Προειδοποιούν με μέτρα την Προκοπίου οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» για τις Φυλακές

Επιστολή στην Υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, απέστειλαν οι δεσμοφύλακες της συντεχνίας «Ισότητα», προειδοποιώντας την με λήψη μέτρων. Εκφράζουν βαθιά δυσαρέσκεια για τον προτεινόμενο ανασχεδιασμό του Τμήματος Φυλακών, τονίζοντας πως «μας έχει καταστεί σαφές ότι τα μέτρα αυτά δεν θα επιλύσουν τα συστημικά/δομικά προβλήματα στο Τμήμα μας».

Σύμφωνα με την συντεχνία, οι υπάρχουσες κτηριακές εγκαταστάσεις, που χρονολογούνται από το 1894, βρίσκονται σε κατοικημένη περιοχή, δεν διαθέτουν αντισεισμική προστασία και δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Κατά συνέπεια, χρειάζονται επειγόντως νέες φυλακές για να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα.

«Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, αποταθήκαμε, επανειλημμένως, σ’ εσάς. Ωστόσο, με λύπη παρατηρούμε ότι δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση εκ μέρους σας, κάτι το οποίο φανερώνει πλήρη απαξίωση του Κλάδου των Δεσμοφυλάκων», καταγγέλλει η «Ισότητα». Το Κλαδικό μας Συμβούλιο, προσθέτει, το οποίο εκπροσωπεί την πλειοψηφία των δεσμοφυλάκων, με 176 μέλη σε σύνολο 352, αισθάνεται ότι περιφρονείται, καθώς οι επιστολές μας και τα αιτήματά μας για συνάντηση έχουν μείνει αναπάντητα.

«Υπό το πρίσμα αυτής της αδιαφορίας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με μέτρα. Στις 24 Μαΐου 2023, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μελών του Κλάδου και θα αποφασιστούν συλλογικά οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτής της απορριπτικής και απαξιωτικής στάσης σας», ενημέρωσαν την Υπουργό Δικαιοσύνης.

«Μας έχει προβληματίσει ότι επιλέξατε να συναντηθείτε με το αντίστοιχο Κλαδικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΔΥ, το οποίο απαριθμεί σημαντικά λιγότερα μέλη», σημειώνουν, απαριθμώντας εκ νέου τα αιτήματά τους:

  1. Ίδρυση Σχολής Δεσμοφυλάκων και αναβάθμιση της θέσης Δεσμοφύλακα από Α2-Α5-Α7 σε Α3- Α5-Α7, ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη εκπαίδευση και η αποζημίωση του προσωπικού. Οι χαμηλές αποδοχές και η επικινδυνότητα του επαγγέλματος αποθαρρύνουν νέα άτομα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη θέση
  2. Εφαρμογή πολιτικής εθελούσιας συνταξιοδότησης μετά από 25ετη υπηρεσία, όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  3. Να πληρωθούν άμεσα οι 60 κενές θέσεις Δεσμοφυλάκων, να προαχθούν / καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσης Αρχιδεσμοφυλάκων 12 παλαιότερες +25 πρόσφατα εγκεκριμένες από τη Βουλή και να πληρωθούν οι 9 κενές θέσεις επιθεωρητών, από δεσμοφύλακες που κατέχουν τον βαθμό του Αρχιδεσμοφύλακα.
  4. Επαναφορά των επιδομάτων βάρδιας στους Δεσμοφύλακες, στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από το 2013.
  5. Να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των Δεσμοφυλάκων, θέμα τόσο σοβαρό που μας ώθησε να υποβάλουμε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  6. Αύξηση του επιδόματος των Δεσμοφυλάκων από 120 σε 240 ευρώ όπως αυτό δίνεται σε άλλα τμήματα με το συγκεκριμένο ειδικό επίδομα.

«Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε κρίσιμα ζητήματα προσωπικού. Τον Απρίλιο, όταν προκηρύχθηκαν οι 47 κενές θέσεις, μόνο επτά άτομα ανταποκρίθηκαν θετικά. Αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος για το επάγγελμα μπορεί να αποδοθεί στην επικινδυνότητα της εργασίας, στη γενική εξέταση πρόσληψης που δεν έχει εξειδίκευση στο τμήμα μας και στις μη ικανοποιητικές αποζημιώσεις. Προτείνουμε την αναθεώρηση της πολιτικής προσλήψεων, προτείνοντας όριο ηλικίας των υποψηφίων τα 28 έτη, σε αντίθεση με τα 40 έτη που ισχύει σήμερα. Η διαδικασία πρόσληψης θα πρέπει επίσης να διαφοροποιείται από τα γενικά ισχύοντα στη Δημόσια Υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλού κινδύνου χαρακτήρα του επαγγέλματός μας», σημειώνει περαιτέρω η συντεχνία στην επιστολή της.

«Τα τελευταία χρόνια, το Τμήμα μας παρουσιάζει υψηλό ποσοστό φυγής προσωπικού, ιδίως μεταξύ των νεοπροσληφθέντων. Πιστεύουμε ότι οι κενές θέσεις πρέπει να καλυφθούν άμεσα για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία των Φυλακών. Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες και τα αιτήματά μας και ότι θα διευθετηθεί σύντομα συνάντηση για έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου», καταλήγει η «Ισότητα».

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»