Στο μικροσκόπιο οι καταγγελίες κατά της Νομικής Υπηρεσίας-Καθοριστικές οι έρευνες

Η νέα κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Νομικής Υπηρεσίας, με αφορμή τις τέσσερις νέες καταγγελίες που διαβίβασε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και οι οποίες αφορούν κατ΄ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας με αναστολές διώξεων από τον Σάββα Αγγελίδη, δεν αγγίζει την ουσία των καταγγελιών, αλλά το ζήτημα της δημοσιοποίησης τους.

Τόσο ο Σάββας Αγγελίδης, που αντέδρασε πρώτος, όσο και ο Γιώργος Σαββίδης που ακολούθησε, στάθηκαν στο γεγονός πως ο Γενικός Ελεγκτής επιβεβαίωσε τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και εμφανίστηκαν ενοχλημένοι με την στάση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Και αυτό διότι, και οι δύο αναγνώρισαν πως είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε να προβαίνει σε καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, εντούτοις υπήρξε έντονος εκνευρισμός με τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών, αφού όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, «δημιουργείται συνεχώς η περιρρέουσα», με τον Γενικό Ελεγκτή βέβαια στην αντίπερα όχθη, να απαντά πως δεν θα επιτρέψει συσκότιση και στην δική του Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώνει καταγγελίες κατά Αγγελίδη η Αρχή κατά της Διαφθοράς-Προτεραιότητα στη διερεύνηση τους

Η απάντηση για το ζήτημα αυτό, ήρθε από την ίδια την Αρχή κατά της Διαφθοράς, η οποία από τη μια επιβεβαίωσε τις καταγγελίες σε βάρος του Σάββα Αγγελίδη και από την άλλη ανακοίνωσε πως θα δοθεί προτεραιότητα στη διερεύνηση τους. «Δεν υπάρχει στη σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Αρχής, οποιαδήποτε πρόνοια η οποία να απαγορεύει σε κάποιον που προβαίνει σε καταγγελία ενώπιόν της, από το να δημοσιοποιεί το γεγονός της Καταγγελίας», ανέφερε στην ανακοίνωση της η Αρχή, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου και της Νομικής Υπηρεσίας.

Μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα παρά πέρα, η Αρχή κατά της Διαφθοράς ξεκαθάρισε πως μπορεί τα μέλη να μην προβαίνουν σε δηλώσεις επί των ερευνών, ωστόσο «στα πλαίσια της διαφάνειας, θα εκδίδονται ανακοινώσεις αναφορικά με οποιεσδήποτε εξελίξεις στις εν λόγω Έρευνες τις οποίες η Αρχή θα κρίνει ως σημαντικές, στα πλαίσια της ενημέρωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξάνει την πίεση στον Πογιατζή η κόντρα των Γενικών-Οι έρευνες βγάζουν νικητές και χαμένους

Το βάρος στην Αρχή κατά της Διαφθοράς

Ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, πέραν των τελευταίων καταγγελιών που έφθασαν ενώπιον της, που αφορούν αναστολές διώξεων από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, εκ των οποίων, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η μια είναι η υπόθεση του μαύρου βαν και η άλλη αφορά κλείσιμο υπόθεσης πελάτη του, το προηγούμενο διάστημα, ο Γενικός Ελεγκτής διαβίβασε και άλλες καταγγελίες. Μια από αυτές, αφορά το θέμα των χρυσών διαβατηρίων.

Υπό το φως των εξελίξεων, η Αρχή πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρία, με τα μέλη της να αποφασίζουν όπως δώσουν προτεραιότητα στις καταγγελίες που εμπλέκουν τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, στέλνοντας την ίδια ώρα μήνυμα, πως «η απόφαση λήφθηκε ανεξαρτήτως της έκκλησης που έχουν απευθύνει προς τον ίδιο σκοπόν εκπρόσωποι θεσμών».

