Απαντά για την υπόθεση Κενάν η Προκοπίου-«Ούτε έχω δικαιοδοσία, ούτε μπορώ να παρέμβω στην απόφαση του Ανώτατου»

Ούτε έχει τέτοια δικαιοδοσία και ούτε προτίθεται να παρέμβει με οποιοδήποτε τρόπο στις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου, απάντησε η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, έπειτα από την ανοικτή επιστολή που απέστειλαν πολιτικά πρόσωπα ζητώντας της να διακόψει τη δίωξη του Κούρδου αγωνιστή, Κενάν Αγιάζ, ο οποίος βρίσκεται υπό καθεστώς απομόνωσης στις Κεντρικές φυλακές και στην δέκατη μέρα απεργίας πείνας, εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο η κα Προκοπίου, «δεν γίνονται τέτοια πράγματα και ούτε έχω τέτοια δικαιοδοσία και ούτε προτίθεμαι με οποιοδήποτε τρόπο να παρέμβω στις εξουσίες του Ανώτατου και ούτε μπορώ. Πραγματικά με εκπλήσσει το αίτημα για παρέμβασή μου στη δικαστική διαδικασία. Να αντιστρέψουμε το επιχείρημα και να πω πως, αφού έχουν εμπιστευτεί τα δικαστήρια οι άνθρωποι του Κενάν Αγιάζ και τρέχει η έφεση στο Ανώτατο για πιο λόγο θέλουν να επέμβω εγώ;».

Παράλληλα η κα Προκοπίου σημείωσε πως ποτέ, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είχαμε παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, στη δικαστική εξουσία. «Η δικαστική εξουσία είναι μια πολύ διακριτή εξουσία. Αποφασίζει αυτόνομα, αυτόβουλα και οφείλει η εκτελεστική εξουσία να τηρεί τις αποφάσεις του Ανώτατου. Για όνομα του Θεού, εάν κάθε φορά που διαφωνούσε κάποιος υπουργός με το τι αποφασίζει, είτε το πρωτόδικο δικαστήριο, είτε μια διαδικασία έφεσης στο Ανώτατο, να επέμβαινε για να πει στο Ανώτατο τι να αποφασίσει».

Όσον αφορά τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Κενάν Αγιάζ,, η κα Προκοπίου σημείωσε πως, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αμφισβητήσουμε το ένταλμα από μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μιλάμε για ένα ένταλμα που ήρθε από μια δικτατορία. Καθηκόντως πράξαμε αυτό που συμβαίνει κάθε φορά. Καλέσαμε ως κρατική αρχή και ζητήσαμε από την αντίστοιχη κρατική αρχή της Γερμανίας, με αίτημα μέσω της δικαστικής διαδικασίας, εξηγήσεις για το τι είναι ακριβώς αυτό το ένταλμα για να μας δοθούν πληροφορίες, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Δικαστήριο».

Σημείωσε δε πως, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να αμφισβητηθούν οι εξηγήσεις που δίνονται από τη Γερμανία. «Πρόκειται για ένα άλλο κράτος της ΕΕ, με το οποίο η σύμβαση που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναμφισβήτητη και δεν επιδέχεται οποιασδήποτε αλλαγής ή προσαρμογής εάν μας αρέσει ή όχι κάτι. Οι γερμανικές αρχές λόγω της σύμβασης, έχουν δώσει εγγυήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για δύο πράγματα. Πρώτον ότι δεν θα εκδοθεί ο Αγιάζ στην Τουρκία και δεύτερον εάν και εφόσον καταδικαστεί για τα αδικήματα τα οποία τον κατηγορούν, θα εκτίσει την ποινή του στην Κύπρο».

Επίσης η κα Προκοπίου, ανέφερε πως σε συνάντηση με την Πρέσβειρα της Γερμανίας συζητήθηκε το θέμα του Κενάν Αγιάζ. «Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν δημοσιοποιούμε την οποία συζήτηση κάνουμε δεν μας ενδιαφέρει το ζήτημα ή δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει με στις Φυλακές. Είναι άλλο τι πιστεύει ο καθένας και άλλο το τι γίνεται σε επίπεδο κρατών, σε επίπεδο δικαστηρίου και ποιες πληροφορίες είχαμε από τις αρχές της Γερμανίας».

Όσον αφορά τις συνθήκες κράτησής του στις Κεντρικές Φυλακές, η κα Προκοπίου είπε πως, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αφήσει πεθάνει από απεργία πείνας. «Από τη μέρα που ο κύριος Αγιάζ αποφάσισε να κατέλθει σε απεργία πείνας τρέφεται, καθημερινά μόνο με τσαί και ζάχαρη και η κατάσταση της υγείας του υπό τις περιστάσεις, είναι σε οριακή κατάσταση».

Σημείωσε επίσης, ότι ο Κενάν Αγιάζ αρνείται να εξεταστεί από γιατρό, ωστόσο υπέδειξε πως εάν κριθεί αναγκαίο, θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών