Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να παραδώσει ο Γεωργούλης την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Πόπη Τσαπανίδου ζήτησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Γεωργούλη να παραδώσει την έδρα που διατηρεί στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς οι αρχές του Βελγίου ερευνούν καταγγελία κακοποίησης γυναίκας εις βάρος του.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στην εκπομπή «Live News» και είπε στον Νίκο Ευαγγελάτο πως «ζητήσαμε να παραδώσει ο κ. Γεωργούλης την έδρα του και αναμένουμε την απάντησή του».

Επίσης, η Πόπη Τσαπανίδου ανέφερε πως «είναι όχι μόνο δυσάρεστο αλλά και σοκαριστικό, μας έχει σοκάρει όλους και ιδιαίτερα τις γυναίκες. Η ιστορία ξεκινά λίγο νωρίτερα. Χθες έγινε γνωστό τι ακριβώς συνέβη και μετά από 15 λεπτά απομακρύνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το κοινοβούλιο. Δεν είναι αυτονόητα τα αντανακλαστικά αλλά για εμάς ήταν αυτονόητο. Δεν παίζουμε με τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους».

«Η φήμη για κακή συμπεριφορά του Αλέξη Γεωργούλη κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2022 και με εντολή Τσίπρα ερευνήθηκε η υπόθεση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όταν τον καλέσαμε για εξηγήσεις, αρνήθηκε όσα του αποδίδονταν και μάλιστα έκανε λόγο για συκοφάντηση. Δε μείναμε όμως εκεί, απευθυνθήκαμε στο ευρωκοινοβούλιο αλλά ούτε εκεί επιβεβαιώθηκε η καταγγελία», είπε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων.

Διαδικασία άρσης της ασυλίας

Όπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), το αίτημα άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή ανακοινώνεται από τον/ την πρόεδρο του ΕΚ στην ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπεται στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).

Αυτό συνέβη χθες όταν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε ότι έλαβε «αίτημα από τις αρμόδιες αρχές του Βελγίου για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη».

Το αίτημα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες παραπέμπεται την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Πριν εγκρίνει τη σύστασή της προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει κάθε πληροφορία που κρίνει αναγκαία από τον γενικό εισαγγελέα των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της ακρόασης της εν λόγω Επιτροπής θα ακουστεί για πρώτη φορά ολόκληρο το κατηγορητήριο και ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής έχει τη δυνατότητα να απαντήσει.

Μετά την έγκριση μιας σύστασης από την επιτροπή, πραγματοποιείται ψηφοφορία στην ολομέλεια κατά την επόμενη σύνοδό της, με απλή πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η απόφαση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή καθώς και στην αιτούσα αρχή.

Δειτε Επισης

Le Figaro: Αναζωπυρώνεται η δράση των Γκρίζων Λύκων στη Γαλλία-Απειλούν βουλευτή, Αρμένιους, Έλληνες και Κούρδους
Γεραπετρίτης: Απογοητευτική η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί
Ευθύνες και λάθη για τη δολοφονία της Κυριακής-Στο επίκεντρο έρευνας μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Νεαρός επιτέθηκε σε ανήλικη και την κλωτσούσε στα γεννητικά όργανα σε λεωφορείο στην Ελλάδα
Σκύλος επιτέθηκε σε εξάχρονη στην Ελλάδα-Φέρει τραύματα στο πρόσωπο
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου
Έντονη αντίδραση Μητσοτάκη για τη Μονή της Χώρας-«Προσβάλλει την ιστορία της Κωνσταντινούπολης»
Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση για το Μάτι