Έντονη αντίδραση Μητσοτάκη για τη Μονή της Χώρας-«Προσβάλλει την ιστορία της Κωνσταντινούπολης»

Τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια σημερινής του συνάντησης με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Χαρακτήρισε δε τη μετατροπή αυτή ως παντελώς αχρείαστη.

Παράλληλα, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψής του στην Άγκυρα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων διαλόγου με την Τουρκία, παρά τις εμμένουσες διαφορές.

«Θέλω, καταρχάς, να εκφράσω και δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά μου, διερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων, για την παντελώς αχρείαστη μετατροπή ενός ιστορικού βυζαντινού ναού, της Μονής της Χώρας, σε τζαμί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι, πιστεύω, μια ενέργεια η οποία προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, και είναι ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως και θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συναντήσω», τόνισε.

Όπως σημείωσε, η επικείμενη συνάντησή του ιδίου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας αποτελεί μια ευκαιρία αξιολόγησης «της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία σίγουρα σε αρκετά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα».

Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες ότι οι τουρκικές θέσεις θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη, ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Θεωρώ επιβεβλημένο και όταν διαφωνούμε οι διάδρομοι, τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις, και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμακώσεις στο πεδίο, όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία των ευρωεκλογών, οι οποίες, όπως είπε, συνδέονται με κρίσιμα ζητήματα που θα αποφασιστούν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στις εκλογές και κάλεσε σε μια ήρεμη και νηφάλια προεκλογική περίοδο.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και η ίδια στη Μονή της Χώρας, σημειώνοντας ότι η μετατροπή ενός οικουμενικού μνημείου σε τζαμί «δεν δίνει καλό μήνυμα».

«Είναι ένα οικουμενικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και καλή σχέση με την Ευρώπη, σεβόμαστε τις κοινές αξίες. Η προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, και μάλιστα όταν αυτή έχει αυτόν τον οικουμενικό χαρακτήρα, είναι υποχρέωση όλων», ανέφερε.

Ευχόμενη καλό ταξίδι στον κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα, υπογράμμισε και η ίδια ότι οι καλές σχέσεις γειτονίας και η διατήρηση του διαλόγου είναι σημαντικές παράμετροι.

Σχολιάζοντας τη σημασία των ευρωεκλογών έκανε λόγο για μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση «ειδικά στη συγκυρία που διανύουμε, γιατί η Ευρώπη έχει πετύχει πάρα πολλά σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο, ταυτόχρονα όμως έχει να αντιμετωπίσει και μια σειρά από προκλήσεις».

«Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, αφού αυτή είναι στην ουσία συμμετοχή στη διαμόρφωση του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ομοφοβική επίθεση Κούγια σε Κασσελάκη, με αφορμή τον ξυλοδαρμό από τον Λύτρα
Η σύζυγος του Λύτρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο εκτιμά ο Άρειος Πάγος
Ξεσπά ο πατέρας της Κυριακής για τον Λύτρα-«Ο κάθε πελάτης έχει τον δικηγόρο που του αξίζει»
Νέα παρέμβαση του Αρείου Πάγου-Ζητά κατά προτεραιότητα έρευνα και δίκη για την υπόθεση Λύτρα
Πώς η σύζυγος του Λύτρα προσπάθησε να ειδοποιήσει την Αστυνομία-«Φοβήθηκα ότι πεθαίνω και δεν θα με πάει νοσοκομείο»
Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις ΕΛΚ και Σοσιαλιστών για την ηγεσία των θεσμών πριν την άτυπη σύνοδο
Συγκλονίζει η κατάθεση της συζύγου του Λύτρα-«Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει»
Πειθαρχικός έλεγχος για Aνακρίτρια και Eισαγγελέα που αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος ο Λύτρας
Ομολόγησε τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, δήλωσε ότι έχει ψυχολογικά και αφέθηκε ελεύθερος o Λύτρας
Απολογήθηκε ο Λύτρας για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του-Αποφασίζεται αν θα προφυλακιστεί ή όχι