Γεραπετρίτης: Απογοητευτική η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Στην απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί, αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑЇ, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης αποδραματοποίησης των συναντήσεων μεταξύ των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι παρά τον απογοητευτικό χαρακτήρα που είχε η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί δεν αναμένεται να διαταράξει το επικείμενο ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στη γείτονα.

«Δεν πέρασε από το μυαλό μας να αλλάξει κάτι στην επίσκεψη. Ήταν πράγματι μία εξαιρετικά απογοητευτική εξέλιξη και ήταν απογοητευτική για τον χρονισμό στον οποίο συνέβη. Κυρίως όμως για την ουσία. […] και μετά την επίσκεψη να γινόταν θα ήταν εξίσου άκαιρο», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης για τη μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Όπως είπε, πάντως, η ελληνική πλευρά θα έχει την ευκαιρία να θέσει στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο ανέφερε ότι έχει οικουμενική διάσταση.

Όσον αφορά τις ευρύτερες προσδοκίες από το επικείμενο ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι αναμένεται μια ειλικρινής συζήτηση, στην οποία θα περιλαμβάνονται και τα ακανθώδη ζητήματα. Παράλληλα, υπάρχει η βούληση να διαμορφωθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα στη θετική ατζέντα, τον πολιτικό διάλογο και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Γενικότερα, μιλώντας για την προσπάθεια προσέγγισης των δύο χωρών, ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν εκατέρωθεν βασικές θέσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να αλλάξουν, καθώς αποτελούν μέρος της εθνικής στρατηγικής της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Εκείνο το οποίο επιδιώκουμε μέσω της ελληνοτουρκικής προσέγγισης είναι πρώτα από όλα να έχουμε μία περίοδο ησυχίας», επισήμανε, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι τελευταίο χρόνο έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι τα ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδας δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση ούτε υπόκεινται σε διάλογο.

«Η κυριαρχία αποτελεί ένα εσωτερικό αδιαπραγμάτευτο, αναπαλλοτρίωτο στοιχείο, το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να θέσουμε σε συζήτηση και για τον λόγο αυτό δεν θα μιλήσουμε ποτέ ούτε για αποστρατικοποίηση, προφανώς, δεν θα μιλήσουμε ποτέ για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της θρησκευτικής μειονότητας»,  ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Επιπλέον, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στα ζητήματα της θετικής ατζέντας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και στην αξία της χορήγησης επιτόπιας θεώρησης σε Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται ελληνικά νησιά.

Όσον αφορά τη βασική διαφορά της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης,  ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι στις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις της Ελλάδας είναι εάν δεν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, τουλάχιστον να καταρτιστεί ένα συνυποσχετικό για προσφυγή στη διεθνή δικαιοδοσία της Χάγης.

«Ακόμα δεν έχουμε βρεθεί στο σημείο αυτό. Τα δύο επόμενα μεγάλα βήματα είναι η Δευτέρα που θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες και τον Ιούλιο που θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ. Αυτά είναι τα δύο επόμενα μεγάλα ορόσημα», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Περνώντας στο μέτωπο των ελληνοαλβανικών σχέσεων και της επικείμενης ιδιωτικής επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στην Ελλάδα, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι μολονότι πρόκειται για μια άκαιρη επίσκεψη, η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει εμπόδια, αλλά θα παράσχει τις προϋποθέσεις ασφαλείας που απαιτούνται.

«Πρόκειται για μία κατά τη γνώμη μου άκαιρη επίσκεψη. Βεβαίως και δεν θα εμποδίσουμε. Βεβαίως θα παρέχουμε όλη την ασφάλεια η οποία απαιτείται. Δεν εκτιμούμε ότι θα υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα στην επίσκεψη αυτή», ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών με επίκεντρο την υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «δεν είναι μία διμερής διελκυστίνδα».

«Ποτέ τα ζητήματα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, του σεβασμού των μειονοτήτων, του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων, δεν μπορεί να είναι μία διμερής διελκυστίνδα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο ανάγεται στην ουσία της κυριαρχίας και ανάγεται στον δημοκρατικό χαρακτήρα της κάθε χώρας», επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι κατά την εξέταση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας αυτά τα ζητήματα θα διαδραματίσουν μείζονα ρόλο.

«Το ζήτημα του Φρέντη Μπελέρη και της διαχείρισης της οποίας έτυχε […] συνδέεται όχι με τις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας, αλλά συνδέεται με το κατά πόσον το ευρωπαϊκό κεκτημένο βρίσκεται σε συμπόρευση με το τι συμβαίνει πράγματι στην Αλβανία», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιστολή Μητσοτάκη σε φον ντερ Λάιεν για πολυεθνικές και ακρίβεια
Στον ανακριτή ο 50χρονος για τη δολοφονία στο Μενίδι
Νέα στοιχεία για την γυναικοκτονία στο Μενίδι-Την σκότωσε για μια φωτογραφία ομολόγησε κυνικά ο δράστης
Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
Θρίλερ με τη δολοφονία της 63χρονης στην Χαλκίδα-«Ήξερε τον δολοφόνο της, μπορεί να ήταν στην κηδεία»
Δεν πρόλαβε και γέννησε στο προαύλιο του νοσοκομείου της Κορίνθου
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Κ. Μητσοτάκης: Κλειστός ο δρόμος προς Ευρώπη αν η Βόρεια Μακεδονία δεν συμμορφωθεί