Σφίγγουν τα... λουριά για τους αδέσποτους σκύλους-Τα ποσά και τα είδη των προστίμων

Τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση με τους αδέσποτους σκύλους και όχι μόνο, ψάχνει η Επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να εναρμονιστούν οι ιδιοκτήτες των τετράποδων, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση, θα υπόκεινται σε εξώδικο πρόστιμο σε όσους δεν έχουν για παράδειγμα δεμένο με λουρί τον σκύλο, ή δεν φέρουν σακούλι περισυλλογής των περιττωμάτων που αφήνει πίσω του ένα κατοικίδιο.

Σκοπός της πρότασης Νόμου, του βουλευτή, Κωστή Ευσταθίου, είναι η τροποποίηση του περί Σκύλων Νόμου, ώστε να καταστεί αδίκημα ο περίπατος σκύλου από πρόσωπο, όταν ο σκύλος δεν είναι δεμένος με λουρί το οποίο να είναι συνδεδεμένο με το περιλαίμιό του, καθώς και η μη κατοχή από πρόσωπο σακουλιού για περισυλλογή των κοπράνων του σκύλου, τα οποία θα τιμωρούνται και με εξώδικο πρόστιμο ύψους εκατό ευρώ.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, με την τροποποίηση που εισηγείται, έχει ως απώτερο στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης σκύλων και της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής αυτών. Ειδικότερα, γίνεται εισήγηση να διαγραφεί η διάταξη βάσει της οποίας πρόσωπο που παύει να κατέχει σκύλο δύναται να το δηλώνει στην αρμόδια αρχή με υπεύθυνη δήλωσή του, να μειωθεί το όριο ηλικίας για εγγραφή στο μητρώο εγγραφής των σκύλων από τους έξι μήνες στους τρεις μήνες, καθώς και να αυξηθεί το τέλος άδειας κατοχής σκύλων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τέλη άδειας κατοχής σκύλου, ο κ. Θεοπέμπτου, εισηγείται για κάθε κατηγορία σκύλων, συγκεκριμένα ποσά. Για τους σκύλους αρσενικούς στειρωμένους ή μη το ποσό είναι 25 ευρώ. Για τους σκύλους θηλυκούς μη στειρωμένους 40 ευρώ, για τους σκύλους θηλυκούς στειρωμένους 25 ευρώ και για τις επικίνδυνες φυλές σκύλων στειρωμένων τα τέλη άδειας κατοχής είναι 160 ευρώ.

Τα τσουχτερά πρόστιμα που βρίσκονται στο τραπέζι-Από 50 μέχρι 2,000 ευρώ

Την ίδια ώρα, αυστηρά πρόστιμα βρίσκονται στο τραπέζι της Επιτροπής Περιβάλλοντος, που επιφέρει το τροποιητικό Νομοσχέδιο που προτείνει η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το τροποποιητικό σχέδιο Νόμου, η κατοχή σκύλου χωρίς τη σχετική άδεια και η κατοχή σκύλου χωρίς σήμανση και εγγραφή στο σχετικό μητρώο επιφέρει πρόστιμο €200. Η παράλειψη δήλωσης θανάτου του σκύλου εντός επτά ημερών από την ημερομηνία θανάτου και η παράλειψη ενημέρωσης αναφορικά με απώλεια ή κλοπή σκύλου εντός δύο ημερών επιφέρει πρόστιμο €100. Επιπλέον, η κατοχή σκύλου άνω των δύο μηνών που δεν φέρει περιλαίμιο με τον αριθμό άδειας κατοχής και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη, επιφέρει επίσης πρόστιμο €100.

Η μη ανάρτηση προειδοποιητικής πινακίδας στην είσοδο κατοικίας επιφέρει πρόστιμο €50 ευρώ. Η μη λήψη των αναγκαίων μέτρων για παρεμπόδιση απόδρασης ή διαφυγής σκύλου ή εγκατάλειψης σκύλου, καθώς και η εύρεση σκύλου εκτός του υποστατικού του ιδιοκτήτη επιφέρει πρόστιμο €200, όπως και η μη λήψη κατάλληλων μέτρων για αποτροπή της οχληρίας που προκαλείται από το γάβγισμα και η διαβίωση σκύλου σε συνθήκες που τον καθιστούν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σε πρόσωπο που επιτρέπει στο σκύλο του να περιφέρεται ελεύθερος σε δημόσιο μέρος χωρίς να είναι δεμένος με λουρί, όπως και η παράλειψη άμεσης απομάκρυνσης κοπράνων του σκύλου από δημόσιο χώρο επιφέρει ποινή €300.

Η κατοχή σκύλου που ανήκει σε μία από τις φυλές που ορίζονται ως επικίνδυνες ή που προέρχεται από διασταύρωση τέτοιων φυλών, η εισαγωγή ή η διακίνηση τέτοιων σκύλων, η εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση, ανταλλαγή ή έκθεση τους, επιφέρει πρόστιμο €1.000. Επικίνδυνες φυλές ορίζονται οι pitbull terrier, american pitbull, japanese tosa, dogo argentino και fila brasileiro. Η παρουσία δε σκύλου που προέρχεται από αυτές τις φυλές χωρίς φίμωτρο ή χωρίς να είναι δεμένος με λουρί όταν βρίσκεται εκτός των ορίων της οικίας του ιδιοκτήτη επιφέρει πρόστιμο €2.000.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν ένα εκ. ευρώ
Βγήκε μπροστά ο Λεμεσού Αθανάσιος-Απάντησε για το συλλείτουργο και εγκαίνια εκκλησίας Αγ. Νικολάου
Ν. Δαμιανού: Οι νομοθεσίες για τηλεπικοινωνίες χρειάζονται σημαντικούς πόρους
Αγορά μικρών λεωφορείων για ΑμεΑ από Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών
Τίμησε την Ανδριάνα Νικολάου και άλλες δύο γυναίκες σύμβολα ο Χρίστος Τσίγκης (pics)
Εγκρίθηκε από τη λεγόμενη «βουλή» ο «νόμος» για τα κριτήρια πώλησης ακίνητης περιουσίας σε αλλοδαπούς
Χάος στα κατεχόμενα-«Συλλήψεις» και εντάσεις στη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων (pics)
Στήριξη του αγώνα νοσηλευτών για επαρκή στελέχωση στον ΟΚΥπΥ από Συντεχνίες ΠΕΟ
Επανέρχονται οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ-Ζητούν άμεσες απαντήσεις για τη στελέχωση
Κλήση TfL σε κυπριακή Αρμοστεία για οφειλές τελών κυκλοφοριακής συμφόρησης