Ευθύνες στον Μπόρις Τζόνσον για παραβίαση lockdown από Επιτροπή Βουλής των Κοινοτήτων

Ευθύνη στον Μπόρις Τζόνσον για την παραβίαση των όρων του lockdown κατά την περίοδο της πανδημίας ρίχνει το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων που ερευνά κατά πόσο ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός παραπλάνησε το νομοθετικό σώμα ως προς το σκάνδαλο ‘partygate’.

Ο κ. Τζόνσον είχε επανειλημμένως αρνηθεί από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι οι κυβερνητικές οδηγίες για το lockdown είχαν παραβιαστεί στην Ντάουνινγκ Στριτ, μέχρι που τελικά η Μητροπολιτική Αστυνομία επέβαλε σε αυτόν και σε άλλους αξιωματούχους χρηματικό πρόστιμο για παρουσία σε πάρτι.

Η διακομματική επιτροπή άρχισε να έρευνα την υπόθεση μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης και στην 24σέλιδη έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα αναφέρει πως σύμφωνα με ισχυρές ενδείξεις θα ήταν «προφανές» στον Μπόρις Τζόνσον ότι οι οδηγίες παραβιάζονταν σε συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ στις οποίες ήταν και ο ίδιος παρών.

Η επιτροπή δημοσίευσε παράλληλα νέες φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις αυτές, στις οποίες απεικονίζονται μπουκάλια οινοπνευματωδών ποτών.

Το προκαταρκτικό πόρισμα αναφέρει ότι ενδεχομένως η Βουλή παραπλανήθηκε από τον τότε πρωθυπουργό έως και τέσσερις φορές. Όπως ανακοινώθηκε, εξάλλου, ο κ. Τζόνσον κλήθηκε να δώσει κατάθεση ενώπιον των βουλευτών που απαρτίζουν την επιτροπή την εβδομάδα που αρχίζει στις 20 Μαρτίου.

Δόθηκαν επίσης λεπτομέρειες των όσων θα ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, γιατί είπε στους βουλευτές ότι δεν είχε υπάρξει παραβίαση των οδηγιών «ενώ γνώριζε ποιες ήταν οι οδηγίες και ενώ ήταν παρών σε συγκεντρώσεις όπου οι οδηγίες παραβιάζονταν». Επίσης, «γιατί δεν είπε στο σώμα για τις συγκεντρώσεις στις οποίες παρέστη».

Η Επιτροπή Ασυλίας τονίζει ότι η σημερινή έκθεση δεν είναι οριστική.

Εφόσον κριθεί ένοχος για παραπλάνηση της Βουλής των Κοινοτήτων, ο κ. Τζόνσον θα μπορούσε να τιμωρηθεί με δεκαήμερη απαγόρευση παρουσίας στο σώμα. Σε μια τέτοια περίπτωση οι πολίτες της περιφέρειάς του στο Uxbridge του δυτικού Λονδίνου θα μπορούσαν να ζητήσουν την ανάκλησή του και να προκαλέσουν εμβόλιμες εκλογές για την έδρα, συγκεντρώνοντας υπογραφές από το 10% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων εκεί.

Πάντως τα ευρήματα της επιτροπής ή η οποία κύρωση θα πρέπει να εγκριθούν από την ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων.

Στην πρώτη αντίδρασή του ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «δικαιωμένος», καθώς όπως είπε δεν προκύπτει κανένα αποδεικτικό στοιχείο από την έκθεση ότι «εσκεμμένα ή εν γνώσει» του παραπλάνησε το κοινοβούλιο ή ότι δεν ενημέρωσε το κοινοβούλιο εγκαίρως για όποιο νέο στοιχείο προέκυπτε.

«Ούτε υπάρχει απόδειξη στην έκθεση ότι γνώριζα πως κάποιες εκδηλώσεις που γίνονταν στο Νούμερο 10 ή στο Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου συνιστούσαν παραβίαση των κανόνων ή των οδηγιών», πρόσθεσε ο κ. Τζόνσον.

Κατηγόρησε δε την επιτροπή ότι βασίζει το αρχικό της πόρισμα σε στοιχεία που «ενορχήστρωσε» η υψηλόβαθμη κρατική αξιωματούχος Σου Γκρέι, η οποία είχε ερευνήσει το κατά πόσο είχαν γίνει πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Η κα Γκρέι είχε κρίνει πως οι κανόνες είχαν παραβιαστεί και επέκρινε τη γενικότερη «κουλτούρα» στην τότε κυβέρνηση.

Η κα Γκρέι, ωστόσο, έχει γίνει «κόκκινο πανί» για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς μετά από την παραίτησή της μέσα στην εβδομάδα ώστε να αναλάβει καθήκοντα προσωπάρχη του ηγέτη των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Μετά το Al Jazzeera έριξε μαύρο και στο AP το Ισραήλ για τη Γάζα
Στην Τεχεράνη την Τετάρτη η σορός του Εμπραχίμ Ραϊσί, στη Μασχάντ την Πέμπτη (pics&vid)
Η Ρωσία αρχίζει στρατιωτικές ασκήσεις στη χρήση πυρηνικών όπλων-Έδωσε εντολή ο Πούτιν
Αποζημιώσεις για το σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα θα δώσει η βρετανική Κυβέρνηση
Αυτός είναι ο 73χρονος που έχασε τη ζωή του στην πτήση του τρόμου-Τα τρία λεπτά της «βουτιάς»
«Άναψε η ένδειξη για τις ζώνες και τότε έκανε βουτιά το αεροπλάνο... Ακούστηκαν κραυγές»
«Η ΕΕ σέβεται την ανεξαρτησία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου»
Βρετανός 73χρονος ο νεκρός στην μοιραία πτήση-Σε κρίσιμη κατάσταση επτά άλλοι επιβάτες
«Πράκτορας της Μοσάντ ο πιλότος με όνομα... Eli Kopter»-Η viral θεωρεία του Ισραήλ για το θάνατο Ραϊσί
Τραγωδία στην Αίγυπτο-Λεωφορείο έπεσε στο Νείλο, τουλάχιστον δέκα νεκροί