφεια. Πρέπει να μοιραστούμε την αισιοδοξία μας και την ελπίδα μας για την Κύπρο του αύριο και όχι να περιοριστούμε στον στείρο ρόλο μιας καταστροφικής αντιπολίτευσης που ενάγεται από σκοπιμότητες και μικροπολιτικά παιχνίδια. Να βγούμε μπροστά να διεκδικήσουμε για την κοινωνία των πολιτών. Να φύγουμε από τα γραφεία μας. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσει εκστρατεία εγγραφής νέων μελών αφού προηγουμένως, γίνει το ξεκαθάρισμα στο μητρώο του κόμματος.

Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει και προσωπικά ζητώ μια ευκαιρία να αποδείξω πως μπορώ, μαζί με την πρόεδρό μας, να βάλουμε σε εφαρμογή συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και οργάνωσης. Έχω την εμπειρία, θήτευσα δίπλα και στους δυο προέδρους μας, Νίκο Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο πρότερος μου βίος είναι η εγγύηση υλοποίησης όλων όσων έχω προαναφέρει.

Μιλάτε για την ανάγκη για ενότητα. Στην πράξη πώς θα επιτευχθεί αυτή η ενότητα, ώστε να επιστρέψετε σε ένα κόμμα υγιές, που δεν θα βυθίζεται με το παραμικρό στην εσωστρέφεια;

Η ενότητα επιτυγχάνεται μέσα από τη σύνθεση απόψεων και προσεγγίσεων. Η ενότητα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Για μένα η ενότητα επιτυγχάνεται όταν άτομα με διαφορετικές προσεγγίσεις διαβουλεύονται και καταλήγουν σε κοινές αποφάσεις. Χρειάζεται, δηλαδή, να θεσμοθετηθούν οι διαδικασίες εκείνες που θα διαβεβαιώνουν πως όλοι οι Συναγερμικοί θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την άποψη τους και να πάρουν μέρος στις αποφάσεις του κόμματος. Ενωμένοι είμαστε όταν βαδίζουμε μαζί στην ίδια πορεία.

Είναι κοινό μυστικό ότι εντός της παράταξης σοβεί μία υπόγεια αντιπαράθεση μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Αναστασιάδη. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι τροφοδοτεί τον διχασμό που παρουσιάζεται και πώς μπορεί να μπει ένα τέλος;

Αμφότεροι σπουδαίες προσωπικότητες για την Κύπρο και την παράταξη μας, με δυνατά χαρακτηριστικά. Άφησαν το στίγμα τους ανεξίτηλο στο Δημοκρατικό Συναγερμό και η προσφορά τους δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Τους συνδέουν αγώνες δεκαετιών, η έγνοια για τον τόπο και την παράταξη αλλά και μια στενή φιλία που χρονολογείται. Έδωσαν μαζί αγώνες, πέρασαν και εύκολα και δύσκολα με επιτυχίες αλλά και αποτυχίες κι όμως πάντα ήταν εκεί. Όλα αυτά υπερέχουν μπροστά σε φυσιολογικές διαφωνίες σε κάποια θέματα. Είμαι σίγουρος ότι και οι δυο νοιάζονται όσο κανένας άλλος για την ενότητα και τη συνοχή της παράταξης και θα στηρίξουν τη νέα ηγεσία.

Είστε υπέρμαχος της γραμμής για «υπεύθυνη» αντιπολίτευση. Τι περιεχόμενο δίνετε σε αυτόν τον όρο;

Ας ξεκινήσουμε από ένα γεγονός: Η νέα Κυβέρνηση χρειάζεται και τις ψήφους του ΔΗΣΥ για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της. Η υποστήριξη μας στο Κοινοβούλιο θα δίνεται μόνο όταν η Κυβέρνηση θα μας έχει πείσει πως τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί θα γίνουν με τρόπο ωφέλιμο για τον απλό πολίτη. Ως το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα έχουμε υποχρέωση τόσο απέναντι στη Δημοκρατία μας όσο και προς τους Κύπριους πολίτες να ασκούμε το ρόλο μας στο έπακρο. Υπεύθυνα, σοβαρά και όχι με πικρίες, ετσιθελισμούς και κυρίως ανταλλάγματα.

Βασική αποστολή των Κοινοβουλίων είναι ο έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας και αυτό σκοπεύουμε να πράξουμε. Όμως, ουδέποτε θα δράσουμε με τρόπο εκβιαστικό. Δεν πρόκειται να κάνουμε αυτά που κατηγορούσαμε όταν ήμασταν εμείς στην Κυβέρνηση. Δεν θα θέτουμε εκβιαστικά διλήμματα στην Κυβέρνηση. Αντίθετα, στόχος μας είναι να την ενισχύουμε ελέγχοντας το πρόγραμμα της και προτείνοντας κατάλληλες τροποποιήσεις εκεί που χρειάζονται για το καλό του τόπου. Θα εκφράζουμε εκεί και όπου πρέπει τη διαφωνία μας και θα επικροτούμε εκεί και όπου πρέπει.

Αυτή η παράταξη που έχω την τιμή να υπηρετώ σήμερα από την θέση του αντιπροέδρου, ιδρύθηκε σε καιρούς δύσκολους, όπου τα μέλη της καταδιώκονταν αλλά ο ιδρυτής μας, Γλαύκος Κληρίδης, πάλεψε για την ενότητα και τη σωτηρία της πατρίδας μας. Αλίμονο εάν φανούμε κατώτεροι. Ενωμένοι και ισχυροί θα προχωρήσουμε για το αύριο και όσοι προσδοκούν σε ένα ΔΗΣΥ αποδυναμωμένο θα διαψευσθούν πολύ σύντομα.

Δειτε Επισης

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο ΥΠΕΣ για επετειακή εκδήλωση της κυπριακής ανεξαρτησίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί την άτυπη συνάντηση της Νέας Υόρκης ο Γεραπετρίτης
Ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός ενόψει τριμερούς στο Εθνικό τη Δευτέρα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για προοπτική επανέναρξης διαβουλεύσεων εξέφρασε ο ΥΠΕΣ
Πρόεδρος για τριμερή: Γνωρίζω τις κόκκινες μας γραμμές και ευελπιστώ ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα
Τα παράλληλα αφηγήματα του Κυπριακού, η προσέγγιση της Τουρκίας και οι σκοπιμότητες Τατάρ
«Σκάνδαλα που αφορούν δημόσιο χρήμα, πρέπει να τιμωρούνται, έτσι θα ανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη»
Εξήραν το σημαντικό ρόλο της ΚΔ ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή οι Αμερικανοί Γερουσιαστές
Εκτιμήσεις για τρέχουσα συγκυρία και «τελευταίο μίλι» από ομιλητές συνεδρίου ΑΚΕΛ για Κυπριακό
Στόχος το καλό αποτέλεσμα στην τριμερή-Μηδενική η ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς