Επιθεωρεί τις εκκρεμότητες για τη λειτουργία των ΕΟΑ ο Ιωάννου-«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο»

Σε αρκετά προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες των Προσωρινών Συντονιστικών Συμβουλίων (ΠΣΣ) των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) ενόψει της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την 1η Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος σε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του ΠΣΣ του ΕΟΑ Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, ο Υπουργός ανέφερε ότι «τρεις περίπου εβδομάδες πριν τις εκλογές και ενάμιση μήνα πριν την έναρξη της υλοποίησης, πραγματοποιούμε αυτές τις επαφές». «Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει επαφές με τον Επαρχιακό Οργανισμό Λευκωσίας και Λεμεσού και σειρά παίρνουν Παραλίμνι, Αγία Νάπα και Λάρνακα» είπε.

Στόχος μας, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, «είναι μέσω αυτών των επαφών να εντοπίσουμε αν υπάρχει οτιδήποτε που εκκρεμεί, οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορούμε να επιλύσουμε και με μια πρώτη ματιά βλέπω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις».

«Θα τύχω και ενημέρωσης για τα υπόλοιπα θέματα, είτε αυτά αφορούν θέματα προσωπικού, μετακόμισης και οτιδήποτε άλλο» είπε.

Όσον αφορά τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «σε γενικές γραμμές είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, αλλά αυτό που λέμε συνεχώς είναι ότι είναι μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, αλλάζουμε κουλτούρες, αλλάζουμε νοοτροπίες, συνενώνονται τρεις διαφορετικοί οργανισμοί, για παράδειγμα, στην αδειοδότηση μεταφέρονται από τα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, τα Γραφεία των Επάρχων και τους Δήμους».

Σημείωσε ακόμα ότι «θα χρειαστεί μια πίστωση χρόνου μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, όπως σε κάθε μεταρρύθμιση. Θα υπάρξουν δυσκολίες, αναμένουμε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες» είπε και σημείωσε πως «εδώ είμαστε με καλή θέληση, ήδη υπάρχει καλή θέληση να επιλύσουμε τα προβλήματα προς όφελος των πολιτών».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχουν επιλυθεί κάποια προβλήματα σχετικά με θέματα προσωπικού στην επαρχία Αμμοχώστου, ο κ. Ιωάννου απάντησε πως «και στα θέματα προσωπικού έχουν επιλυθεί, έχει αποσπαστεί το προσωπικό που πρέπει να αποσπαστεί, βάση των εκτιμήσεων που έχουν γίνει».

«Μπορεί να χρειάζεται ακόμα κάποιο περισσότερο προσωπικό, αυτό θα το δούμε στην πράξη και θα το διευθετήσουμε», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα πριν από ένα χρόνο «ήταν το θέμα των κτιρίων. Μετά χαράς βλέπω ότι μπορεί να είναι και πιο προχωρημένοι όσον αφορά το κτίριο και θέλω να δώσω δημόσια συγχαρητήρια για τη συνεργασία που έχουμε».

Ερωτηθείς για το θέμα του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου, ο Υπουργός απάντησε πως αυτό το ζήτημα «εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια λόγω των ενστάσεων που είχαν γίνει και έπρεπε να ξανασχεδιαστεί».

«Είχαμε υποσχεθεί ότι μέχρι τα μέσα του 2024 θα είχε ξαναδημοσιευθεί» είπε και πρόσθεσε πως «χθες είχα παρουσίαση του Σχεδίου και το ενέκρινα και πριν το τέλος του μήνα θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας».

Σημείωσε ακόμα ότι μετά τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου «προχωρά προς υλοποίηση, θα υπάρχει ένα περιθώριο τεσσάρων μηνών για ενστάσεις, αλλά πλέον ο κόσμος θα γνωρίζει τις λεπτομέρειες του Σχεδίου».

Ερωτηθείς για το Στεγαστικό Σχέδιο Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών και Περιοχών της Υπαίθρου, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως η μικρή καθυστέρηση που υπήρξε στην ανακοίνωσή του οφείλεται στο γεγονός ότι έγιναν αρκετές αλλαγές και αναβαθμίσεις.

Πρόσθεσε ότι «έχουν ληφθεί υπόψη σχόλια και εισηγήσεις που έγιναν από Κοινότητες, Κοινοτάρχες και Δημάρχους, όπως του Δημάρχου Δερύνειας. Προβήκαμε σε αλλαγές, όπως για παράδειγμα την επέκταση της χρονικής διάρκειας σε δύο χρόνια, τους δικαιούχους φοιτητές εξωτερικού, τη χρηματοδότηση, την ένταξη νέων Κοινοτήτων».

Έχουν γίνει, κατέληξε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου «αρκετές αλλαγές, είναι έτοιμο και έχει σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για τις δικές του τοποθετήσεις και την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για επικύρωση και ανακοίνωση».

Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντηση στο Παραλίμνι ο Υπουργός Εσωτερικών έχει συνάντηση και με το Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο δράστης της επίθεσης κατά του Τραμπ γκούγκλαρε λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Κένεντι
BINTEO: Χαμός στη Βουλή της Τουρκίας-Έπεσε ξύλο μεταξύ βουλευτών του Ερντογάν και του κουρδικού κόμματος
Πέθανε η 38χρονη έγκυος στην Πάτρα που υπέστη τρεις ανακοπές-Νωρίτερα είχε χάσει και το βρέφος της
Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ
Απαντά σε Ερντογάν η Αθήνα για το Κυπριακό-«Η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελεί λύση»
Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Γκουτέρες για επανένωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές
Δεν κάνει πίσω ο Τατάρ-«Δεν γίνεται να υπάρξει υποχώρηση από την λύση δύο κρατών»
Λεπτομέρειες για τα νέα κριτήρια ΚΦΙΚΒ-Όσα αλλάζουν με τα δάνεια για στεγαστικά, ανακαίνιση και φωτοβολταϊκά
Συγκατάθεση Κυπριακής Δημοκρατίας στους κανόνες ασφαλούς λιμένα του ΟΟΣΑ για τον Πυλώνα 2
Έξαλλοι οι Παριζιάνοι καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες δυσκολεύουν τις μετακινήσεις τους-«Είμαστε σαν φυλακισμένοι»