Έδωσαν ξανά ψυχομετρικές οι «46»-Τρέχει η προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου

Σε διπλό ταμπλό συνεχίζει να παίζεται το παιχνίδι για τις προσλήψεις των «46» υποψήφιων αστυνομικών, οι οποίοι είχαν πετύχει στην πρώτη διαδικασία ψυχομετρικών εξετάσεων που ακυρώθηκε στη βάση απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου και απέτυχαν να περάσουν στη δεύτερη εξέταση, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός σώματος.

Από τη μια οι υποψήφιοι κατέθεσαν περί τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου προσφυγή στο Δικαστήριο, με στόχο να δικαιωθούν, ενώ το προηγούμενο Σάββατο έδωσαν εκ νέου ψυχομετρικές εξετάσεις με τη νέα σειρά που διεκδικεί θέσεις στο Σώμα.

Ουσιαστικά, σε ότι αφορά στο Δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και συνεχίζεται κανονικά, ωστόσο είναι άγνωστος ο χρόνος που θα χρειαστεί μέχρι να παρθεί η τελική ετυμηγορία, η οποία δεν επηρεάζει μόνο τους «46», αλλά και άλλα 214 πρόσωπα που προσλήφθηκαν από τη δική τους σειρά στο Σώμα και οι οποίοι σήμερα υπηρετούν στις τάξεις της Δύναμης.

Την ίδια ώρα όμως, μετά το φιάσκο που δημιουργήθηκε στην περίπτωση των παραπονούμενων, με την υπόθεση να οδηγείται μέχρι και στη Βουλή, αλλά και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε σειρά διαμαρτυριών, η Αστυνομία αποφάσισε να κρατήσει τους βαθμούς των «46», από την γραπτή εξέταση και να δώσουν εκ νέου τις ψυχομετρικές εξετάσεις, για τρίτη φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τις αντιδράσεις… τα μαζεύουν-Απαλείφεται το κριτήριο για τα γυναικολογικά συμβασιούχων

Αυτό έγινε το προηγούμενο Σάββατο, με τους «46» να περιμένουν πλέον τα αποτελέσματα, ώστε να διαφανεί εάν περνούν ή όχι από το τελικό στάδιο, πριν περάσουν επίσημα τις πύλες της Αστυνομικής Ακαδημίας, κάτι για το οποίο πασχίζουν εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Κληθείς από τον REPORTER, να τοποθετηθεί ως προς το τι θα συμβεί με τη Δικαστική διαδικασία, εάν όλοι οι παραπονούμενοι περάσουν τις ψυχομετρικές, ο εκπρόσωπος των γονέων των «46»,Γιάννος Μήτας, εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στη συνέχεια και αφού πρώτα έχουν ενώπιόν τους τα τελικά αποτελέσματα των εξετάσεων.

Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η προσφυγή, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι παραπονούμενοι, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την ενότητα και την αλληλεγγύη που επικρατεί ανάμεσά τους, από τη μέρα που βρέθηκαν στη συγκεκριμένη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρόταση Κυβέρνησης στους «46», η επιστολή σε Αρχηγό και η νέα κινητοποίηση

Το χρονικό του... φιάσκου

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο, όταν είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των επαναληπτικών ψυχομετρικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν από την Αστυνομία και από τις οποίες κόπηκαν οι «46» υποψήφιοι, που είχαν περάσει στην πρώτη διαδικασία, αλλά τελικά ακυρώθηκε, μετά από προσφυγή στο Δικαστήριο από 100 άλλους υποψήφιους, οι οποίοι είχαν κοπεί στις πρώτες ψυχομετρικές εξετάσεις που έδωσαν.

Οι παραπονούμενοι εξέφρασαν την άποψη ότι είχε παραβιαστεί η Αρχή της Ισότητας, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν δύο παράλληλες διαδικασίες πλήρωσης κενών θέσεων στην Αστυνομία. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη διαδικασία, αποφασίστηκε ο διορισμός 100 αστυνομικών, απόφαση η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε με απόφαση Δικαστηρίου, καθότι είχε κριθεί πως οι εν λόγω εξετάσεις από ιδιωτική εταιρεία, ήταν παράνομες. Ακολούθως, η Επιτροπή Ψυχομετρικών κατά την επανεξέταση, υπέβαλε όλους τους υποψήφιους μόνο σε τεστ προσωπικότητας, παρόλο που η αρχική απόφαση ήταν να υποβληθούν και σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων, την οποία δεν ακύρωσε το Διοικητικό Δικαστήριο και καλυπτόταν πλήρως από το δεδικασμένο.

Στη δεύτερη διαδικασία, που αφορά τους «46» παραπονούμενους, όλοι οι υποψήφιοι πέρασαν από ψυχομετρικές εξετάσεις από την ίδια εταιρεία, ωστόσο λόγω της ακυρωτικής απόφασης για την πρώτη διαδικασία, ανακλήθηκαν και οι συγκεκριμένες ψυχομετρικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκέψεις αύξησης ορίου ηλικίας για υποψήφιους αστυνομικούς-Στο περίμενε οι «46»

Θέση των παραπονούμενων είναι ότι η Επιτροπή Ψυχομετρικών κατά την επανεξέταση, ενεργώντας κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της Ίσης Μεταχείρισης, δεν μεταχειρίστηκε σωστά τους υποψήφιους, όπως έπραξε με εκείνους της πρώτης διαδικασίας. Δηλαδή, τους υπέβαλε πέραν του τεστ προσωπικότητας, και σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι «46» να κοπούν στη δεύτερη εξέταση και να τεθούν εκτός της υπόλοιπης διαδικασίας.

Σημειώνεται πως οι «46» πριν διαβούν το κατώφλι του Δικαστηρίου, προσπάθησαν να λύσουν το θέμα ζητώντας όπως προσληφθούν και οι ίδιοι, ενώ το θέμα έφθασε μέχρι και την Επιτροπή Νομικών της Βουλής, όπου αποφασίστηκε τελικώς να κρατηθούν μόνο οι γραπτές τους εξετάσεις και να αυξηθεί το όριο ηλικίας για όσους δεν μπορούσαν να δώσουν εκ νέου εξετάσεις, από τα 35 χρόνια στα 38 τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφραξαν το δρόμο για πρόσληψη των «46»-Εισηγήσεις Επ. Νομικών, επιφύλαξη Αρχηγού

Δειτε Επισης

Πολίτης αναγνώρισε τρία πρόσωπα που αναζητούνταν για κλοπές
Μπούκαραν με όπλο σε οικία στον Μούτταλο, επιτέθηκαν σε δύο γυναίκες και έκλεψαν χρηματικό ποσό
Χειροπέδες στον 34χρονο οδηγό φορτηγού που παρέσυρε στον θάνατο τον 28χρονο
Η ενδεχόμενη εκλογή Ζαννέτου, η αλλαγή του Νόμου και η πιθανότητα να είναι Δήμαρχος για 20 μέρες
Ανακουφισμένοι από τις εξαγγελίες ΠτΔ οι πολύτεκνοι-Αναμένουν επαναφορά ωφελημάτων που αποκόπηκαν
Τορπιλίζει την προσπάθεια και κάνει τον Κινέζο-Πώς διαχειρίζεται την κριτική από το εσωτερικό ο Τατάρ
Εξάμηνο τεχνολογικής ανάπτυξης για την Κύπρο-Τα χρονοδιαγράμματα για ψηφιακό πολίτη και ταυτότητα
Έδειξε παραλήψεις ο θανατικός ανακριτής για τον Δικαστή Σατολιά-Έχασαν τον δρόμο, δεν μετέφεραν απινιδωτή
Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο-Νεκρός ο 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Λάρνακα
Σε ένα τριήμερο έγιναν 137 τροχαίες καταγγελίες στην επαρχία Αμμοχώστου