Το κεντρικό μήνυμα, το μεγάλο στοίχημα και το modus operandi της κυπριακής διπλωματίας

Πρόκειται για ένα από τα πιο κρίσιμα Υπουργεία, με το πιο ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο στο οποίο αναμφίβολα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προόδου για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό από τη μια και από την άλλη στην προσπάθεια που γίνεται για περισσότερη εξωστρέφεια στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας συνθηκών που θα δώσουν εκείνη τη νέα δυναμική που απαιτείται για να ξαναμπεί το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, αποτελεί το Υπουργείο με τις λιγότερες αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου όποιος κι αν κλήθηκε να το υπηρετήσει, ήταν υποχρεωμένος να λειτουργεί πάντα σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορούσε τις σχέσεις και τη συνεργασία της χώρας με τον έξω κόσμο και το δεύτερο το Κυπριακό. Αμφότερα βέβαια εντάσσονταν και εντάσσονται σε ένα στοχευμένο πλαίσιο δράσεων του κυπριακού διπλωματικού σώματος, με στόχο να επιτυγχάνεται η υπέρεκπροσώπηση της Κύπρου στο εξωτερικό σε σχέση με το μέγεθος της χώρας μας.

Τα δύο βασικά μηνύματα

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος έδωσε το στίγμα των επιδιώξεων του ιδίου και ευρύτερα της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδης σε σχέση με την εξωτερική πολιτική. Ξεκαθάρισε, πρώτον την προσήλωση της Κύπρου στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ έκανε σαφέστατες και χωρίς υποσημειώσεις αναφορές, σε σχέση με τον στόχο της επανένωσης. Σε ό,τι αφορά τα πιο τεχνοκρατικά ζητήματα του Υπουργείου Εξωτερικών εντόπισε και υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης του διπλωματικού σώματος ως μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας, με βαρύτητα πολύ μεγαλύτερη του μεγέθους της Κύπρου και μίλησε για μια δραστήρια παρουσία εντός ΕΕ και μια ακόμα πιο πετυχημένη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026.

Το πρώτο μήνυμα που έστειλε ο Κωνσταντίνος Κόμπος είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία και η εξωτερική της πολιτική παραμένουν αμετακίνητα προσηλωμένες στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με σαφή προσανατολισμό και δέσμευση στις αρχές και αξίες της Ένωσης και με ό,τι τούτο συνεπάγεται». Δεύτερο για το Κυπριακό ανέφερε πως αποτελεί για την Κύπρο ζήτημα επιβίωσης, χωρίς ωστόσο να μετατρέπει το Υπουργείο Εξωτερικών, ως μονοθεματικό, όπως ήταν δηλαδή για δεκαετίες κυρίως τον 20ο αιώνα.

Την ίδια ώρα διασκεδάζοντας τις όποιες ανησυχίες είχαν εκφρασθεί, ειδικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σε σχέση με τους στόχους του Νίκου Χριστοδουλίδη, σε συνδυασμό με τη στήριξη που έλαβε από κόμματα που δεν στηρίζουν τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ξεκαθάρισε πως η πλευρά μας, ουδέποτε θα συναινέσει σε προσεγγίσεις έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ. «Αυτόχειρες», είπε, «δεν θα γίνουμε και τα περί δύο κρατών και παρεμφερών διχοτομικών ιδεών τα απορρίπτουμε χωρίς κανένα δισταγμό», είπε .

Το τρίτο σημείο που έθιξε ακροθιγώς ο νέος υπουργός Εξωτερικών, είναι η ευαισθησία για την υπόθεση της Αμμοχώστου. Από την πρώτη του δήλωσε, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα χαρακτηρίζοντας, ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού.

Το modus operandi της κυπριακής διπλωματίας

Σε πολύ αδρές γραμμές ο νέος υπουργός Εξωτερικών, περιέγραψε και το modus operandi των Κυπρίων διπλωματών κατά την υπουργεία, του η οποία όπως ευκόλως εξάγεται ως συμπέρασμα, δημιουργήθηκε από κοινού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε μια μακρά πορεία και όντας διπλωμάτης, μεγάλη εμπειρία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Οι δύο βασικές παράμετροι που περιέγραψε ο κ. Κόμπος είναι πως, (α) η κυπριακή διπλωματία δεν ήταν και δεν θα είναι θεατής των εξελίξεων που είναι απλά ευτυχής επειδή απλά συμμετέχει στα φόρα και περιμένει υπομονετικά να δοθεί η ευκαιρία να εγείρει διεκπεραιωτικά τα ζητήματα που τον αφορούν. Τουναντίον, είπε, θα πρέπει να είναι ένας έντιμος, δραστήριος συνομιλητής που έχει θέση για όλα τα ζητήματα. Και τούτο βέβαια ισχύει ειδικότερα για την ΕΕ.

Το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Εξωτερικών είναι η κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2026, η οποία ξεκινά ουσιαστικά με την τριάδα Προεδριών του 2025, και προϋποθέτει επαφές και προγραμματισμό από σήμερα. «Δεν έχουμε χρόνο. Είναι ευκαιρία και πρόκληση να συνδράμουμε αποτελεσματικά και δημιουργικά στην εξέλιξη της Ένωσης και στην ανάδειξη του "brand" της χώρας μας», υπέδειξε ο κ. Κόμπος.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος
Παρέμβαση ΠτΔ για αλλαγές κρεβατιού και αποχωρητήριων στο νοσοκομείο Τροόδους-«Ντρέπομαι που χρειάστηκε»
Επισκέψεις αρχηγών κρατών για στήριξη του σχέδιου Αμάλθεια ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Οι τρόποι που μπορείς να μάθεις για ποια αξιώματα ψηφίζεις και πού-Η ανακοίνωση του Υπ. Εσωτερικών
Επιθεωρεί τις εκκρεμότητες για τη λειτουργία των ΕΟΑ ο Ιωάννου-«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο»
Προκαλεί σε τηλεοπτικό debate για το μεταναστευτικό τον Χρίστου ο Παπαδόπουλος
Υποψήφιο στις εκλογές άτομο που καταδικάστηκε για κακοποίηση σκύλου-Ζητούν απόσυρσή του οι Οικολόγοι
Στις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου ο υπουργός Εξωτερικών
Τορπιλίζει την προσπάθεια και κάνει τον Κινέζο-Πώς διαχειρίζεται την κριτική από το εσωτερικό ο Τατάρ