Πυρετώδεις εργασίες για διάσωση των Κυπρίων στο Σουδάν-Σε επικοινωνία με τους ομολόγους του ο Κόμπος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να μετακινηθούν όλοι οι Κύπριοι που παραμένουν στο Σουδάν, με τον Κωνσταντίνο Κόμπο να έχει συνεχή επικοινωνία με τους ομολόγους του, που μπορούν να παράσχουν βοήθεια στην Κύπρο.

Η Κύπρος δεν μπορεί ως χώρα να οργανώσει επιχείρηση διάσωσης, με αποτέλεσμα να ζητά βοήθεια από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον εκπρόσωπο τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρο Γκότση, να αναφέρει πως συνεχίζονται οι συντονιστικές προσπάθειες και ο υπουργός θα συνεχίσει τις επαφές με τους ομολόγους του και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στους Κύπριους που παραμένουν στο Σουδάν, αυτή τη στιγμή ανέρχονται στους 23 και όλοι παραμένουν στις οικίες τους, με το Υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει θετική αυτή την εξέλιξη, καθώς είναι επικίνδυνο να αναχωρήσουν μόνοι, χωρίς τη βοήθεια ειδικής ομάδας.

«Υπάρχει επικοινωνία είναι συστηματική και είμαστε και εμείς ενήμεροι για την κατάσταση. Δεν μιλούμε για μία απλή αεροπορική μετάβαση. Είναι επιχειρήσεις που γίνονται σε ειδικές συνθήκες και χρειάζονται ταχύτητα, χρόνο και ασφάλεια», ανέφερε στον Ant1 ο κ. Γκότσης.

Λόγω της κατάστασης και δεδομένου ότι η βοήθεια που θα παρασχεθεί στην Κύπρο, ενδεχομένως να προέρχεται από διαφορετικές χώρες, είναι ορατό το σενάριο να χωριστούν οι 23 και να μην φυγαδευτούν με την ίδια αποστολή. «Είναι δύσκολες συνθήκες, είδαμε τι έγινε με το γαλλικό κομβόι. Πρέπει να γίνεται εκτίμηση κινδύνου επί του εδάφους».

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου είδαν με θετικό μάτι την πρόθεση να παρασχεθεί βοήθεια μέσω του σχεδίου Εστία, με την Κυβέρνηση να σημειώνει πως παραμένει σε ετοιμότητα.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν ένα εκ. ευρώ
Βγήκε μπροστά ο Λεμεσού Αθανάσιος-Απάντησε για το συλλείτουργο και εγκαίνια εκκλησίας Αγ. Νικολάου
Ν. Δαμιανού: Οι νομοθεσίες για τηλεπικοινωνίες χρειάζονται σημαντικούς πόρους
Αγορά μικρών λεωφορείων για ΑμεΑ από Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών
Τίμησε την Ανδριάνα Νικολάου και άλλες δύο γυναίκες σύμβολα ο Χρίστος Τσίγκης (pics)
Εγκρίθηκε από τη λεγόμενη «βουλή» ο «νόμος» για τα κριτήρια πώλησης ακίνητης περιουσίας σε αλλοδαπούς
Χάος στα κατεχόμενα-«Συλλήψεις» και εντάσεις στη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων (pics)
Στήριξη του αγώνα νοσηλευτών για επαρκή στελέχωση στον ΟΚΥπΥ από Συντεχνίες ΠΕΟ
Επανέρχονται οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ-Ζητούν άμεσες απαντήσεις για τη στελέχωση
Κλήση TfL σε κυπριακή Αρμοστεία για οφειλές τελών κυκλοφοριακής συμφόρησης