Πλέον το βάρος πέφτει στις έρευνες της Αρχής, τα αποτελέσματα της οποίας, κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσε να πει κάποιος πως θα δώσουν τέλος, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, σε μια μάχη που ξεκίνησε με την ανάληψη των καθηκόντων του Γιώργου Σαββίδη και του Σάββα Αγγελίδη, όταν αρνήθηκαν να του παραδώσουν στοιχεία για τις πολιτογραφήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο των Γενικών-Οι νέες καταγγελίες και η σύγκρουση θεσμών

Αν προκύψει οτιδήποτε από τις έρευνες, τότε εγείρεται σοβαρό θέμα που ενδεχομένως θα πρέπει να τύχει διαχείρισης και σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή με την παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην αντίθετη περίπτωση, τότε οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν ρεβάνς έναντι του Γενικού Ελεγκτή και όλων όσων – ανώνυμων και μη – προέβησαν σε καταγγελίες σε βάρος τους.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Βουλή ξεδόντιασε τις εξουσίες της Αρχής κατά της Διαφθοράς, κάτι που σημαίνει πως όλα τα αποτελέσματα των ερευνών με τις εισηγήσεις, θα πρέπει να διαβιβάζονται στην Νομική Υπηρεσία, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο, εάν μια υπόθεση θα οδηγηθεί ή όχι ενώπιον του Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισαγγελέας κατά Ελεγκτικής-«Παρεξήγησε τα όρια της ελευθερίας του λόγου, δημιουργεί δολοφονία χαρακτήρων»

Κάτι που προκαλεί παραδοξότητα και οδηγεί την κατάσταση και πάλι σε αδιέξοδο. Και αυτό διότι, στην προκειμένη περίπτωση, έχουν καταγγελθεί οι χειρισμοί της Νομικής Υπηρεσίας σε διάφορες υποθέσεις, δηλαδή υπό έρευνα βρίσκονται ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας, στα χέρια των οποίων θα πρέπει να καταλήξουν και πάλι τα αποτελέσματα των ερευνών της Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Το γεγονός πάντως, ότι σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς θα δοθεί προτεραιότητα στις συγκεκριμένες καταγγελίες, εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, φέρνει στο προσκήνιο ακόμη μια πτυχή που είναι άσχετη με την ουσία της υπόθεσης, αλλά απολύτως σχετική με τη συνολική προσπάθεια της πολιτείας να πατάξει τη διαφθορά. Ειδικότερα, διαφαίνεται, μετά από αυτή την εξέλιξη, ο κίνδυνος, από την πρώτη υπόθεση που θα κληθεί να διαχειριστεί η η Αρχή κατά της Διαφθοράς, να αναδειχθούν τα κενά της Νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή και το ξεδόντιασμα στο οποίο συνέβαλαν η προηγούμενη διοίκηση του Υπουργέιου Δικαιοσύνης και τα κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά σε Αγγελίδη ο Ελεγκτής-«Δεν τελούμε υπό την κηδεμονία σας, δεν θα δεχθούμε φίμωσή εν είδει απειλής»

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε αποτροπή επίθεσης κατά Ισραηλινών και Εβραίων στην Κύπρο η Μοσάντ
Συνελήφθη 27χρονη που παρουσίαζε πλαστή ελληνική ταυτότητα για να συνεχίσει να εργάζεται
Οδηγοί που έτρεχαν, μεθυσμένοι και με το κινητό στο χέρι-500 καταγγελίες από την Αστυνομία
Σε εγρήγορση η ΚΔ για μέτρα ασφαλείας ενόψει εορτών-Περισσότερη αστυνόμευση στους χώρους υψηλού κινδύνου
Πήγαινε σε καταστήματα και έφευγε χωρίς να πληρώσει-Συνελήφθη 41χρονος
Ψάχνουν μαρτυρίες για το εάν ο 17χρονος έκανε χρήση της διάβασης πεζών-Δεν συνελήφθη ο οδηγός
Τους έταζε οχήματα από το εξωτερικό και δεν τους τα παρέδιδε ποτέ-Απέσπασε χιλιάδες ευρώ από πολίτες
Κλειστοί δρόμοι στη Λευκωσία λόγω της διεξαγωγής φιλανθρωπικού αγώνα «Quantum Nicosia Marathon 2023»
Δίνει μάχη για τη ζωή 17χρονος που παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό
«Η διαφθορά υπονομεύει τις βάσεις της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου»