Ο λόγος στο Ανώτατο-Ανακοινώνει την απόφαση του για την έκδοση του Κενάν Αγιάζ

Το μπαλάκι στο Ανώατο σε σχέση με την υπόθεση του Κούρδου αγωνιστή, Κενάν Αγιάζ, το οποίο ανακοινώνει το πρωί την απόφαση του επί της έφεσης που άσκησε η υπεράσπιση του, μετά την απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου για έκδοση του στην Γερμανία.

Ο Κενάν Αγιάζ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές και διανύει την 13η μέρα απεργίας πείνας, αναμένεται να οδηγηθεί στις 9:30 ενώπιον του Ανωτάτου ώστε να ακούσει την απόφαση, ενώ στο χώρο θα βρίσκονται υποστηριχτές του, οι οποίοι ζητούν από την Κυβέρνηση να βάλει φρένο στην έκδοση του στη Γερμανία, αφού θεωρούν πως στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Τουρκία, όπου θα υποστεί βασανιστήρια.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του, Ευστάθιος Ευσταθίου, κατέθεσε πέντε λόγους έφεσης επί της πρωτόδικης απόφασης, ενώ κατά την αγόρευση του, εξέφρασε τη θέση πως ο πελάτης του δεν θα πρέπει να εκδοθεί στη Γερμανία για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Παράλληλα, ήταν η θέση του πως ο Κενάν δεν έτυχε δίκαιης δίκης κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, ενώ επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), δεν θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Κύπρο, σε αντίθεση με τη Γερμανία.

Στην αντίπερα όχθη, ο δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας, Βασίλης Μπίσσας, είχε αναφερθεί σε σειρά άλλων αποφάσεων που πάρθηκαν στην βάση των αρχών που διέπουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ενώ παρέπεμψε σε απόφαση του Αρείου Πάγου το 2013, όπου είχαν εγερθεί τα ίδια ζητήματα, δηλαδή ζητείτο η έκδοση προσώπου από την Ελλάδα στην Γερμανία για να εκτίσει την ποινή του ως μέλος της PKK. Πέραν αυτών, ο κος Μπίσσας αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι εναντίον του Κενάν Αγιάζ εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το 2009 και πως δεν έχει αποδειχθεί ότι διώκεται λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά για την υπόθεση Κενάν η Προκοπίου-«Ούτε έχω δικαιοδοσία, ούτε μπορώ να παρέμβω στην απόφαση του Ανώτατου»

Στο μεταξύ, σε ότι αφορά τις αντιδράσεις και στο αίτημα πολιτικών προσώπων που ζητούσαν την παρέμβαση της υπουργού Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, η ίδια δήλωσε πως ούτε έχει δικαιοδοσία και ούτε προτίθεται να παρέμβει με οποιοδήποτε τρόπο στις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ σημείωσε πως, δεν έχει τη δυνατότητα να αμφισβητήσει ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Την ίδια ώρα, έδωσε απαντήσεις όσον αφορά τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μέσω επικοινωνίας που είχε το αρμόδιο υπουργείο με τις γερμανικές αρχές για το περιεχόμενο τους εντάλματος, αλλά και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την πρέσβειρα της Γερμανίας. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στις εγγυήσεις που δόθηκαν, ότι ο Κενάν δεν θα εκδοθεί στην Τουρκία και ότι εάν και εφόσον καταδικαστεί, θα εκτίσει την ποινή του στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες βολές Ευσταθίου κατά Προκοπίου για τον Αγιάς-«Το Υπουργείο ταυτίστηκε με το τουρκικό αφήγημα»

Δειτε Επισης

Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Από δεσμοφύλακας τρόφιμος των Φυλακών ο 47χρονος για το μπαράζ εμπρησμών-Ζήτησε να εξεταστεί από ψυχίατρο
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου