Η Κυβερνητική προσέγγιση άλλαξε το αφήγημα της Αστυνομίας για επεισόδια-Στο ΠτΔ η έκθεση γεγονότων
11:40 - 27 Μαρτίου 2023
Μπορεί η Αστυνομία να απέρριψε οποιαδήποτε ευθύνη σε σχέση με τα άγρια επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο Τάσος Παπαδόπουλους, παρά τις καταγγελίες από τα ίδια τα μέλη της που καταλογίζουν ευθύνες στην ηγεσία και τον Αρχηγό της Δύναμης, δείχνοντας επιχειρησιακά λάθη, εντούτοις, η διαφορετική φαίνεται να είναι η προσέγγιση της Κυβέρνησης, η οποία παραδέχεται πιθανές παραλήψεις και λάθη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επεισόδια, επιχειρησιακά λάθη και ανεξέλεγκτος χουλιγκανισμός-Σε άλλες χώρες θα έπεφταν κεφάλια
Πρόκειται για δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του ζητήματος, ωστόσο η υπουργός Δικαιοσύνης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν ακολούθησαν την πεπατημένη, ωραιοποιώντας την κατάσταση και την διαχείριση από πλευράς Αστυνομίας, την ώρα που η ίδια ύψωνε ασπίδα προστασίας ως προς τους χειρισμούς της.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αφού ανακοίνωσε σύσκεψη που συγκάλεσε η υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε πως ενδεχομένως να υπήρξαν λάθη και παραλήψεις, ενώ μίλησε για μέτρα που αναμένεται να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας.
Από την άλλη, η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, αναφέρθηκε σε μερίδιο ευθύνης της Αστυνομίας, ωστόσο υπέδειξε παράλληλα πως πρέπει ομοσπονδίες και γήπεδα να επενδύσουν σε καλύτερες υποδομές για να βοηθήσουν στο έργο της Αστυνομίας.
Σημειώνεται πως η σύσκεψη ολοκληρώθηκε και αναμένεται να ανακοινωθούν αποφάσεις, ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε έκθεση γεγονότων. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η εν λόγω έκθεση γεγονότων θα διαβιβαστεί και στον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη για να ληφθούν αποφάσεις. «Αν χρειαστεί, με όσους χρειαστεί, να έρθει σε ''ρήξη'' η Κυβέρνηση για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα, θα το πράξει», είπε ο κ. Λετυμπιώτης ο οποίος πρόσθετε πως χρειάζονται μέτρα, ώστε να μην απειλούνται ζωές.
Δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο δεν ήταν τα πρώτα αλλά αντιθέτως σημειώθηκαν ουκ ολίγες φορές, με την Αστυνομία να εμφανίζεται αδύνατη μπροστά στους χούλιγκαν, τους οποίους ψάχνει εκ των υστέρων, χωρίς όμως να τους εντοπίζει. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως συνελήφθησαν δύο πρόσωπα για κατοχή ναρκωτικών, ενώ τέθηκε σε διαθεσιμότητα αστυνομικός που επέβαινε στο λεωφορείο του Απόλλωνα. Αριθμός ο οποίος δεν αντικατοπτρίζει τον όχλο που μετέτρεψε σε πεδίο μάχης το γήπεδο.
Ωστόσο, η Αστυνομία μέσω του Εκπροσώπου Τύπου της, εμφανίστηκε ενοχλημένη από τις ευθύνες που καταλογίζονται στη Δύναμη, με τον Χρίστο Ανδρέου να αναφέρει μεταξύ άλλων, πως «πρέπει να σταματήσουμε να δικαιολογούμε τους υπόλοιπους και να τα ρίχνουμε στην Αστυνομία, για κάποιους ανεγκέφαλους και για ένα κοινωνικό πρόβλημα με κάποιους που προβαίνουν σε τέτοιου είδους επεισόδια».
Δεν θέλουμε, τόνισε, «να δικαιολογούμαστε κάθε φορά που συμβαίνουν αυτά τα έκτροπα, από κάποιους οπαδούς, που στο τέλος της ημέρας είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο στα γήπεδα/ Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για την Αστυνομία, αλλά δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αστυνομίας. Δεν γίνεται πέντε-δέκα άτομα κάθε φορά να κάνουν αυτά τα έκτροπα και κάθε φορά η Αστυνομία να δικαιολογείται για τις ενέργειές της».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χ. Ανδρέου για επεισόδια: Δεν γίνεται κάθε φορά η Αστυνομία να δικαιολογείται για τις ενέργειές της
Ωστόσο, δεδομένου της προσέγγισης της Κυβέρνησης, η Αστυνομία σε νέες τοποθετήσεις της στην μεσημβρινή εκπομπή του Άλφα, ανέφερε πως «σίγουρα σε επιχειρησιακά σχέδια γίνονται και λάθη και παραλήψεις».
Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί, μέσω της Συντεχνίας Ισότητας, θέτουν ερωτήματα σε σχέση το ποιος αποφάσισε να μην πάνε στο γήπεδο αντιοχλαγωγικές μονάδες της Λεμεσού και ποιος αποφάσισε να μην συνοδευτούν τα λεωφορεία από Αστυνομία, αλλά και να μην ελεγχθούν πριν φθάσουν στο Στάδιο.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Λοϊζίδης, «να αναζητηθούν οι ευθύνες στα γραφεία πάνω ψηλά, εκεί που γίνονται οι συσκέψεις για τον κάθε αγώνα και όχι στις αστυνομικές διευθύνσεις. Υπάρχει πρόβλημα στο επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας, γιατί καταρχάς, δεν υπάρχει κόσμος ο οποίος να είναι μόνιμα σε αντιοχλαγωγική ομάδα και να ξέρει πώς θα αντιδράσει. Το 50% είναι δόκιμοι, διότι δεν υπάρχει αυτό το συγκεκριμένο τμήμα, δεν υπάρχει ο εξοπλισμός, δεν υπάρχει η στήριξη για τις πειθαρχικές και ποινικές που θα ανοιχτούν μετά από την ΑΔΙΠΑ, σε περίπτωση οδομαχιών. Παράλληλα, χρίζει τροποποίησης ο Νόμος, γιατί τα όσα είχαν μέσα οι οπαδοί επάνω τους, δεν φέρει ευθύνη η Αστυνομία, καθώς δεν ανήκει σε αυτή το βάρος του ελέγχου των οπαδών πριν εισέλθουν εντός σταδίων. Σύμφωνα με τον Νόμο, είναι σε άλλους ευθύνη. Αλλά επειδή μια ζωή στη βουλή, πάνε οι ερασιτέχνες και οι τεχνοκράτες, έχουμε αυτά τα αποτελέσματα σήμερα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Oργή αστυνομικών, καταλογίζουν ευθύνες σε ηγεσία-Ζητούν παρέμβαση Χριστοδουλίδη και Προκοπίου