Στο μικροσκόπιο οι καταγγελίες κατά της Νομικής Υπηρεσίας-Καθοριστικές οι έρευνες

Η νέα κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Νομικής Υπηρεσίας, με αφορμή τις τέσσερις νέες καταγγελίες που διαβίβασε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και οι οποίες αφορούν κατ΄ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας με αναστολές διώξεων από τον Σάββα Αγγελίδη, δεν αγγίζει την ουσία των καταγγελιών, αλλά το ζήτημα της δημοσιοποίησης τους.

Τόσο ο Σάββας Αγγελίδης, που αντέδρασε πρώτος, όσο και ο Γιώργος Σαββίδης που ακολούθησε, στάθηκαν στο γεγονός πως ο Γενικός Ελεγκτής επιβεβαίωσε τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και εμφανίστηκαν ενοχλημένοι με την στάση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Και αυτό διότι, και οι δύο αναγνώρισαν πως είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε να προβαίνει σε καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, εντούτοις υπήρξε έντονος εκνευρισμός με τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών, αφού όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, «δημιουργείται συνεχώς η περιρρέουσα», με τον Γενικό Ελεγκτή βέβαια στην αντίπερα όχθη, να απαντά πως δεν θα επιτρέψει συσκότιση και στην δική του Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώνει καταγγελίες κατά Αγγελίδη η Αρχή κατά της Διαφθοράς-Προτεραιότητα στη διερεύνηση τους

Η απάντηση για το ζήτημα αυτό, ήρθε από την ίδια την Αρχή κατά της Διαφθοράς, η οποία από τη μια επιβεβαίωσε τις καταγγελίες σε βάρος του Σάββα Αγγελίδη και από την άλλη ανακοίνωσε πως θα δοθεί προτεραιότητα στη διερεύνηση τους. «Δεν υπάρχει στη σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Αρχής, οποιαδήποτε πρόνοια η οποία να απαγορεύει σε κάποιον που προβαίνει σε καταγγελία ενώπιόν της, από το να δημοσιοποιεί το γεγονός της Καταγγελίας», ανέφερε στην ανακοίνωση της η Αρχή, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου και της Νομικής Υπηρεσίας.

Μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα παρά πέρα, η Αρχή κατά της Διαφθοράς ξεκαθάρισε πως μπορεί τα μέλη να μην προβαίνουν σε δηλώσεις επί των ερευνών, ωστόσο «στα πλαίσια της διαφάνειας, θα εκδίδονται ανακοινώσεις αναφορικά με οποιεσδήποτε εξελίξεις στις εν λόγω Έρευνες τις οποίες η Αρχή θα κρίνει ως σημαντικές, στα πλαίσια της ενημέρωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξάνει την πίεση στον Πογιατζή η κόντρα των Γενικών-Οι έρευνες βγάζουν νικητές και χαμένους

Το βάρος στην Αρχή κατά της Διαφθοράς

Ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, πέραν των τελευταίων καταγγελιών που έφθασαν ενώπιον της, που αφορούν αναστολές διώξεων από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, εκ των οποίων, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η μια είναι η υπόθεση του μαύρου βαν και η άλλη αφορά κλείσιμο υπόθεσης πελάτη του, το προηγούμενο διάστημα, ο Γενικός Ελεγκτής διαβίβασε και άλλες καταγγελίες. Μια από αυτές, αφορά το θέμα των χρυσών διαβατηρίων.

Υπό το φως των εξελίξεων, η Αρχή πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρία, με τα μέλη της να αποφασίζουν όπως δώσουν προτεραιότητα στις καταγγελίες που εμπλέκουν τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, στέλνοντας την ίδια ώρα μήνυμα, πως «η απόφαση λήφθηκε ανεξαρτήτως της έκκλησης που έχουν απευθύνει προς τον ίδιο σκοπόν εκπρόσωποι θεσμών».

Πλέον το βάρος πέφτει στις έρευνες της Αρχής, τα αποτελέσματα της οποίας, κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσε να πει κάποιος πως θα δώσουν τέλος, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, σε μια μάχη που ξεκίνησε με την ανάληψη των καθηκόντων του Γιώργου Σαββίδη και του Σάββα Αγγελίδη, όταν αρνήθηκαν να του παραδώσουν στοιχεία για τις πολιτογραφήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο των Γενικών-Οι νέες καταγγελίες και η σύγκρουση θεσμών

Αν προκύψει οτιδήποτε από τις έρευνες, τότε εγείρεται σοβαρό θέμα που ενδεχομένως θα πρέπει να τύχει διαχείρισης και σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή με την παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην αντίθετη περίπτωση, τότε οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν ρεβάνς έναντι του Γενικού Ελεγκτή και όλων όσων – ανώνυμων και μη – προέβησαν σε καταγγελίες σε βάρος τους.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Βουλή ξεδόντιασε τις εξουσίες της Αρχής κατά της Διαφθοράς, κάτι που σημαίνει πως όλα τα αποτελέσματα των ερευνών με τις εισηγήσεις, θα πρέπει να διαβιβάζονται στην Νομική Υπηρεσία, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο, εάν μια υπόθεση θα οδηγηθεί ή όχι ενώπιον του Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισαγγελέας κατά Ελεγκτικής-«Παρεξήγησε τα όρια της ελευθερίας του λόγου, δημιουργεί δολοφονία χαρακτήρων»

Κάτι που προκαλεί παραδοξότητα και οδηγεί την κατάσταση και πάλι σε αδιέξοδο. Και αυτό διότι, στην προκειμένη περίπτωση, έχουν καταγγελθεί οι χειρισμοί της Νομικής Υπηρεσίας σε διάφορες υποθέσεις, δηλαδή υπό έρευνα βρίσκονται ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας, στα χέρια των οποίων θα πρέπει να καταλήξουν και πάλι τα αποτελέσματα των ερευνών της Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Το γεγονός πάντως, ότι σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς θα δοθεί προτεραιότητα στις συγκεκριμένες καταγγελίες, εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, φέρνει στο προσκήνιο ακόμη μια πτυχή που είναι άσχετη με την ουσία της υπόθεσης, αλλά απολύτως σχετική με τη συνολική προσπάθεια της πολιτείας να πατάξει τη διαφθορά. Ειδικότερα, διαφαίνεται, μετά από αυτή την εξέλιξη, ο κίνδυνος, από την πρώτη υπόθεση που θα κληθεί να διαχειριστεί η η Αρχή κατά της Διαφθοράς, να αναδειχθούν τα κενά της Νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή και το ξεδόντιασμα στο οποίο συνέβαλαν η προηγούμενη διοίκηση του Υπουργέιου Δικαιοσύνης και τα κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά σε Αγγελίδη ο Ελεγκτής-«Δεν τελούμε υπό την κηδεμονία σας, δεν θα δεχθούμε φίμωσή εν είδει απειλής»

Δειτε Επισης

Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»